Stiri 15 iulie

Au inceput inscrierile pentru bacalaureatul de toamna
De astăzi, absolvenţii claselor a XII şi XIII-a, care nu au promovat examenul de bacalaureatul, se pot înscrie pentru a-l susţine în toamnă. Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe 19 august cu prima probă, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Probele scrise vor începe pe 26 august, cu limba şi literatura română, care va fi urmată de limba şi literatura maternă, în 27 august. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 2 septembrie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, până la ora 16.00. La nivelul municipiului Feteşti, ar putea să susţină examenul din toamnă, cei 237 de candidaţi care nu au promovat examenul, dar şi cei aproape 100 care nu s-au prezentat.

Un fetestean a fost arestat dupa ce a injunghiat un bartbar
Un fetestean  de 32 de ani a fost reţinut de poliţiştii ialomiţeni ieri, pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Poliţia a fost sesizată ieri cu privire la faptul că suspectul a fost implicat într-un conflict spontan, pe raza municipiului. Din primele verificări s-a stabilit faptul că în urma unor discuţii contradictorii purtate cu trei concetăţeni cu vârste cuprinse între 43 şi 61 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, cel în cauză a agresat cu un obiect înţepător pe unul dintre aceştia.  Victima, un bărbat în vârstă de 43 de ani, a fost transportată la Spitalul Municipal Feteşti pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Astăzi suspectul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Feteşti cu propunere de arestare preventivă.

Avocatul Poporului vine maine la Medgidia si Cernavoda

Maine, Biroul teritorial Constanţa al Avocatului Poporului acordă audienţe cetăţenilor din Medgidia şi Cernavodă. Astfel, cetăţenii din Medgidia vor putea să-şi spună păsurile, la sediul primăriei, începând cu ora 9,00, iar cei din Cernavodă, începând cu ora 11,00, în zile de 16 iulie, 20 august şi 17 septembrie. Pentru operativitate, persoanele interesate trebuie să se prezinte cu o petiţie din care să rezulte pe scurt problemele cu care se confruntă şi documente justificative, în copie.  Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raport cu autorităţile publice.

Sâmbătă, a fost zi de doliu la Feteşti! Sublocotenentul post-mortem, Gabriel Boitan, a fost înmormântat. Familiei îndurerate i-au fost alături peste 1000 de persoane, rude, prieteni, colegi, oficialităţi dar şi simpli concetăţeni. Asemeni unui erou căzut la datorie, Gabriel Boitan a fost înmormântat cu onoruri militare. Reamintim că pompierul Gabriel Boitan a murit joia trecută, în timp ce încerca să salveze doi muncitori care fuseseră prinşi sub malul de pământ în timp ce verificau racordurile la conducta canalizare introdusă în şanţ. Cercetarea cazului se face în prezent, atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Din primele cercetări, se pare că în zona surpării nu a existat asigurarea pereţilor şanţului, fapt ce a făcut posibil ca malul să se surpe şi cei doi muncitori să fie acoperiţi de pământ. Potrivit reprezentanţilor ITM Ialomiţa, Firma Alstom Company, care execută lucrările, este verificată acum dacă a respectat condiţiile de sănătate şi securitate la locul de munca. În urmă cu o lună, aceeaşi firmă a fost sancţionată de ITM pentru nerespectarea repaosului săptămânal. De asemenea, în urmă cu 3 luni, Primăria Feteşti a amendat Alstom Company, pentru nerespectarea clauzelor din contractul încheiat pentru realizarea lucrărilor de introducere a reţelei de canalizare.

Mâine are loc repartizarea computerizată la licee.

Mâine, va avea loc repartizarea computerizată la licee a absolvenţilor de clasa a VIII-a.  Listele cu candidaţii vor fi afişate pe 17 iulie, la şcolile la care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie, pot fi depuse dosarele de înscriere. Repartizarea se face descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat. La nivelul judeţului Ialomiţa sunt 2166 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a şi 2688 de locuri în licee. Inspector şcolar general, Otilia Dumitru a precizat că numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste.

Poliţiştii ialomiţeni au retras sâmbătă, 17 permise de conducere şi 8 certificate de înmatriculare.
Sâmbătă, peste 140 de poliţiştii din cadrul Inspectoratului Ialomiţa au acţionat pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi a faptelor ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică. În timpul acţiunii, au fost instituite 39 de filtre şi aplanate 9 de stări conflictuale. Poliţiştii au aplicat 367 amenzi, în valoare de peste 76 de mii de lei 76.050 lei şi au constatat 7 infracţiuni, 5 dintre acestea la regimul circulaţiei rutiere.  De asemenea, pentru încălcări ale legislaţiei rutiere au fost aplicate 260 de sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă determinată, 18 permise de conducere. Peste 300  de autovehicule ce au tranzitat cele 39 de filtre rutiere instituite pe raza judeţului au fost verificate în bazele de date ale Poliţiei, în 8 cazuri fiind dispusă  măsura complementară de retragere a certificatului de înmatriculare.