Stiri 24 iulie

Elevii de clasa a VIII-a nerepartizati la liceu mai au maine o sansa
Mâine are loc cea de-a doua repartizare computerizată la licee.  La etapa de mâine s-au putut înscrie candidaţii rămaşi nerepartizaţi la etapa din 16 iulie, cei respinşi la liceele şi clasele care au organizat probe de aptitudini şi cei nu au participat la prima repartizare. Dacă şi la această a doua repartizare vor rămâne candidaţi nerepartizaţi, o a treia etapă este prevăzută de metodologie pe 5 şi 6 septembrie 2013.

Politistii au destructurat o grupare care se ocupa cu trafic de minori
Cinci bărbaţi au fost trimişi în judecată de oamenii legii pentru trafic de minori. Aceştia au vârste cuprinse între 19 şi 33 de ani, nu au  antecedente penale şi nici ocupaţie, şi locuiesc  în Feteşti, Stelnica, şi Dragalina.  Potrivit poliţiştilor de investigaţii criminale, suspecţii au recrutat, transportat şi găzduit o fată de 14 ani, din Arad, fugită de la domiciliu, şi au profitat de starea ei de vulnerabilitate psihosocială, obligând-o să întreţină raporturi sexuale  cu diverşi bărbaţi, în mai multe locaţii situate pe raza judeţului Ialomiţa, în schimbul unor sume de bani.  În prezent,  un membru al grupării este arestat pentru 29 de zile pentru trafic de minori, iar un alt membru al grupării în vârstă de 22 de ani este dat în urmărire naţionmală, întrucât s-a sustras de la măsura de arestare prevenitivă.

Fermierii care ard miristile vor fi sanctionati
Fermierii nu au voie sa arda miristile si resturile vegetale pe terenurile arabile. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  informează cu privire la aceasta obligaţie a fermierilor de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu, conform cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor, indiferent de suprafaţa arsă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu  şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă  un Protocol de colaborare privind tocmai acest lucru cu scopul de a preveni incendiile cauzate de arderile necontrolate de miriste. Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenti, ca masură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea regulilor mai sus amintite să fie încadrată automat la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă.  

Urmeaza zile caniculare!
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de caniculă valabilă începand de maine si pana duminica.  Temperaturile vor urca până la 36 de grade la umbră. Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie.  Meteorologii spun ca temperaturile anunţate se vor înregistra la umbră, iar cele resimţite la sol, mai ales în aglomerările din oraşele mari, vor fi cu până la 10 grade mai mari, ajungând până în jurul valorii de 40-45 de grade. De asemenea, meteorologii se asteapta ca valul de căldură să se menţină şi chiar să se accentueze în cursul săptămânii viitoare. Din aceasta cauza medicii spun ca bolnavii cronici, în general, dar mai ales cei cu afecţiuni psihice şi cardiace trebuie să fie foarte atenţi în perioada de caniculă si sa evite deplasarile in aer liber, mai ales intre orele 11.00 si 17.00.  Dacă este inevitabilă deplasarea atunci trebuie luate măsuri de protecţie, respectiv haine de culoare deschisă, ample, pălării sau umbreluţe şi cât mai mult din suprafaţa corpului să fie acoperită. Este necesară o hidratare corespunzătoare şi trebuie respectate indicaţiile medicilor, nu trebuie să se renunţe la medicamentele prescrise. În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă de urgenta la medic.

Ieri dupa-amiaza politistii din zona Fetesti  au aplicat amenzi de peste 5000 de lei. 
Pentru creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din municipiul Feteşti, dar şi din comunele invecinate, politistii au derulat ieri acţiuni pe linia prevenirii accidentelor de circulaţie care au la bază ca principale cauze nerespectarea de către carutasi, pietoni şi biciclişti a normelor de circulaţie pe drumurile publice. Echipele de control au legitimat 65 de persoane şi au controlat 56 de autovehicule.  Abaterile constatate s-au concretizat în 41 de amenzi  ce depăşesc 5.000 lei, iar un certificat de înmatriculare a fost retras pentru lipsa asigurării obligatorii de răspundere auto tip RCA.  

Drumurile din Fetesti vor fi administrate de o societate comerciala
Primarul Feteştiului, Gheorghe Catrinoiu, doreşte ca Direcţia de Administrare a Domeniului Public să devină direcţie cu personalitate juridică, iar de drumurile din municipiu să se ocupe o societate comercială. Edilul municipiului a iniţiat două proiecte de hotărâri în acest sens, proiecte ce vor fi supuse aprobării consilierilor locali în şedinţa ordinară de mâine. Concret, până la această dată DADP-ul a funcţionat, fără personalitate juridică, fără gestiune proprie, ca un compartiment de specialitate al Consiliului Local, iar primarul propune înfiinţarea Direcţiei de Administrare a Domeniului Public Fetesti, ca persoană juridică, cu patrimoniu propriu, cu gestiune directă, cu finanţare din bugetul local şi din veniturile obţinute din activităţile prestate tertilor. Dacă va fi aprobat proiectul, Direcţia se va ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban, de administrarea cimitirelor, de administrarea şi întreţinerea instalaţiilor electrice de iluminat public, de câinii comunitari s-a-m-d. Odată cu reorganizarea DADP-ului, din atribuţiile acestuia va dispărea serviciul de administrare a drumurilor şi a străzilor. De acest serviciu,  Gheorghe Catrinoiu doreşte să se ocupe o societate comercială. Mai exact, acesta le propune consilierilor locali să se  înfiinţeze Societatea Comercială DRUMURI MUNICIPALE S.R.L. FETEŞTI,  care va avea ca asociat unic Municipiul Fetesti prin Consiliul Local Fetesti. Conducerea societăţii va fi asigurată de un administrator numit de Consiliul Local. Numirea conducătorilor societăţii se va face pe baza concursului ce va fi organizat potrivit procedurilor şi criteriilor ce urmează a fi aprobate de Consiliul local, la propunerea primarului, in condiţiile legii. Aceste două proiecte de hotărâri vor fi discutate mâine, la şedinţa ordinară, începând cu ora 16. Şedinţa este publică.

Fermierii care  nu permit controlul suprafeţelor înscrise în cererea de plată, nu primesc subvenţii!
Suprafeţele agricole declarate de către fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2013 sunt verificate, în această perioadă, de către echipe de control ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa.. Potrivit directorului executiv al APIA Ialomiţa, Florea Stoian, inspectorii verifică dacă declaraţiile agricultorilor se potrivesc cu realitatea din teren. Fermierii care solicită sprijin pe suprafaţă şi refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor instituţiei, în vederea verificării la faţa locului a terenurilor agricole nu vor mai primi subvenţii. Florea Stoian a mai spus că agricultorii trebuie să respecte anumite condiţii atunci când depun cereri unice de plată, cum ar fi ca exploatarea unui teren agricol să se facă pe o suprafaţă de cel puţin un hectar, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viţei-de-vie, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Calea ferată Bucureşti- Constanţa a fost din nou atacată de hoţii de fier vechi. Cea mai gravă situație este la Medgidia, unde au dispărut  11 motoare care asigurau schimbarea macazelor, pentru garniturile de tren.

Din această cauză, acum,  garniturile circulă prin zonă pe un singur fir. Au prioritate cele de călători, iar cele de marfă trebuie să aștepte.  Din cauza restricțiilor de viteză impuse de această situație, trenurile ajung la destinaţie cu întârziere. De această situaţie, care pune în pericol viaţa sutelor de călători care merg în această perioadă la mare, a fost sesizată conducerea Poliției Române care încearcă să găsească soluții pentru stoparea acestui fenomen.