Stiri 16 august

Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Ialomita a demisionat. Asta dupa ce, Otilia Dumitru, alături de 8 dascăli de la şcolile şi liceele din judeţ, au fost pusi sub urmarire penala de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-structura teritorială Bucureşti. În sarcina acestora, procurorii din Capitală au reţinut infracţiunile de «constituire de grup infracţional organizat» şi «trafic de influenţă». Totodată, aceiaşi anchetatori au extins cercetările şi asupra unui număr de 87 de părinţi şi elevi care au contribuit cu bani pe langă comisiile de evaluare pentru a promova Bacalareatul in 2012.  Atribuţiile inspectorului şef au fost preluate de Ileana Condruţ, director la Casa Corpului Didactic. 

Astazi la Medgidia s-a deschis cea de-a X-a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură. În deschiderea taberei, artiştii plastici participanţi şi invitaţii  au fost întâmpinaţi de Primarul Marian Iordache, Viceprimarul Luminiţa Vlădescu, dar şi de consilierii locali: Daniel Daniela, Monica Nedelcu şi Sorin Elvis Radu. Pe parcursul săptămânii viitoare, cei 45 de pictori invitati vor creea tablouri care vor ajunge, luni 26 august 2013, începând cu orele 18.00, să fie admirate la vernisaj în foaierul Casei de Cultură "Lucian  Grigorescu" din Medgidia.

Luni incepe sesiunea de toamna a Bacalureatului. La nivelul judetului Ialomita, la aceasta s-au inscris aproape 1.300 de absolventi.   Din promoţia 2013 sunt înscrişi la examen aproape 900 de absolvenţi de liceu, care ori nu s-au prezentat în prima sesiune, ori au susţinut corigenţele ori nu au promovat in prima sesiune. In Ialomita  sunt organizate 9 centre de examen pentru susţinerea probelor de competenţe şi alte patru pentru examenele scrise.
La nivelul judetului Calarasi, s-au inscris la sesiunea care incepe luni peste 1.100 de candidati. Pe 19 şi 20 august, vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba romana. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, examenul de Bacalaureat se va încheia pe 5 septembrie, când elevii vor afla rezultatele finale.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa anunţă că, in aceasta perioada, sunt disponibile 95 de locuri de munca. Este vorba despre asistenti medicali, vanzatori sau agenti de publicitate.

Firmele din judeţul Constanţa propun 50 posturi de lucratori  pentru salubrizare cai publice.

Ieri au avut loc 3 accidente rutiere pe autostrada soarelui, soldate cu 3 persoane  rănite. Primul accident a avut loc la kilometrul 95 al autostrazii, pe sensul Bucuresti-Constanta, fiind implicate patru autoturisme, O singura persoana a fost ranita usor, insa este in stare stabila si nu necesita internarea. La kilometrul 93 al autostrazii s-a produs cel de-al doilea accident, pe acelasi sens, in care au fost implicate trei autovehicule. O femeie şi un copil au fost rănite, ambii pacienți sunt înafara oricărui pericol. Ambele incidente rutiere au fost  provocate de franari bruste, de nepastrarea distantei fata de autoturismul din fata si de viteza excesiva. Seria ghinioanelor petrecute ieri pe Autostrada Soarelui a continuat, până spre seară, când la kilometrul 20, chiar lângă sediul Poliției Autostrăzi, o mașină a luat foc.  În autoturism se aflau trei persoane care au reușit să se salveze.


Guvernul  a aprobat un proiect de lege prin care a fost modificată şi completată Legea 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate ca zilier. Conform măsurilor prevăzute în acesta, veniturile realizate din activităţi necalificate, cu caracter ocazional, nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social, iar valoarea minimă a remuneraţiei brute orare nu poate fi sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat, care în prezent este 4,74 lei. Astfel, de la suma minimă de doi lei pe oră cu cât puteau fi plătiţi până acum, zilierii vor primi aproape cinci lei. Totodată, actul normativ mai prevede că minorii cu vârste între 15 şi 16 ani pot presta activităţi necalificate cu caracter ocazional, dar numai cu încuviinţarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali şi doar dacă efectuează activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică. În proiectul de lege este menţionat şi faptul că forţa de muncă în regim zilier poate fi folosită nu numai de persoanele juridice, ci şi de persoana fizică autorizată, întreprinderea familială şi întreprinzătorul persoană fizică, titular al întreprinderii individuale. Cei care angajează zilieri în alte activităţi faţă de cele prevăzute expres de actul normativ sau în beneficiul unui terţ vor fi sancţionaţi contravenţional.

Agricultorii ar putea plăti impozitele la primăria de care aparţin, în cadrul unui departament de specialitate, dacă în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Proiectul de lege vizează situaţia în care în localitate nu există o unitate teritorială a ANAF şi are ca scop diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată. Se evită, astfel, deplasarea contribuabililor în cauză pe distanţe foarte mari până la unităţile administraţiilor finanţelor publice la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole.


In această perioadă, 300 de posturi vacante pot fi ocupate prin reteaua EURES , în ţări precum Austria, Belgia, Germania, Republica Cehă sau Ungaria. Cele mai multe sunt în Germania, 174 la numar, iar căutaţi sunt bucătarii, ospătarii, barmanii, operatorii maşini mase plastice, dar şi specialiştii IT. Salariile încep de la 1.500 de euro pe lună si ajung pana la  peste 2.000 de euro pe lună. Ungaria caută 75 de şoferi de TIR. Pentru a obţine aceste posturi, cetăţenii români trebuie să îndeplinească anumite condiţii impuse de angajatori şi care diferă de la caz la caz. Cerinţele obligatorii sunt de a avea cunoştinţe minime de o limbă străină, iar calificările pe care le au să fie atestate. Pentru a obtine detalii, cei interesati trebuie sa mearga la sediile Agentiilor Judetene pentru ocuparea fortelor de munca sis a stea de vorba cu consilierii EURES.