Stiri 18 iulie

Parteneriat romano-bulgar
O delegatie din Cernavoda a fost zilele trecute in Bulgaria la Balcic. Cele doua localitati sunt infratite si deruleaya impreuna mai multe proiecte. Delegatia cernavodeana, condusa de viceprimarul Suliman Ecrem a fost invitata sa participe  la desfăşurarea unui nou proiect cu finanţare europeană “Buna guvernanţă la nivel local”, iniţiat de primăria oraşului Aksalkovo, oraş ce face parte din metropola Balchik. Cei din Cernavoda  au prezentat experienţa cu privire la accesarea de fonduri europene şi implementarea acestora în cadrul proiectelor la nivel local. De asemenea, delegaţia din Cernavodă a prezentat metodele de lucru şi instrumentele de informare a cetăţenilor, privind activitatea instituţiei, dar şi a proiectelor şi acţiunilor care urmează a fi puse în lucru. Participarea la această conferinţă constituie primul pas către o viitoare colaborare, cu scopul realizării unor proiecte commune, în folosul cetăţenilor din comunităţile participante. Oraşele Aksalkovo şi Cernavodă au obţinut finanţare pentru proiectul “Parteneriat pentru şanse egale”, care vizează sprijinirea comunităţile de rromi din cele două localităţi.  Implementarea acestui proiect va începe în luna octombrie.

Un scriitor fetestean este în „Istoria Literaturii”.  După patruzeci de ani de creaţie şi opt cărţi publicate, scriitorul feteştean Emil Druncea a fost inclus în Istoria Literaturii, lucrarea de 1074 paginii fiind opera criticului literar Mihai Istrate, profesor la Universitatea din Craiova. Emil Druncea a publicat monografia marelui sculptor român Ion Vlad în limba română şi în traducere în limba germană, o carte de poveşti pentru pici şi bunici şi patru volume de versuri.  Are în manuscris alte cinci cărţi care îşi aşteaptă sponsorii. El  a colaborat  cu pictoriţa Roxana Dumitru şi graficianul Radu Munteanu, ambii feteşteni, ilustratori ai cărţilor sale.

Dosar penal pentru furt de… mazare
Un tânăr de 24 de ani, din comuna Borduşani este cercetat de poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. Acesta  a pătruns în curtea unui consătean şi a furat de acolo  aproximativ 90 kg de mazăre, pe care le-a vandut.  Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar barbatul s-a ales cu dosar penal.

De maine la Medgidia incep spectacolele. Primăria Municipiului Medgidia şi Consiliul Local Municipal în parteneriat cu  Caravana lui Axinte va organiza timp de trei zile spectacole cu artisti de renume. Evenimentul se va desfăşura în "Piaţeta Decebal", începând cu orele 17.00.


Rapid Fetesti a ramas in liga a III-a si pentru sezonul viitor.  Tragerea la sorti pentru stabilirea campionatului se va efectua in data de 5 august 2013,  iar prima etapa la liga a III-a  se va juca pe  16 august. 

În şedinţa ordinară de marţi, a Consiliului Judeţean Ialomiţa au fost  luate în discuţie 3 proiecte de hotărâri ce privesc municipiul Feteşti.  Un proiect se referă la asocierea judeţului Ialomiţa cu municipiul Feteşti în pentru „Reabilitarea Infrastructurii Portuare – Reparaţii str. Mihail Sadoveanu şi str. Renaşterii din municipiul Feteşti”.  Valoarea totală a proiectului atinge suma  de 260.000 lei, din care Consiliul Judeţean alocă 160 de mii de lei. Strada Renaşterii a fost deja reabilitată, cu ocazia zilei Dunării, iar strada Mihail Sadoveanu a fost doar plombată. Banii alocaţi se referă la acoperirea costurilor deja realizate. De asemenea, marţi a fost luat în discuţie şi  proiectul privind aprobarea asocierii judeţului Ialomiţa cu municipiul Feteşti pentru finanţarea în comun a lucrărilor de supraînălţare a digului de apărare împotriva inundaţiilor a braţului Borcea. Poiectul este în curs de desfăşurare. Cel ce-al treilea punct discutat de consilierii judeţeni se referă la moodificarea unui proiect de hotărâri privind participarea Consiliului judeţean  la cofinaţarea Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale ,,Trebuie“ din Feteşti. , Cofinanţările vizează dezvoltarea serviciilor sociale furnizate persoanelor cu dizabilităţi.

Zeci de jandarmi de la Detaşamentul Regional Medgidia, au mers  ieri, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa pentru a dona sânge pentru Cetin Ismail, colegul lor care a suferit un accident rutier grav, dar şi pentru familia acestuia. Soţia jandarmului care a provocat accidentul de pe A4 a murit ieri la spital, jandarmul se află în comă indusă,  iar copilul este conştient şi cooperant. Reamintim luni, jandarmul şi familia acestuia ai fost implicaţi într-un n teribil accident rutier produs pe A4. Bărbatul  se deplasa cu un autoturism pe autostrada A4, dinspre Constanţa spre Ovidiu. Acesta a intenţionat să schimbe direcţia de mers printr-un loc în care lipsea parapetul despărţitor, moment în care a fost lovit de un alt autoturism marca Audi, condus de un şofer din Bucureşti. Jandarmul, dar şi familia sa, au ajuns în stare critică la spital. Alte patru persoane, aflate în Audi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă se află în afara oricărui pericol. 

Sâmbătă, 20 iulie, aviatorii militari sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul şi ocrotitorul aviatorilor români. Cu această ocazie Asociaţia Română de Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), Filiala Constanţa organizează o serie de activităţi. Vineri, 19 iulie, la ora 11, în incinta Muzeului Marinei, va avea loc inaugurarea expoziţiei „Aviatica - 20”. Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Muzeul Marinei şi cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Constanţa. Constănţenii pasionaţi de aviaţie o pot vizita în perioada 19-24 iulie, între orele 11-16. Sâmbătă, 20 iulie, de la ora 10,30 se va desfăşura un ceremonial militar şi religios pentru cinstirea memoriei aviatorilor militari constănţeni care şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice. Activitatea va avea loc la Monumentul Eroilor Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare dispus în fosta cazarmă a unităţii din Mihail Kogălniceanu.