Stiri 14 august

Peste 1300 de pensionari şi bătrâni  din Cernavoda cu venituri reduse au primit  azi tichete sociale în valoare de cate 40 de lei. Ei  au fost invitati la sediul Casei de Cultură pentru a primi  ajutorul respectiv  din partea Primăriei Cernavodă şi a Consiliului Local. “Seniorii” au fost primiţi în sala de spectacole a instituţiei, de către primarul Gheorghe Hânsă, care a spus ca tichetele  înlocuiesc celebrul pachet de alimente. Bătrânii au avut parte şi de un moment artistic, oferit de către artiştii cernavodeni.  Tichetele pot fi utilizate şi pentru achiziţionarea medicamentelor. Acţiunea face parte din programul “Respect şi sprijin pentru seniorii oraşului meu”, finanţat de către bugetul local, care se va desfăşura de şase ori pe an.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare meteorologică de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică, valabilă pana vineri la ora 06:00.  Maine  disconfortul termic se va menţine ridicat în Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul de 80 al disconfortului termic, iar maximele termice vor fi de 34...36 de grade. Totodată, in aceasta perioada vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii extinse la munte, dar şi în centrul, nordul, nord-estul şi sud-vestul teritoriului şi pe spaţii mai restrânse în celelalte zone. Ploile vor avea şi caracter torenţial, izolat va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 30...35 l/mp.

Un tanar ialomitean de 24 de ani a decedat aseară, în jurul orei 21.00, după ce a intrat să se scalde într-un canal de irigaţii, pe raza localităţii Scânteia, şi nu a mai ieşit. Martorii au sunat la 112, iar în scurt timp un echipaj de căutare – salvare de la Garda Ţăndărei s-a deplasat la faţa locului şi a început căutările. Trupul tânărului a fost descoperit şi scos din apă în jurul orei 22.10, iar echipajul SMURD a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, acesta fiind declarat decedat după aproximativ 40 de minute, de către echipajul SAJ sosit la faţa locului.


Politistii din  Feteşti au aplicat ieri amenzi de peste 10 mii de lei. Ei au acţionat atât pe raza municipiului cât şi a comunelor arondate, pe linia prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie. Pe parcursul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au legitimat peste 130 de persoane şi au controlat 111 autovehicule, pentru neregulile constatate în trafic fiind aplicate 60 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de peste 10.000 lei.  Totodată, în 2 cazuri, alături de măsura principală de aplicare a punctelor amendă, fiind dispusă şi măsura complementară de retragere a certificatului de înmatriculare a vehiculului.

Din septembrie o călătorie cu trenul va costa mai mult. Conducerea CFR Călători a decis să crească prețurile biletelor de tren cu până la 10 procente, ținând cont de evoluția inflației și majorarea din ultimii doi ani a unor costuri legate de combustibili, energie sau piese. Pentru rutele scurte parcurse de trenurile Regio, creșterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 de bani sau un leu, în vreme ce pentru trenurile InterRegio scumpirea va fi de până la 10%.


Angajatorii şi angajaţii vor plăti mai mult decât până acum, pentru eliberarea de certificate sau adeverinţe de la Inspecţia Muncii. Actul normativ, care a intrat în vigoare luni, 5 august 2013, modifică taxele aplicate pentru eliberarea de documente de la Inspecţia Muncii. Spre exemplu pentru eliberarea de certificate/adeverinţe/duplicate de adeverinţe în baza documentelor existente în arhivele inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), solicitanţii vor plăti un tarif de 50 lei/document, în loc de 40 de lei cât era până acum.
Pentru eliberarea de certificate cu informaţii extrase din baza de date organizată la nivelul Inspecţiei Muncii cu registrele generale de evidenţă a salariaţilor transmise de angajatori taxa aplicată este de 15 lei/persoană în loc de 10 lei/persoană.


Conform prevederilor Codului Muncii, 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. În acest context, Compania Naţională Poşta Română informează că toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate vor fi închise.
Acelasi lucru se intampla si la Caseriile Raja care vor ramane si ele inchise joi. Insa operatorul de apa si canal da asigurari ca restul serviciilor furnizate nu vor fi perturbate. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/66.44.44 vor fi preluate non-stop.  Si echipele de intervenţie vor fi pregătite să intervină cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.
Tot pentru ca mâine se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului,  peste 200 de poliţişti ialomiteni vor fi la datorie, pe timpul manifestărilor prilejuite de sărbătoare.