Stiri 16 iulie

La Hirsova se reabiliteaza piata din centru
In cateva zile vor fi finalizate lucrările de amenajare a pieţei centrale din Hirsova. Primarul Tudor Nadrag a specificat ca oraşul avea nevoie de o astfel de investiţie, de un loc unde locuitorii să se poată recrea. Piaţa din faţa sediului Primăriei a fost complet reabilitată, in sensul că partea carosabilă a fost inlocuită cu marmură pe care  administratia locala a achiziţionat-o la un preţ foarte mic. Edilul  Tudor Nadrag a spus ca a fost reabilitată şi fantana, fiind montat şi mobilier urban nou.  

Certificatul de performanta energetic va fi obligatoriu de vineri
 De vineri proprietarii vor fi obligaţi să prezinte un certificat de performanţă energetică la vânzarea sau închirierea unei locuinţe, conform unui act normativ ce urmează să între în vigoare peste câteva zile, anunţă avocat.net. Acesta  este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a clădirii, precum şi încadrarea clădirii într-o clasă de performanţă energetică. Certificatul e valabil 10 ani de la data eliberării,  iar proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. Legea stabileşte, de asemenea, că toate contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără prezentarea certificatului sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului Civil, mai scrie avocat.net.

S-a grabit sa coboare din tren si a ajuns la spital cu multiple traumatisme

Un constantean s-a ranit cand a încercat să coboare din tren înainte ca acesta să oprească în gară. Barbatul a alunecat pe scara vagonului, s-a dezechilibrat şi a căzut pe peronul aferent liniilor 3 şi 4 din staţia CF Medgidia. Incidentul s-a petrecut duminica şi a fost anunţat, prin 112, de impiegatul de mişcare din gară. Când au ajuns la locul indicat, poliţiştii l-au găsit zăcând inconştient pe peron. La scurt timp, o ambulanţă a sosit în gară, iar medicii au examinat victima care mirosea puternic a alcool. Transportat la spitalul din Medgidia, bărbatul a rămas internat cu diagnosticul traumatism toraco-abdominal, traumatism cranian, multiple escoriaţii pe corp şi pe cap. Anchetatorii au demarat cercetările şi au stabilit că victim, un barbat de 30 de ani,  călătorea cu trenul Inter-Regio pe ruta Constanţa - Bucureşti, iar la sosirea în gara Medgidia, a deschis uşa vagonului şi a coborât din mers.

După prima repartizare computerizată, doar 38 de locuri la liceele din Feteşti au rămas neocupate. Toţi absolvenţii de clasa a VIII din Feteşti au fost repartizaţi.
La nivelul municipiului Feteşti au fost disponibile la unităţile de învăţământ liceal 493 de locuri şi 230 de absolvenţi de clasa a VIII-a. După prima repartizare computerizată, din 16 iulie, au rămas neocupate 27 de locuri. Liceul Teoretic Carol I a avut un total de 203 locuri, iar toate au fost ocupate. La profilul  matematica- informatica a avut  87 de locuri şi au fost ocupate de elevi ce au avut medii între  9,97 şi  8,58. Pentru profilul Stiinte ale naturii a avut  58 de locuri, toate au fost ocupate de catre elevii cu medii intre 9,42 si 8,24. Profilul stiinte sociale a avut  29 de locuri şi a fost ales de către elevii cu  medii cuprinse 9,00 si 7, 99, iar profilul  Filologie a avut  29 de locuri, medii 9, 65 si 8,60.
Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară a avut un total de  145 de locuri din care au rămas neocupate  11 locuri. Pentru profilul Mecanica au fost 29 de locuri din care au fost ocupate ocupate 21, de către elevii cu  medii  cuprinse între 7,83 si 3,53. Profilul economic a avut 29 de locuri, toate au fost ocupate de elevii cu medii între  8,88 si 6,72. Pentru profilul turism si alimentatie publica au optat  29 de elevi, ce au avut  medii cuprinse 8, 88 si 6,97. LTIA a mai avut si 29 de locuri pentru profilul Chimie industriala, din care au fost  ocupate 26 de elevii cu între  medii 6, 71 si 3,68 şi 29 de locuri pentru  Resurse naturale si protectia mediului care au fost ocupate de 29 de elevi cu medii între 7, 70 si 6,18.
Cel de-al treilea liceu din Feteşti, Liceul Tehnologic de Construcţii Căi Ferate a avut un total de 145 de locuri din care au rămas neocupate 27 locuri Profilul electric 29 de locuri, ocupate 21, medii 7,33 si 3,50; mecanica 58 de locuri , ocupate 39, medii 8,15 si 4.03; industrie textile si pielarie, 29 de locuri,  toate ocupate, medii 7,74 si 4,29; de asemenea, toate cele 29 de locuri de la electronica automatizari au fost ocupate de catre elevii cu medii intre 8,24 si 6,77. Aşadar, la Feteşti cea mai mica medie cu care s-a intrat la liceu a fost 3,50, elevul care a avut aceasta medie fiind repartizat la clasa de electrică de la LCCF, iar cea mai mare a fost de 9,97 elevul fiind repartizat la matematică-informatică de la liceul Carol I.

