Stiri 6 august

În Ialomiţa, se preconizează că din cei 380 de salariaţi ai FISCULUI, 60 îşi vor pierde locul de muncă, în urma reorganizării activităţii instituţiei. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ialomiţa au declarat că la nivelul judeţului vor fi transmise 160 de preavize de concediere pentru toţi cei care lucrează în birourile vizate de reducerea posturilor. Ulterior, aceştia vor susţine examen de ocupare a locurilor de muncă, iar în urma rezultatelor obţinute se va decide cine pleacă şi cine va rămâne în sistem. Reducerile de personal fac parte din actul normativ care prevede concediere a 4% din angajaţii din ministere, adică 3.000 de oameni.

Din  septembrie, Compania Naţională de Autostrăzi va schimba tarifele pentru utilizarea drumurilor naţionale. Un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial modifică tarifele aplicate de CNADNR  pentru traversarea unor drumuri. Este vorba, în primul rând, de tarifele pe care şoferii trebuie să le achite pentru a putea circula pe podurile  de peste Dunăre la  Giurgiu-Ruse, Gurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă. De asemenea, posesorii de vehicule înmatriculate în alte state vor achita unele tarife suplimentare pentru a putea avea acces la reţeaua de drumuri de interes naţional. Tariful pentru a trece podul la Feteşti-Cernavodă va fi de 13 lei, pentru 20 de treceri tariful ajunge la 208 lei, iar 62 de treceri timp de o lună pentru riverani va costa 73 de lei. Acum, o trecere costă tot 13 lei, dar riveranii pot plati 263 de lei pentru un abonament valabil trei luni. Vehiculele rutiere înmatriculate în alte state vor plăti o taxă de autorizare acces la reţeaua de drumuri de interes naţional de 200 de euro pe cursă. Tariful nu se aplică pentru vehiculele rutiere fără încărcătură, nou - achiziţionate din afara României şi care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului.

Un  accident tragic a avut loc azi noapte intre Drajna si Slobozia.  Un autoturism ce venea de la Slobozia a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat de cîteva ori pe un cîmp din apropiere. La volan era un bărbat din Ograda, iar in masina mai erau doua persoane.  Potrivit primelor cercetări ale poliţiştilor de la faţa locului, soferul  s-a angajat intr-o depăşire pe un sector de drum în zona de acţiune a indicatorului ,,depăşirea interzisă”, iar pentru a evita coliziunea cu un autoturism care circula din sens opus, a virat brusc dreapta, vehicul a părăsit şoseaua şi s-a rostogolit spre lanul de porumb din apropiere. Şoferul a murit pe loc, celelalte două persoane, pasagere în autoturism, au fost  rănite şi transportate la spitalul judetean.


Un bărbat a murit după ce căruţa pe care o conducea l-a strivit. Ieri dimineaţă, poliţiştii din Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe o solă cu viţă de vie din Cernavodă a fost găsit mort barbatul  de 43 de ani. Oamenii legii au stabilit că bărbatul se afla sub influenta alcoolului si din cauza damburilor caruta pe care o conducea s-a rasturnat, prinzandu-l sub ea. Politistii spun ca barbatul  a murit pe loc, trupul neînsufleţit al acestuia fiind depus la Morga Spitalului Medgidia în vederea efectuării necropsiei.

Ialomiţenii care doresc să lucreze în Germania mai au la dispoziţie 14 zile pentru a se înscrie. EURES Romania dispune de 145 de posturi pentru lucratorii calificati in domeniul hotelier – gastronomic, care doresc sa desfasoare o activitate sezoniera in Germania, pentru care se va organiza selectie la Sibiu in zilele de 5 si 6 septembrie. Locurile de munca sunt pentru urmatoarele meserii:barman (30 de posturi), ospatar (60 de posturi), bucatar (45 de posturi) si manager restaurant à la carte/personal serviciu organizare banchet (10 posturi). Pentru ocuparea lor angajatorii germani solicita persoane care au calificare profesionala incheiata, experienta in domeniu si cunostinte bune/foarte bune de limba germana.  Persoanele cu domiciliul in judetul Ialomita, care corespund cerintelor posturilor oferite, trebuie sa se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita din Slobozia sau la sediile punctelor de lucru din Fetesti, Tandarei, si Urziceni.Inscrierea in baza de date pentru munca in strainatate in vederea primirii invitatiei de participare la selectie se face pana la data de 20.08.2013.

Este oficial! TVA-ul la pâine va fi redus de la 1 septembrie la 9%. Ordonanţa de Guvern nr. 16/2013 privind reducerea TVA pentru livrările de panificaţie şi accizarea unor produse de lux a fost publicată în „Monitorul Oficial“. Potrivit Ordonanţei, Cota TVA de 9% se va aplica pentru toate sortimentele de pâine; cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri.  Tot de la 1 septembrie Poliţia Română va efectua controale la nivel naţional la toţi producătorii de pâine, dar şi la proprietarii silozurilor în care sunt depozitate materii prime necesare fabricării produselor de panificaţie.

Ialomiţa este ameninţată din nou de omida păroasă a dudului.  Pomicultorii ialomițeni au fost avertizați de specialiștii Direcției pentru Agriculturã din județ și de cei ai Unitãții Fitosanitare în legãturã cu necesitatea luãrii masurilor pentru combaterea dãunãtorului omida pãroasã a dudului la pomi fructiferi și arbori. Pentru că rezerva biologică de anul trecut este mare, se impune ca la apariția primelor cuiburi sã se efectueze tãieri mecanice pentru stoparea atacului , iar în cazul  explosive a dãunãtorului sã se aplice tratamente fitosanitare pentru protecția plantelor. Omida păroasă este o specie polifagă, cu peste 200 de plante gazdă (dudul, arţarul, salcia, castanul, mărul, părul, viţa-de-vie etc.). Larvele se hrănesc cu frunze şi îşi formează cuiburi mici din două-trei frunze, prinse cu fire de mătase. Frunzele atacate se îngălbenesc, devin apoi brune şi se usucă. În ultima fază, omizile rod frunzele în întregime, lăsând numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt înfăşurate laolaltă, cu fire de mătase, formându-se cuiburi mari. La invazii puternice, arborii sunt complet defoliaţi. Specialiştii mai avertizează ca pe timpul tratamentelor effectuate împotriva omizii păroase, să ia măsuri pentru protecţia familiilor de albine, împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor.      

În această iarnă, cernavodenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi achita facturile la căldură.
Preţul gigacaloriei se va scumpi cu aproximativ 7% . Măsură a fost luată de societatea de termoficare din Cernavodă pentru a evita insolvenţa. Însă pimarul Hînsă a găsit o soluţie pentru a nu-i împovăra prea mult pe cetăţeni, mai exact a primăria va subvenţionarea cinci lei din cei 11 lei adăugaţi la costul gigacaloriei. Elilul Oraşului Cernavodă a mai declarat că SC Utilităţi Publice SRL (SACT), care aparţine Consiliului Local şi Primărie , nu ar fi ajuns în pragul falimentului, dacă locuitorii rău platnici şi-ar fi achitat facturile restante.  Gheorghe Hânsă susţine că falimentarea SACT ar putea provoca probleme mult mai grave la nivel local, cum ar fi privatizarea societăţii şi majorarea preţului giga-caloriei de aproximativ 2,5 ori, motiv pentru care a şi propus subvenţionarea.