Stiri 13 august

Conform prevederilor Codului Muncii, 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. În acest context, Compania Naţională Poşta Română informează că toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate vor fi închise.
Acelasi lucru se intampla si la Caseriile Raja care vor ramane si ele inchise joi. Insa operatorul de apa si canal da asigurari ca restul serviciilor furnizate nu vor fi perturbate. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/66.44.44 vor fi preluate non-stop.  Si echipele de intervenţie vor fi pregătite să intervină cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.
Tot pentru ca joi se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului,  peste 200 de poliţişti ialomiteni vor fi la datorie, pe timpul manifestărilor prilejuite de sărbătoare.   
Incepand de maine si pana pe  18 august, pe lângă dispozitivul curent, Poliţia va lua o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică.
Pentru preîntâmpinarea unor evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă să se evite afişarea ostentativă cu obiecte de valoare ce ar putea să atragă atenţia celor certaţi cu Legea, iar înainte de a pleca de acasă, să se ia măsuri corespunzătoare de asigurare a locuinţelor. Conducătorilor auto care vor pleca la drum politistii le recomandă să  spună „NU” alcoolului, să îşi păstreze calmul în trafic, să circule prudent şi să se asigure corespunzător la efectuarea oricăror manevre, pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie.

Rata somajului in judetul Ialomita, in luna iulie, a ramas cam la acelasi nivel ca in iunie. Sunt doar cu 0.01 procente mai putine persoane care nu au un loc de munca. Asadar, la sfarsitul lunii iulie, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita se aflau inregistrati un numar de 7078   someri, din care 1772 primeau  indemnizaţie. Somajul este mai ridicat in randul barbatilor, peste 4 mii neavand un job.

Un  incendiu s-a produs aseara dupa ora 19.00, când un ponton plutitor dezafectat a luat foc, pe raza localităţii Borduşani. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de mai multe persoane care, în încercarea de a tăia cu autogenul elemente din construcţia pontonului, au aprins materialele combustibile din apropiere. Pompierii de la Garda de Intervenţie Feteşti s-au deplasat la faţa locului, iar după aproximativ 30 de minute au reuşit lichidarea flăcărilor.

Saptamana aceasta, la Medgidia incepe Tabăra Internaţională de Pictură Lucian Grigorescu”. Aceasta se afla  la cea de-a X-a ediţie si se  va desfăşura pana pe 27 august.  Primaria a invitat la editia de anul acesta 15 artişti plastici de diferite nationalitati. Ei vor realiza  cel putin 40 de lucrari care vor imbogati  patrimoniul municipalităţii.  Programul taberei este diversificat incluzând excursii, vizite, lucru în atelier, oferind posibilitatea artiştilor plastici să-si creeze o sursă de inspiraţie pentru lucrările pe care le vor realiza. Deschiderea oficială a  acestei ediţii va avea loc vineri la ora 11:00, în Sala de sedinţe a Consiliului Local Medgidia şi va fi marcată printr-o expoziţie a lucrărilor unor copii talentaţi din Medgidia ce fac parte din Atelierul de Pictură.


Luna aceasta,  reprezentanţii Avocatului Poporului Constanţa vor acorda audienţe locuitorilor din Medgidia şi Cernavodă. Astfel, cei interesaţi se pot prezenta, marţi, 20 august, la Primăria Medgidia, începând de la ora 9,00, iar la Primăria Cernavodă, începând cu ora 11,00. Pentru operativitate, persoanele interesate trebuie  să se prezinte cu o petiţie din care să rezulte pe scurt problemele cu care se confruntă şi documente justificative, în copie.  Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raport cu autorităţile publice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa si Prefectura Ialomiţa  au demarat o campanie de conştientizare asupra furturilor de pe câmp. Având în vedere că, în perioada următoare, în care culturile de toamnă urmează a fi recoltate, furturile de pe câmp s-ar putea înteţi, poliţiştii ialomiţeni au demarat, la nivelul comunelor din judeţ, campanie de informare în vederea prevenirii unor astfel de fapte. Ideea În acest sens, reprezentanţii IPJ Ialomiţa vor organiza o serie de întâlniri cu autorităţile locale şi cu fermierii din comunele ialomiţene. Întâlnirile vor avea loc pe 20 august, la Ţăndărei (10.00) şi Stelnica (13.00), pe 22 august, la Slobozia (10.00) şi Griviţa (10.00), respectiv pe 28 august, la Ion Roată (10.00), Jilavele (12.00) şi Coşereni (15.00).