Se fac înscrieri pentru Festivalul Axiopolis Cernavodă

Copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani talentati la muzica sunt asteptati sa se inscrie la Festivalul Axiopolis de la Cernavoda. Preselectia are loc pe 10 august, cand participantii trebuie sa prezinte doua piese, dintre care una din repertoriul romanesc. Conscursul are loc 16 august la stadionul ideal. Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni de vârstă: secţiunea I - copii cu vârsta între 6-9 ani; secţiunea II - copii cu vârsta între 10-14 ani şi secţiunea III - copii cu vârsta între 15 -19 ani. Gala laureaţilor va avea loc tot pe data de 16 august, cand cei mai buni vor fi premiati. Cel care va castiga trofeul va primi un premiu de 600 lei.  Premiul I - 400 lei, Premiul II - 300 lei, Premiul III - 200 lei, Menţiune - 100 lei. Taxa de participare va fi de 75 lei. aceasta este a cincea ediţie a Festivalului concurs de interpretare a muzicii uşoare „AXIOPOLIS” Cernavodă.

Dupa contestatii, numărul elevilor feteşteni care au promovat bacalaureatul a crescut.

12 elevi din Fetesti au reusit sa ia bacalaureatul in urma recalcularii lucrarilor. 4 elevi sunt de la Liceul Teoretic Carol I, 1 elev  de la Liceul Tehnologic de Constructii Cai Ferate si 7 de la Liceul Tehnologic de Industrile Alimentara. Asadar, in umra contestatiilor numarul elevilor din Fetesti care au promovat examenul este de 255 din totalul de 480 care au sustinut examenul. Asadar, la Liceul Teoretic Carol I, din cei 255 candidaţi au reusit să promoveze bacalaureatul, dupa rezolvarea contestatiilor,  189 de candidati,  La Liceul Tehnologic de Construcţii Căi Ferate Feteşti, au promovat examenul  28 de candidati din cei 90 care s-au prezentat la examen, . La această unitate şcolară au fost înscrişi pe liste pentru a susţine bacalaureatul 107 de elevi,  însă 17 nu s-au prezentat . La cel de-al treilea liceu din Feteşti, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, au fost înscrişi 177 candidaţi , dintre care  doar 38 au reuşit să ia bacalaureatul, 6 au lipsit, iar o elevă a fost eliminată din examen, pentru că a încercat să copieze.  Pana vineri, elevii care nu au promovat examenul maturitatii sau nu l-au sutinut in prima etapa, pot sa se inscrie la sesiunea din toamna. La nivelul municipiului Feteşti, ar putea să susţină examenul din toamnă, cei 225 de candidaţi care nu au promovat examenul, dar si cei 24 care nu s-au prezentat.

Protejaţi-vă ochii!
Având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni. Astfel,  pentru prevenirea conjunctivitei, este bine să se respecte cu stricteţe regulile de igienă: spălatul  cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potenţiale infecţii la nivelul ochilor cu bacterii şi virusuri; să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase; să existe atenţie sporită la contactul  cu apa din piscină, ştranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă. De asemenea se recomandă să fie curăţate cu atenţie lentilele de contact înainte şi după folosire pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele şi
 să se evite frecatul la ochi în caz de mancarime, durere sau senzaţia unui corp strain, pentru a nu se infecta si mai rau zona. În momentul în care infecţia deja a apărut, este indicat a se evita automedicaţia şi a se adresa imediat unui cabinet medical.
De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivita, nu trebuie folosite aceleaşi asternuturi si prosoape cu persoana respectivă.