Stiri 1 august

Gigacaloria se scumpeste la Cernavoda
Din luna octombrie a acestui an cernavodenii racordaţi la sistemul de energie termică vor plăti 91 de lei pe gigacalorie faţă de  82 de lei cat plăteau până acum. Pretul gigacaloriei nu a mai fost majorat in Cernavoda din anul 2009. Această măsură a fost luată deoarece societatea de termoficare riscă să intre în insolvenţă din cauza datoriilor pe care le inregistreaza catre furnizori pentru ca nu a reusit sa incaseze facturile de la cernavodeni. Aleşii locali din Cernavodă au votat in sedinta de consiliu de saptamana aceasta proiectul de hotărâre referitor la majorarea preţului la gigacalorie. Noul preţ va apărea pe facturile cernavodenilor începând din luna octombrie. Tot in sedinta, consiliul local din Cernavoda a decis sa vina in sprijinul localnicilor si a aprobat o subventie de cinci lei din cei 11 lei adăugaţi la costul gigacaloriei.

Au fost produse primele carduri electronice de sanatate
Primele 215.000 de carduri electronice naţionale de sănătate au fost produse, respectând termenul propus - sfârşitul lunii iulie, arata un comunicat al  CNAS. În perioada următoare, vor fi personalizate cel puţin 50.000 de carduri zilnic. O echipă a Departamentului IT al CNAS generează şi verifică datele necesare pentru personalizarea cardului electronic naţional de sănătate. Dacă partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Naţională SA, va tipări cardurile cel puţin în acelaşi ritm, până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, conform contractului.

Proiectul “Sănătate înainte de toate” de la Cernavoda va fi lansat pe 9 august
Lansarea  proiectul “Sănătate înainte de toate” a fost amanata pentru saptamana viitoare. Primaria Cernavoda anuntase initial ca acesta va fi lansat maine, dar data a fost amanata pentru 9 august. Evenimentul se va desfăşura în urma semnării contractului de finanţare de către Primăria Cernavodă şi Agenţia Naţională pentru Romi, cu ajutorul căruia, 374 de persoane cu posibilităţi materiale reduse, de etnie romă vor beneficia de analize medicale gratuite. Proiectul se va derula în perioada 1 august – 30 noiembrie şi are rolul de a informa membrii comunităţii rome asupra necesităţii evaluării stării de sănătate, asupra metodelor de prevenire a efectelor nedorite ale problemelor medicale nedepistate în timp util, dar şi asupra importanţei educaţiei sanitare a acestora. Valoarea totală a proiectului este de 41.360 lei, reprezentând 90% din sumă fiind asigurată de Agenţia Naţională pentru Romi, iar 10% din bugetul local al oraşului Cernavodă.

S-a prelungit termenul pana la care agricultorii pot cere bani pentru modernizarea fermelor

Fermierii pot cere in continuare bani pentru modernizarea exploatatiilor agricole. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au anunţat că sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 1.2.1. - „Modernizarea exploataţiilor agricole” s-a prelungit. Potrivit anunţului, cererile de finanţare se pot depune la Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit până la 14 august 2013, ora 12.00. Fondurile disponibile pentru aceasta masura sunt de 50.000.000 euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu trebuie să depăşească 125.000 euro. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri.