stiri 29 iulie

Temperaturile vor creste si mai mult maine
Suntem sub avertizare de Cod Galben de caniculă care vizeaza 26 de judeţe printre care si Ialomita, Constanta si Calarasi. Acesta din urma insa, intra de maine sub cod portocaliu.  Conform atenţionării, temperaturile maxime vor depăşi 38 de grade.  Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Spre seara, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara. In zilele caniculare medicii spun ca,  in special bătrânii, bolnavii si copiii mici, ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Toata lume trebuie să consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar copiii şi persoanele cu risc să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Atunci când totuşi este necesara deplasarea in aer liber, hainele trebuie sa fie  de culoare deschisă si din fibre naturale.

La Capidava incepe pe 2 august Academia de vara Atlantykron
Saptamana aceasta incepe a douazeci si patra editie a  Academiei de vara Atlantykron.  Tabara de arta, stiinta si cultura are loc pe insula din dreptul localitatii Capidava la aproximativ 18 km nord de Cernavoda. Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe, în parteneriat cu Fundația World Genesis din SUA, și Asociația Română pentru Sport și Cultura din București. Anul acesta, ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 400 de tineri participanți din toate zonele tării, dar și din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India. Printre invitaţi, și-au confirmat deja prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România,  Italia şi SUA. Astfel, sunt așteptați să participe și să țină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; Guy Djoken, președinte al Comisiei SUA pentru UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace; Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de  știință, fondator al Programului Atlantykron. Via Skype, vor ține conferințe somități internaționale care au îmbrățișat proiectul și se vor afla pe Insulă în calitate de invitați virtuali.

Politistii rutieri din Ialomita au aplicat in doua zile amenzi de peste 100 de mii de lei
În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii Serviciului Rutier Ialomita au aplicat amenzi de peste 100 de mii de lei.  Ei au continuat acţiunile desfăşurate pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Încălcările normelor rutiere au fost sancţionate de către poliţişti, astfel ei aplicat 358 sancţiuni contravenţionale,  au retras 10 certificate de înmatriculare şi  au retinut  19 permise de conducere. Cele mai multe amenzi le/au primit cei care au depasit viteza regulamentara si cei care nu aveau centuri de siguranta.  Nici pietonii nu au scapat, 21 de persoane fiind  sancţionate pentru traversare neregulamentară. Valoarea sancţiunilor aplicate depăşeşte suma de 100.000 lei.

La nivelul judetului Constanta sunt aproximativ 500 de posturi vacante
Aproape 11.400 de locuri de muncă sunt disponibile, la nivel naţional, în aceasta perioada.   
La nivelul judetului Constnata, somerii au la dispoziţie aproape 500 de posturi, cele mai multe dintre acestea fiind in constructii. Pentru cei care au terminat studii superioare, sansele de angajare sunt mai mici. Sunt  22 de posturi sunt pentru ingineri nave, iar unul pentru medic rezident.