Stiri 8 august

Proiectul “Sănătate înainte de toate” de la Cernavoda va fi lansat maine. Lansarea trebuia sa aiba loc saptamana trecuta, dar a fost amanata. Evenimentul se va desfăşura în urma semnării contractului de finanţare de către Primăria Cernavodă şi Agenţia Naţională pentru Romi, cu ajutorul căruia, 374 de persoane cu posibilităţi materiale reduse, de etnie romă vor beneficia de analize medicale gratuite. Proiectul se va derula pana pe 30 noiembrie şi are rolul de a informa membrii comunităţii rome asupra necesităţii evaluării stării de sănătate, asupra metodelor de prevenire a efectelor nedorite ale problemelor medicale nedepistate în timp util, dar şi asupra importanţei educaţiei sanitare a acestora. Valoarea totală a proiectului este de 41.360 lei, 90% din sumă fiind asigurată de Agenţia Naţională pentru Romi, iar 10% din bugetul local al oraşului Cernavodă.

Având în vedere prognozele meteorologice pentru perioada imediat următoare, ce anunţă temperaturi ridicate, de astazi, SC RAJA , operatorul unic de apa si canal, a reamplasat puncte de distributie a apei potabile pe raza judetului Constanta. In total sunt 41 de astfel de puncte, dintre care la Medgidia – 5, la Cernavodă – 3 si la Hârşova – 2.
In alta ordine de idei, in aceasta perioada cu temperaturi ridicate medicii recomanda consumul a minimum 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar copiii si persoanele cu risc, trebuie sa consume cat mai multe fructe si legume proaspete. Este de evitat comsumul de alimente care nu sunt cumparate din spatii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare, dar si deplasarea in aer liber intre orele 11 si 17.00. Daca aceasta nu poate fi amanata, specialistii spun ca ar trebui sa purtam haine de culoare deschisa, din fibre naturale, palarii sau sepci.

Astazi s-au afisat rezultatele finale ale concursului de titularizare. Peste 50% dintre cadrele didactice ialomiţene au obţinut medii peste 7 anul acesta, ceea ce le da dreptul sa ocupe un post pe o perioda nedeterminata, de titular. La proba scrisa 30% dintre candidati au luat note între 5 şi 6,99. Ei pot sa ocupe un post de suplinitor. Maine are loc prima etapă de repartizare a candidaţilor cu drept de titularizare, iar rezultatele vor fi postate atât pe site-ul Ministerului Educaţiei, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Ialomiţa. Cei care au luat peste 7, dar din lipsa de posturi nu vor prinde un loc maine, mai au o sansa saptamana viitoare, dar atunci vor putea ocupa un post pe o perioada determinata.

Saptamana aceasta la Cernavodă se desfăşoară o tabără pentru copii şi tineri cu autism, sindromul down si tulburări locomotorii sau de vorbire. De aceasta beneficiaza 14 tineri cu dizabilităţi multiple şi severe, ocrotiţi în cadrul Asociatiei Don Orione din Bucureşti, dar şi copii ocrotiţi în cadrul Centrul de Terapie Educaţională din Cernavodă. Organizatorii acestui proiect sunt Primăria Cernavodă, Clubul Rotary din Cernavodă împreună cu asociaţia Save the Dogs and other Animals, Asociaţia Copilul Meu. Primarul Cernavodei, Gheorghe Hansa a precizat ca prin intermediul acestei tabere, tinerii din Bucureşti efectueaza schimburi de experienţă cu micii beneficiari ai Centrului de Terapie Educaţională Cernavodă. Toti  vor beneficia de servicii specializate, de educatie specifică si activităti vocationale menite să-i pregătească pentru o viată independentă.

Politistii din Fetesti au aplicat ieri amenzi de peste 7.000 de lei. Ei au acţionat pe raza municipiului pentru prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală ce se pot

comite în domeniul comercializării legumelor şi fructelor, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră. Pe timpul desfăşurării acţiunilor au fost legitimate peste 60 de persoane, controlate 32 de autovehicule şi verificaţi producători individuali din zonă, ocazie cu care poliţiştii au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare depăşeşte 7.000 lei.