Atenție, șoferi! Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România impune restricții de circulație pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane. Vehiculele care depășesc această capacitate nu vor mai putea  pe A2 Bucureşti (ieşire municipiu) - Fundulea – Lehliu – Drajna -
Feteşti - Cernavodă  si pe DN22 C Cernavodă – Medgidia - Basarabi, in zielele de vineri, intre ora 12 si 24, sambata de la 6 la ora 20, si duminica intre ora 6 si 24.
Restrictiile sunt valabile pana la 15 septembrie.  De asemenea, pe sectoarele de drumuri menționate , este interzisă circulația pentru aceleași tipuri de vehicule și joi15 august 2013, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului. Restricțiile vor fi între orele 06:00 – 22:00. Șoferii care vor încălca prevederile vor fi amendați.

 De ieri, amprentarea copiilor pentru eliberarea paşapoartelor electronice se face pentru minorii care au împlinit vârsta de 12 ani, potrivit noilor prevederi legale. De asemenea, paşapoartele eliberate copiilor cu vârste sub 12 ani au o valabilitate de trei ani, iar cele pentru minorii cu vârste peste 12 ani au o valabilitate de cinci ani. Directorului Direcţiei Generale de Paşapoarte, Aurel Sime a explicat că taxa de eliberare a paşaportului cu valabilitate de trei ani, pentru copii de pana la 12 ani, este de  244 de lei. Până acum, pentru copiii de până la şase ani, costul paşaportului era de 244 de lei şi valabilitatea de trei ani. După şase ani, când devenea obligatorie amprentarea, taxa pentru emiterea documentului era de 270 de lei, având o valabilitate de cinci ani.

Fetestenii care vor călători cu autobuzele de transport in comun , pe 15 august, zi declarată nelucrătoare, vor avea de aşteptat mai mult în staţii. Reprezentanţii Transbus au anunţat că joi, de Sf. Maria, mijloacele de transport vor circula după programul zilei de duminica, ceea ce înseamnă că vor fi intervale de timp mai mari între curse, si ca microbuzul Colonisti-Vlasca nu va circula.

Autostrada Soarelui a fost, ieri, scena a două accidente rutiere petrecute în decurs de aproape o oră. Primul dintre ele a avut loc în zona oraşului Medgidia. Potrivit anchetatorilor, şoferul unui autoturism se deplasa pe A2, dinspre Cernavodă către Constanţa. La un moment dat, spun oamenii legii, ca urmare a nepăstrării distanţei regulamentare, acesta a acroşat din spate autoturismul care circula in fata sa. După impact, cea de-a doua masina a fost proiectata în parapetul de protecţie de pe marginea şoselei, oprindu-se apoi la câteva zeci de metri. In urma coliziunii, tânărul care conducea al doilea autoturism a suferit mai multe traumatisme şi a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în vreme ce pasagerul din dreapta faţă a fost adus la unitatea sanitară cu o ambulanţă. „După puţin timp, tot pe Autostrada Soarelui, în judeţul Ialomiţa, un bărbat şi doi copii au fost răniţi în urma unui accident rutier ce a avut loc între Cernavodă şi Feteşti şi în care au fost implicate patru maşini. Bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, tot cu elicopterul SMURD. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au venit în sprijinul colegilor din Ialomiţa şi au trimis la locul accidentului două autospeciale.