Stiri 9 iulie

Rata de promovabilitatea la Bacalaureat a fost în Feteşti de 51%.
Jumătate dintre candidaţii la Bacalaureat din Feteşti nu au reuşit să promoveze bacalaureatul. Aşadar, dintre cei 480 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, doar 243 au luat medii peste 6, medii care le-au permis să fie declaraţi reuşiţi, iar 2 au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze. Liceul Teoretic Carol I este cel care salvează totuşi onoare candidaţilor feteşteni, deşi, anul acesta nici teoreticienii nu au avut rezultate foarte bune, aşa cum ne obişnuiseră. Însă, dintre cei 226 de elevi înscrişi, s-au prezentat la examen 225, dintre care au reuşit să promoveze examenul 185 de candidaţi. Aşadar, 40 de candidaţi de la liceul Carol nu au luat bacalaureatul. Numărul respinşilor pare mare, însă dacă facem comparaţie cu celelalte două unităţi de învăţământ liceal din municipiu, acest număr 40, ni se pare foarte mic, întrucât nu a fost atins de elevii care au luat bacalaureatul de la aceste licee. Spre exemplu, La Liceul Tehnologic de Construcţii Căi Ferate Feteşti au promovat bacalaureatul doar 27 de candidaţi, în vreme ce la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, doar 31 de elevi. La LTIA Feteşti, au fost înscrişi 171 de elevi, 165 s-au prezentat la examen, dintre care au cei mai mulţi, în număr de 134 nu au reuşit să promoveze examenul. La Liceul Tehnologic CCF Feteşti, este cam aceeaşi situaţie. Au fost înscrişi 107 elevi, s-au prezentat 90, dintre care 64 nu au luat note de trecere.
La nivelul municipiului Feteşti nici un candidat nu a obţinut media 10 la bacalaureat, însă au fost aproape de a o obţine 4 candidaţi de la Liceul Teoretic Carol I, care au avut medii de peste 9.60. Cea mai mare medie a fost obţinută de Marius Bordeianu, 9.68.
Rezultatele finale ale bacalaureatului, după rezolvarea contestaţiilor se vor afişa pe 12 iulie.

Rasova a fost din nou lovita de viitura
Localitatea constănţeana Rasova a fost grav afectata de ploile de aseara. La nici două săptămâni după ce o viitură a făcut prăpăd în zonă, o alta ploaie a facut ravagii. Şuvoaiele au afectat aproape 60 de gospodării şi magazine din Rasova, iar trei-patru case au fost distruse din temelie. Pompierii au acţionat ore in sir cu utilaje specifice pentru pomparea apei din beciurile şi casele oamenilor.

Ieri seara, o fetita din Bordusani a ajuns la spital in urma unui accident de circulatie
O fetita din Bordusani a fost ranita intr-un accident de circulatie. Neglijenţa părinţilor care au permis ca doi copii de 7 si 8 ani să se plimbe cu bicicleta pe un drum comunal, fără a fi supravegheaţi, precum şi a conducătorului auto care nu a avut o conduită preventivă în momentul observării pe partea carosabilă a unei biciclete pe care se află doi copii, au condus la producerea accidentului înregistrat ieri seara. Primele verificări de la fata locului au stabilit că în timp ce un tânăr de 23 de ani conducea un autoturism din direcţia Cegani către Borduşani, ajuns la intersecţia cu un drum secundar a acroşat cu bara de protecţie din faţă o bicicletă ce se deplasa în acelaşi sens de mers, condusă de un copil de 8 ani, din localitate. În momentul în care maşina a ajuns în dreptul bicicletei, baiatul a pierdut controlul ghidonului şi s-a dezechilibrat. În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală a unei fete de 7 ani, pasageră pe bicicletă. Copila a fost transportată la Spitalul Municipal Feteşti pentru acordarea îngrijirilor medicale. Soferul nu era baut.

