Stiri 10 iulie

La Cernavoda, primaria continua eforturile pentru amenajarea falezei
Primăria Cernavoda are primele veşti bune cu privire la  proiectul de amenajare a falezei din localitate.  Aceasta  a fost iniţiat încă din 2004, de către primarul Gheorghe Hânsă, însă  Compania Naţionala de Căi Ferate  a respins la acea vreme cererea de casare a unei căi ferate abandonate, amplasată în zona falezei. După aproape 10 ani si nenumarate demersuri din partea Primariei, Compania Natională de Căi Ferate  a dat acceptul acestui proiect, iar in  următoarea etapă se  elibereaza avizul de casare a căii ferate.  Administraţia Publica Cernavodă va continua demersurile pentru accesarea fondurilor europene necesare amenajării falezei ca dig de protecţie a oraşului împotriva inundaţiilor, dar şi ca zonă de promedadă pentru locuitorii oraşului. Prin realizarea acestui proiect, faleza va putea fi introdusă în circuitul turistic al oraşului.

Pana luni crescatorii de vaci din zonele defavorizate pot solicita sprijin financiar
Crescătorii de vaci de lapte şi de carne din zone defavorizate mai pot depune cererile de plată aferente anului 2013 pentru obţinerea ajutorului specific pană luni, 15 iulie . De subvenţii pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii cu rase de carne. Pentru a putea primi sprijin financiar de la stat, solicitanţii trebuie să depună o cerere per beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute, la centrele judeţene APIA. Pentru a lua bani, crescatorii trebuie sa aiba  exploataţiile in zonele defavorizate din Romania, bovinele din exploataţiile pentru care beneficiarul solicită ajutor specific să fie identificate şi inregistrate in Registrul Naţional al Exploataţiilor, iar solicitanţii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei, actualizat. 

La nivelul judetului Constanta a scazut numarul somerilor
In judetul Constanta a scazut numarul somerilor. Luna trecuta, rata şomajului  a fost de 3,29 la sută, mai mică cu 0,28%  decât cea din luna mai şi mai mică cu 0,11 la sută faţă de cea din luna iunie a anului 2012. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, numărul total al şomerilor înregistraţi la finele lunii trecute se apropie de 9.900. Dintre aceastia mai bine de jumatate sunt neindemnizati, adica nu primesc somaj.  

Tainele medicinei orientale se vor putea pune in aplicare şi la Feteşti.
Consilierii locali au aprobat luna trecută un Protocol de colaborare intre Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Fetesti si Hainan Taihe Medical Technology.  Potrivit grupului de consilieri PNL, iniţiatorul proiectului de hotărâre, obiectul protocolullui il constituie colaborarea cu centrul medical in vederea imbunatatirii sanatatii populatiei asistate din Fetesti.  Centrul medical va aduce in prezenta asociere, un medic specializat in tratamentul si depistarea precoce a diabetului zaharat. Astfel,  municipalitatea pune la bătaie, cu titlu gratuit, pentru un an de zile, 1 spaţiu spaţiu unde centrul medical îşi va deschide un cabinet, iar doctorul Shije Wang, care activează la centrul medical,  va asigura, în schimb, asistarea gratuită a diabeticilor aflaţi în evidenţele SPAS.

Angajatorii sunt stimulati să angajeze elevi şi studenţi.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, egal cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de munca judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.


Furturile „de sezon”sunt  în atenţia poliţiştilor.
Prevenirea şi combaterea furturilor şi distrugerilor de produse agricole de pe câmp sau din locurile unde acestea sunt depozitate, reprezintă o prioritate a poliţiştilor ialomiţeni, în această perioadă a anului. Începând cu data de 18 iunie, la nivelul subunităţilor teritoriale, secţiilor de poliţie rurală, precum şi Serviciului de Ordine Publică au fost adoptate măsuri ferme pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiune.  Astfel, punctele obligatorii de acces de/din câmp,  precum şi drumurile de exploatare agricole au fost incluse în itinerariile de patrulare, urmând să fie verificată legalitatea transporturilor de produse agricole pe arterele de circulaţie.
Totodată, în perioada imediat următoare vor fi organizate întâlniri cu primarii localităţilor rurale, în vederea identificării unor metode eficiente de organizare a pazei comunale. În urma activităţii

Desfăşurate zilele trecute,  poliţiştii ialomiţeni efectuează cercetări faţă de trei bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 34 şi 54 de ani, surprinşi în flagrant în timp ce transportau produse agricole furate din culturile cetăţenilor şi faţă de un bărbat de 40 de ani, din comuna Sudiţi, surprins în flagrant în timp ce sustrăgea cereale din magazia situată în curtea locuinţei unui localnic. Poliţiştii continuă activităţile specifice în alte cazuri în care au fost sesizate fapte de furt calificat de pe câmp, pentru identificarea suspecţilor şi recuperarea prejudiciilor produse.