Stiri 30 iulie

Pana maine, fermierii pot cere bani pentru modernizari
Maine este ultima zi în care fermierii  pot depune proiectele pentru modernizarea exploataţilor agricole. Pentru măsura 121 „Modernizarea exploataţilor agricole”, suma totală alocată in această sesiune este de 50 milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăşi 125.000 de euro. Fermierii interesaţi îşi mai pot depune documentaţia, până mâine,  până la ora 12.00.

Intre 12 si 18 august Cernavoda isi serbeaza zilele
Saptamana viitoare, Primăria Cernavodă organizează zilele oraşului. Cu aceasta ocazie vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat  că autorităţile locale vor premia si anul acesta cuplurile care au împlinit 50 de ani de la casatorie. Este vorba despre 20 de cupluri care vor primi câte 400 de lei.

Cei care vor un loc in invatamant au sustinut azi titularizarea
Astazi a avut loc  loc proba scrisă a examenului de titularizare. La axcest examen pentru ocuparea unui post in invatamant,  au participat  circa 36.000 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau probele practice desfăşurate în perioada 27 mai - 28 iunie. Candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată, adica pentru un post de suplinitor, candidaţii trebuie să obţină minimum 5. Pe
5 august se vor afisa primele rezultate, iar pe 9 august  va fi etapa I de repartizare  pentru angajare pe perioadă nedeterminată.

Politistii fetesteni cauta o tanara plecata de acasa

O tanara de 19 ani din Fetesti a fost data disparuta azi de rude. Poliţiştii de investigaţii criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că  fata a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. Din cercetările efectuate de poliţişti, s-a stabilit că persoana  dispărută, se numeşte GHIDIA ELENA-CLAUDIA şi are următoarele semnalmente: înălţime 1,47 – 1,50 m, greutate 42 - 43 kg, constituţie astenică, păr şaten, ochi albaştrii, faţă rotundă. Ca semen particulare are o alună în zona umărului stâng.Cei  care pot oferi informaţii despre această persoană, sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul de urgenţă 112! 


Judeţul Călăraşi se află astăzi sub avertizare de cod porocaliu de caniculă. Temperaturile vor atinge valoarea de 40 de grade  C, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Tot astăzi, alte 12 judeţe din jumătatea de sud a ţării, printre care Ialomiţa şi Constanţa, vor fi sub cod galben de caniculă, aici temperaturile ajungând la 38 de grade C. Cum riscurile sunt mari, în special pentru copii, bătrâni, dar şi bolnavi cronic, autorităţile locale din Feteşti au luat o serie de măsuri. Primarul Gheorghe Catrinoiu a declarat că  în municipiu sunt înfiinţate 6 puncte de prim ajutor, câte unul la Famacia Anisa din Piaţeta Gării, Farmacia Lelia Cartier Fetesti-Gară, la dispensarul medical din Colonişti, la Farmacia Lelia din Caertierul Feteşti Oraş, la  Piaţa Agroalimentară şi la Farmacia Cris Crin din strada Siretului. Până când temperaturile depăşesc 35 de grade C, la aceste puncte sunt câţiva angajaţi care dau apă cetăţenilor. În cazul în care se depăşesc temperaturile, în centre vin şi cadre medicale. De asemenea în zilele caniculare,  medicii spun ca,  in special bătrânii, bolnavii si copiii mici, ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Toata lume trebuie să consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar copiii şi persoanele cu risc să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Atunci când totuşi este necesara deplasarea in aer liber, hainele trebuie sa fie  de culoare deschisă si din fibre naturale.

Tot din cauza temperaturilor extreme, Compania Naţională de Căi Ferate a fost nevoită să ia unele măsuri. Trenurile vor circula cu limitări de viteză. Astfel, viteza s-a redus cu 50-70 km/h faţă de cea normală, adică vor fi înregistrate întârzieri, în medie, de 20 de minute.


Municipalitatea din Feteşti va reabilita drumurile tehnologice, pentru ca proprietarii de terenuri agricole să ajungă cât mai uşor la terenurile pe care le deţin. Prin măsura 125., administraţia a obţinut  1 milion de euro din fonduri europene, bani pe care îi va folosi pentru a reabilita 10 kilometri de drumuri de exploatare agricolă. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat la începutul acestui an, iar luna aceasta, vor intra în bugetul local pentru demararea proiectului, circa 870 de mii de lei, reprezentând un avans de 25 % din valoarea totală a proiectului.

Inspectorii ITM Ialomiţa au amendat 55 de angajatori pentru munca la negru. 94 de ialomiţeni au fost depistaţi în timpul controalelor muncind fără forme legale. Valoarea amenzilor depăşeşte 800 de mii de lei. Un alt domeniu în care s-au aplicat amenzi drastice a fost cel al securității și sănătății în muncă. Astfel, în urma  controalelor, inspectorii ITM au dat amenzi de 142.500 de lei, pentru aproape 900 de nereguli constatate. Astfel, dacă în prima jumătate a anului trecut cuantumul amenzilor a fost de 360.000 de lei, anul acesta, sancțiunilor au atins cifra de 1.162.000 de lei. Per total, față de primul semestru al anului 2012, sancțiunile acordate de către inspectorii ITM au fost de peste trei ori mai mari, valoarea lor totală depăşind 1 milion de lei.

Un copil de doi ani şi jumătate şi-a pierdut viaţa, iar părinţii lui se află în stare gravă la spital, după ce maşina în care se aflau a fost implicată aseară, într-un accident rutier  petrecut pe Autostrada Soarelui, în zona localităţii Drajna. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Autostrăzi, accidentul s-a produs în urma unei explozii a pneului din dreapta spate. În urma exploziei, şoferiţa autoturismului, înmatriculat în Ilfov, a pierdut controlul volanului şi a ieşit în decor, lovind balustrada mediană a drumului. Martorii din zonă au sunat la 112, iar în scurt timp la kilometrul 109 au ajuns un elicopter SMURD şi două ambulanţe. În ciuda eforturilor depuse, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe copil şi au declarat decesul. Şoferiţa a fost transportată cu o ambulanţă la un spital din Capitală, iar bărbatul, fiind într-o stare mai gravă, a fost transportat cu elicopterul SMURD. În urma accidentului, traficul pe A2, spre Constanţa, a fost blocat timp de o oră.