APIA verifica agricoltorii care au cerut sprijin pe suprafata
Agricultorii care au cerut bani sunt verificati in această perioadă. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Constanţa derulează o campanie de verificare a fermierilor privind exactitatea datelor înscrise în cererile de acordare a sprijinului direct pe unitatea de suprafaţă pentru 2013. La nivelul judetului Constanta, opt echipe de inspectori dotaţi cu GPS-uri se deplasează în teren şi verifică dacă declaraţiile agricultorilor se potrivesc cu realitatea din camp, în sensul culturilor înfiinţate şi al suprafeţelor însămânţate, dar sunt urmărite şi alte criterii, cum ar fi respectarea condiţiilor de agromediu. Pentru controlul clasic au fost aleşi aleatoriu de calculator pentru a fi verificaţi 656 de fermieri, iar suprafaţa e de aproximativ 205.000 de hectare. Fermierii vor fi înştiinţaţi cu privire la control cu 24 de ore înainte de a veni pe teren inspectorii APIA Constanţa. Cei care vor refuza efectuarea controlului vor fi respinşi de la plata subvenţiei.

Copiii de pana la 2 ani vor fi imunizati de la toamna cu vaccinul pneumococic
De la toamna vaccinul pneumococic va fi gratuit. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că are în plan ca din toamnă, în premieră în România, să introducă în programul naţional de imunizare gratuită un nou vaccin. El a precizat că 200.000 de copii cu vârste până la doi ani trebuie imunizaţi împotriva bolilor respiratorii cu vaccinul pneumococic. Ministerul pregăteşte în perioada imediat următoare caietul de sarcini al licitaţiei pentru vaccinul cu cea mai mare acoperire. Decizia a fost luată în contextul incidenţei mari a bolilor pneumococice. Mai exact, la fiecare 30 de secunde un copil moare în lume din această cauză, iar în ţara noastră, un sfert dintre copiii infectaţi cu pneumococ mor în primul an de viaţă.

Amenzi de peste 130 de mii de lei pentru soferii ialomiţeni
În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii rutieri ialomiţeni au sancţionat peste 500 de şoferi care s-ai abătut de la nomele de circulaţie. În total, au aplicat 536 sancţiuni contravenţionale, au retras 17 certificate de înmatriculare şi au reţinut 15 permise de conducere. Cei mai mulţi şoferi, respectiv 154 au fost sancţionaţi pentru nerespectarea limitei maxime admise, 62 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 3 conducători auto care au fost depistaţi la volanul unor autoturisme aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, poliţiştii au amendat 23 pietoni pentru traversare neregulamentară. Valoarea totală a amenzilor depăşeşte suma de 139.000 lei.

Legea medierii ar putea fi din nou modificată.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, se află un proiect de lege care dă posibilitatea avocaţilor şi notarilor de a deveni mediatori fără a urma cursuri de mediere. În proiectul de lege se precizează că fără îndeplinirea niciunei alte formalităţi, pot desfăşura, în cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atribuţiile specifice unui mediator, notarii şi avocaţii care îndeplinesc condiţia vechimii de cinci ani în profesie, vechime calculată de la data promovării examenului de definitivat. Recent, dispoziţiile în domeniu au fost completate şi obligativitatea de a participa la şedinţa de informare privind medierea înainte de a merge în instanţă.

Statul acordă scutiri şi reduceri la plata la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri! Vezi condiţiile!

Ialomiţenii cu venituri mici, pot afla acum dacă beneficiază de facilităţi fiscale de reducere sau scutire la plata impozitului pe clădiri şi teren. Săptămâna trecută, a fost publicată lista cu cetăţenii care pot depune astfel de cereri. Potrivit legii, aceştia pot fi persoane ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe tara sau beneficiari de şomaj sau ajutor social. Dacă depun cereri, de luna viitoare, aceştia pot fi scutiţi de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren în procent de 100% în cazul unor venituri nete totale pe proprietate mai mici de limita stabilită pentru venitul minim garantat – 125 Ron (< 125 Ron) sau pot beneficia de o reducere cu 50% a impozitului, dacă au un venit intre 125 si 800 RON. Plafonul este stabilit calculându-se veniturile tuturor persoanelor care locuiesc împreuna cu solicitantul facilităţilor fiscale. Cererea şi documentele necesare se depun la Direcţia Impozite şi Taxe Locale, din cadrul Primăriei localităţii de domiciliu. Scutirea sau reducerea impozitului se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, proporţional cu perioada rămasă până la sfârşitul anului.