Stiri 7 august

Primăria Oraşului Cernavodă va demara, în perioada12-13 august 2013, un proiect social pentru sprijinirea persoanelor vârstnice din localitate. Programul “Respect şi Sprijin pentru seniorii oraşului nostru”, iniţiat de către primarul Gheorghe Hânsă prevede acordarea de tichete sociale în valoare de 40 de lei cetăţenilor de vârsta a treia cu venituri reduse. Tichetele valorice vor înlocui pachetele sociale cu alimente şi vor fi distribuite de către Direcţia de Asistenţă Socială Cernavodă de şase ori pe an (în perioada sărbătorilor. Beneficarii acestui proiect sunt aproximativ 1300 de cernavodeni, persoane cu pensii de până la 600 de lei, persoane cu vârste de peste 60 de ani care nu realizează venituri şi persoane cu vârste de peste 60 de ani cu venit minim garantat. Tichetele pot fi utilizate pentru achiziţionarea de alimente, medicamente, materiale igienico-sanitare şi alte produse de prima necesitate. Obiectivele acestui program sunt atât soluţionarea unor probleme de ordin social, cât şi sprijinirea comerţului local.

In Municipiul Medgidia  au fost montate peste 80 de camere de supraveghere. Acest fapt s-a petrecut in cadrul unui proiect cu bani din bugetul local si cel de stat si de la Fondul European de Dezvoltare regionala. Cu cei aproximativ 1,4 milioane de lei, au fost montate  54 de camere fixe şi 27 de camere mobile poziţionate pe stâlpi,  care monitorizează şi înregistrează obiective din întreg municipiul, fiind vizate cu precădere zonele dens populate sau identificate ca având un potenţial infracţional mai ridicat. Centrul de monitorizare al sistemului de supraveghere video este într-o încăpere special amenajata în sediul Poliţiei Locale Medgidia, dotată cu un ansamblu de echipamente IT pentru înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor tip imagine. Prin proiect se urmăreşte creşterea siguranţei cetăţenilor din municipiu, în spaţiile publice şi în trafic, prin realizarea unui sistem de camere video de supraveghere. 


Cele trei tinere din Ialomita, date disparute de la domiciliu au fost gasite de politisti.  În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că fata de 19 ani data disparuta in urma cu aproximativ o saptamana,  s-a aflat pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene, unde a vrut sa-si gaseasca un loc de muncă. Fata de 14 ani, din Feteşti data disparuta la inceputul acestei saptamani, a declarat anchetatorilor faptul că a stat la niste rude tot din localitate, iar cea din Valea Ciorii a fost gasita intr-un centru de minori din Bucuresti.  Toate  le-au spus politistilor  ca au plecat de acasa de buna voie si  nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Asociaţia Grupul de Acţiune Locală « Dunărea de Jos » Subregiunea Borduşani-Giurgeni, aduce la cunoştiinţa celor interesaţi că pe 29 iulie a fost lansată prima sesiune de depunere a proiectelor pentru anul 2013. Solicitanţii pot realiza şi depune proiecte  Măsura 322 PNDR,  Dezvoltarea infrastructurii fizice de baza in mediul rural. Sunt beneficiari eligibili comunele prin reprezentantii lor legali,  Asociatiile de dezvoltare intercomunitare realizate intre doua sau mai multe comune infiintate şi ONG-urile care realizeaza o investitie de interes public.  Valoarea totala a ajutorului public (comunitar si national) alocata pentru această măsură este de 415.607 Euro. Fiecare dintre Proiectele GAL poate avea valoarea maxima de 70.000 Euro. Cei interesaţi pot consulta Ghidul solicitantului şi criteriile de selecţie , conformitate şi eligibilitate , precum şi orice alte informaţii cu referire la aceste măsuri , în format electronic pe site-ul oficial al Grupului de Acţiune Locală « Dunărea de Jos » – www.igal.ro sau www.apdrp.ro . Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 27 august.

Copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani talentati la muzica sunt asteptati sa se inscrie la Festivalul Axiopolis de la Cernavoda. Preselectia are loc pe 10 august, cand participantii trebuie sa prezinte doua piese, dintre care una din repertoriul romanesc. Conscursul are loc 16 august la stadionul ideal. Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni de vârstă: secţiunea I - copii cu vârsta între 6-9 ani; secţiunea II - copii cu vârsta între 10-14 ani şi secţiunea III - copii cu vârsta între 15 -19 ani. Taxa de participare va fi de 75 lei. aceasta este a cincea ediţie a Festivalului concurs de interpretare a muzicii uşoare „AXIOPOLIS” Cernavodă.


Din  septembrie, Compania Naţională de Autostrăzi va schimba tarifele pentru utilizarea drumurilor naţionale. Un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial modifică tarifele aplicate de CNADNR  pentru traversarea unor drumuri. Este vorba, în primul rând, de tarifele pe care şoferii trebuie să le achite pentru a putea circula pe podurile  de peste Dunăre la  Giurgiu-Ruse, Gurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă. De asemenea, posesorii de vehicule înmatriculate în alte state vor achita unele tarife suplimentare pentru a putea avea acces la reţeaua de drumuri de interes naţional. Tariful pentru a trece podul la Feteşti-Cernavodă va fi de 13 lei, pentru 20 de treceri tariful ajunge la 208 lei, iar 62 de treceri timp de o lună pentru riverani va costa 73 de lei. Acum, o trecere costă tot 13 lei, dar riveranii pot plati 263 de lei pentru un abonament valabil trei luni. Vehiculele rutiere înmatriculate în alte state vor plăti o taxă de autorizare acces la reţeaua de drumuri de interes naţional de 200 de euro pe cursă. Tariful nu se aplică pentru vehiculele rutiere fără încărcătură, nou - achiziţionate din afara României şi care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului.


Fermierii pot cere in continuare bani pentru modernizarea exploatatiilor agricole. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au anunţat că sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 1.2.1. - „Modernizarea exploataţiilor agricole” s-a prelungit. Potrivit anunţului, cererile de finanţare se pot depune la Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit până la 14 august 2013, ora 12.00. Fondurile disponibile pentru aceasta masura sunt de 50.000.000 euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu trebuie să depăşească 125.000 euro. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri.