Stiri 2 august

La Cernavoda se va construi un parc de panouri fotovoltaice
Primăria Cernavodă, va construi un parc de panouri fotovoltaice. Proiectul, iniţiat de primarul Gheorghe Hansă, a fost propus ca urmare a unei directive a Parlamentului şi Consiliului European, pentru promovarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile pe piaţa internă. Edilul a spus ca panourile fotovoltaice reprezintă o altfel de sursă de energie pentru a asigura independenţa energetică a oraşului, iar Cernavodă poate profita din plin pentru că dispune de multe terenuri pe care se pot amenaja astfel de parcuri.  Pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, administraţia locală a alocat  6,3 hectare de teren agricol, situate in apropierea CNE.  Consiliul local a aprobat in sedinta de saptamana aceasta ca pe terenul respectiv sa fie amplasate aproximativ 30 de panouri fotovoltaice. Primarul Hansa a mai spus ca dacă se va realiza acest proiect, se va  putea asigura energia electrică necesară alimentării instituţiilor publice din oraş.   

Mâine are loc la Ţăndărei o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Manăstirea Iviron din Muntele Athos. Procesiunea cu Sfanta Icoană va porni de la intrarea în oraş (dinspre Slobozia) către Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,  începand cu orele 10,00. Această icoană este o copie a Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, sfinţită în  Mănăstirea Iviron din Muntele Athos şi  va rămane spre închinare în Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,  din oraşul Ţăndărei, Protopopiatul Feteşti.

La Capidava a inceput astazi Academia de vara Atlantykron
Tabara de arta, stiinta si cultura are loc pe insula din dreptul localitatii Capidava la aproximativ 18 km nord de Cernavoda. Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe, în parteneriat cu Fundația World Genesis din SUA, și Asociația Română pentru Sport și Cultura din București. Anul acesta, ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 400 de tineri participanți din toate zonele tării, dar și din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India. Printre invitaţi, și-au confirmat deja prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România,  Italia şi SUA. Astfel, sunt așteptați să participe și să țină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; Guy Djoken, președinte al Comisiei SUA pentru UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace; Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de  știință, fondator al Programului Atlantykron. Via Skype, vor ține conferințe somități internaționale care au îmbrățișat proiectul și se vor afla pe Insulă în calitate de invitați virtuali.

Producatorii de paine vor fi controlati!

Poliţia Română efectuează controale la nivel naţional la toţi producătorii de pâine, dar şi la proprietarii silozurilor în care sunt depozitate materii prime necesare fabricării produselor de panificaţie. Potrivit şefului Poliţiei Române, chestor şef Petre Tobă, aceste controale se vor intensifica după data de 1 septembrie. În prezent se documentează aceasta  amplă acţiune care va avea ca scop  combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei. Vor fi controale de la producător până la cei care vând produsul finit către populaţie. Vor fi controale inclusiv în zona în care se exportă cerealele", a declarat Petre Tobă.

De astăzi şi până luni la ora 14 barierele de la taxarea de la fetesti stau ridicate.
Începutul acestei săptămâni s-a transformat pentru mulţi şoferi care se îndreptau spre Capitală, pe autostrada A2, într-un adevărat coşmar. La punctele de taxare de la Feteşti, maşinile au format cozi care s-au întins pe câţiva kilometri, timpul de aşteptare pentru a plăti taxa de pod fiind de aproape două ore, aproximativ egal cu cel al parcurgerii autostrăzii de la un cap la altul. Tocmai pentru a evita blocajele din trafic, autorităţile au decis ca în zilele de vineri, sâmbătă, duminică şi luni, până la ora 14.00, barierele de la staţiile de taxare să rămână ridicate. Decizia vine la numai o lună după ce s-a hotărât eliminarea obigativităţii plăţii taxei pe Autostrada Soarelui în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Astfel, turiştii care pleacă de la mare vor putea ajunge mult mai repede acasă, iar cei care îşi încep sejurul pe litoral se vor putea bucura mai devreme de plajă.

Drumurile tehnologice vor fi reabilitate la Fetesti
Municipalitatea din Feteşti va reabilita drumurile tehnologice, pentru ca proprietarii de terenuri agricole să ajungă cât mai uşor la terenurile pe care le deţin. Prin măsura 125., administraţia a obţinut  1 milion de euro din fonduri europene, bani pe care îi va folosi pentru a reabilita 10 kilometri de drumuri de exploatare agricolă. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat la începutul acestui an, iar în urmă cu câteva zile am finalizat şi procedurile privind licitaţia de atribuire a lucrărilor, în prezent fiind în faza de semnare a contractului. Pentru demararea proiectului, au intrat în bugetul local circa 870 de mii de lei, reprezentând un avans de 25 % din valoarea totală a proiectului. Eu cred că în cel mult o lună vor fi demarate lucrările de reabilitare a drumurilor tehnologice, astfel încât, până în luna noiembrie, proiectul să fie finalizat”, a declarat primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catrinoiu.