Stiri 5 august

Peste 2.000 de angajaţi ai ANAF vor primi incepand de astazi, preavizele de concediere. Reducerile de personal fac parte din actul normativ care prevede concediere a 4% din angajaţii din ministere, adică 3.000 de oameni. Angajaţii ANAF de la departamentele de Resurse Umane, de la Garda Financiară şi alte servicii mai au două săptămâni de muncă. Până la sfârşitul acestei săptămâni se vor trimite toate cele 2.500 de preavize. Funcţionarii ANAF de la ghişee nu vor fi afectaţi de aceste disponibilizări. Astăzi, un număr de 189 de angajați din cadrul fostei Direcții Generale a Finanțelor Publice Constanța au primit preaviz.

In cele doua zile de week/end, politistii din Judetul Ialomita au aplicat amenzi ce depasesc 21 de mii de lei.
Pentru creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din judeţul Ialomiţa, efective din toate structurile operative ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa au fost angrenate în executarea unor acţiuni în sistem integrat şi controale în locurile şi zonele de interes operativ din mediul rural. Poliţiştii au desfăşurat acţiuni pentru a identifica autorii de fapte penale, contravenţionale ori de altă natură, pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică. La acţiuni au participat atât jandarmii ialomiţeni cât şi poliţiştii locali. Ei au legitimat peste 400 de persoane, 168 dintre acestea care aveau un comportament suspect au fost verificate în bazele de date ale poliţiei, fiind aplicate în total 125 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor depăşind suma de 21.000 de lei.


Aproape 80% dintre cadrele didactice participante la examenul de titularizare au obtinut note peste 5. Astazi s-au afisat rezultatele la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar. Vor putea ocupa un post de titular, pe o perioada nedeterminata cei care au luat peste 7, adica aproape 48% dintre candidati. Ei vor fi repartizati pe post pe 9 si 12 august. Ceilalti, cei care au luat note intre 5 si 7, vor putea sa ocupe un post de suplinitor, iar repartizarea lor va avea loc pe 14 august. Astazi si maine, nemultumitii pot depune contestatii la sediile Inspectoratelor Scolare Judetene.

Sâmbătă, s-a purtat în procesiune pe străzile oraşului Ţăndărei copia sfinţită a Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos. Procesiunea cu Sfânta Icoană a pornit de la intrarea în oraş (dinspre Slobozia) către Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. La procesiune au participat preoţi din Protopopiatul Feteşti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale şi mulţime de credincioşi.  A urmat slujba acatistului Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu.  În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre istoria acestei icoane sfinte, despre minunile săvârşite, despre bucuria şi binecuvântarea primite de credincioşii comunităţii parohiale şi de toţi credincioşii Episcopie prin aducerea acestei sfinte icoane
INSERT VINCENTIU
Această icoană este o copie a Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, sfinţită în Mănăstirea Iviron din Muntele Athos şi va rămâne definitiv spre închinare în Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din oraşul Ţăndărei
Povestea Icoanei Originale, Portăriţa, aşa cum este denumită, aflaţi astăzi la orion la ora 12.30, dintr-un reportaj realizat la evenimentul de sâmbătă, la care a participat şi un călugăr de la Muntele Athos.

Tinerii ialomiţeni care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte o afacere pot sa se inscrie, până 12 august 2013, in cadrul programului START, pentru a obtine finantare din partea statului. Prin programul START, destinat sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii si microintreprinderilor, statul acorda beneficiarilor alocatii financiare nerambursabile de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Obiectivul programului il constituie stimularea infiintarii de noi IMM-uri, imbunatatirea performantelor economice ale celor existente, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale intreprinzatorilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private, precizeaza Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM
Bugetul alocat programului pentru anul 2013 este de 20.000.000 lei, suma care va fi acordata sub forma de alocatii financiare nerambursabile unui numar de 200 de beneficiari, arata estimarile agentiei. Astfel, tinerii ialomiţeni care doresc sa obtina finantare de la stat, prin programul START, pentru infiintarea sau dezvoltarea unei afaceri, trebuie sa se inscrie online, in perioada 29 iulie – 12 august 2013, pe site-ul www.aippimm.ro.
Mai exact, solicitantii trebuie sa completeze online planul de afaceri si sa incarce, pe site-ul agentiei, documentele necesare inscrierii.

Vineri, Academia de vară pentru tineret Atlantycron a dat startul celei de- a douazeci si patra editie. Tabara de arta, stiinta si cultura are loc pe insula din dreptul localitatii Capidava la aproximativ 18 km nord de Cernavoda. Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe, în parteneriat cu Fundația World Genesis din SUA, și Asociația Română pentru Sport și Cultura din București. Anul acesta, ca în fiecare an, participă peste 400 de tineri participanți din toate zonele tării, dar și din SUA, şi Italia. Cu o tradiție bogată, Atlantykron reprezintă una dintre cele mai importante academii de vară de calibru internaţional. Oameni de știinţă vin să predea, voluntar aici, cunoştinţele lor elevilor de toate vârstele, iar toți sunt animați de aceeași dorință, aceea de a comunica despre viitor. Este present în tabără şi Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, dar şi Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de știință, fondator al Programului Atlantykron. Prin Skype, vor ține conferințe somități internaționale care au îmbrățișat proiectul și se vor afla pe Insulă în calitate de invitați virtuali. Academia se încheie pe 12 iulie.

Absolvenţii promiţiei 2013 îngroaşă rîndurile şomerilor fie pentru că nu şi-au găsit un loc de muncă, fie pentru că nu continuă studiile.. Până în prezent s-au înscris în bazele de date ale agenţiei peste 43 de mii de absolvenţi pentru a-şi cere dreptul de şomaj. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în luna iunie s-au înscris 3.970 persoane şi în luna iulie. 39.038 persoane. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt absolvenţi de liceu, respective 35.728. Tot în şomaj vor fi aproximativ 3000 de absolvenţi de învăţământ universitar. Şomajul, în cuantum de 250 de lei, îl primesc doar dacă în termen de 60 de zile de la absolvire se însacriu forţele de muncă şi dacă îl solicită.