Stiri 12 iulie

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis printr-un comunicat de presă, un ultim omagiu plt.Gabriel Boitan de la Garda de intervenţie Feteşti, plecat dintre noi mult prea devreme, în timpul unei misiuni de salvare desfăşurată ieri în municipiul Feteşti. Ieri dupa-amiaza o solicitare la 112 indica faptul că în municipiul Feteşti, doi muncitori au fost surprinşi sub un mal de pământ în timp ce efectuau lucrări la sistemul de canalizare. Imediat la faţa locului, s-au deplasat un echipaj de salvatori şi un echipaj SMURD de la Garda de Intervenţie Feteşti, din care facea parte şi Gabriel Boitan.  Ajunşi la locul evenimentului, după evaluarea rapidă a situaţiei şi luarea unor măsuri de asigurare a malului, în condiţiile crizei de timp cerută de poziţia victimelor, s-a luat decizia ca trei pompieri să coboare pentru salvarea celor doi munictori. Un muncitor fusese deja scos de către colegii lui, iar pompierii, folosind echipamentul specific acestor intervenţii au incercat sa il scoata pe al doilea, moment în care un mal de pământ s-a surpat peste doi salvatori. Cu toate că cei doi pompieri au fost scoşi la scurt timp, din păcate, din cauza loviturilor primite direct în torace, pentru plt. Gabriel Boitan eforturile personalului medical au fost în zadar, acestuia aplicându-i-se manevrele de resuscitare mai bine de oră. Cel de-al doilea muncitor a fost scos de sub pământ abia după 3 ore, întrucât acesta era blocat în şanţ, de la brâu în jos. În prezent, acesta se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Plutonierul Gabriel Boitan, pompierul militar care a decedat în timpul acestei operaţiuni, va fi decorat post-mortem de către Ministerul Afacerilor Interne, cu Medalia de Onoare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.  Jandarmii ialomiteni , prin purtatorul de cuvant Alexandru Constantinescu transmit familiei un pios omagiu. Reprezentantii ITM IL, politisti si procurori de la Parchetul Fetesti au deschis o ancheta in acest caz. Pe masura ce aceasta va evolua, vom reveni cu amanunte. 

Cei care nu au luat bacalaureatul se pot inscrie pentru sesiunea din toamna incepand de luni, 15 iulie, pana vineri,19 iulie. Tot de saptamana viitoare ei pot face meditatii gratuite. Inspectoratul şcolar Ialomiţa a decis ca şi în această vară, cadrele didactice să fie disponibile pentru a medita gratuit elevii care nu au reuşit să obţină note de trecere la materiile de examen. Inspectorul general şcolar, Otilia Dumitru, a spus  că, în cadrul pregătirilor gratuite, elevii vor rezolva doar modelele de subiecte propuse oficial


Incepand de astazi si pana duminica, peste 300 de politisti din Ialomita vor  acţiona pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi a faptelor ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică. In aceste actiuni vor fi angrenati politisti din toate structurile. Cei de la rutiera vor fi pe sosele insotiti si de 8 radare. Si cei care merg cu trenul se vor intalni cu politistii. Pentru prevenirea activităţilor comerciale ilicite desfăşurate pe trenuri şi în staţiile de cale ferată, precum şi pentru o călătorie în siguranţă, Poliţia Transporturi acţionează în trenurile de călători şi în gări.

AJOFM Ialomiţa organizează vinerea viitoare, o bursă a locurilor de muncă pentru tinerii marginalizaţi social.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita va organiza pe 19 iulie, ora 900, “Bursa  locurilor de munca, destinata tinerilor marginalizati social. La acţiune pot participa doar tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani, care fie provin din centrele de plasament, fie au copii in intretinere, sau tineri familisti care au executat pedepse privative de libertate. Acţiunea are ca scop dezvoltarea oportunităţilor de ocupare pentru tinerii supuşi riscului marginalizării sociale, prin adoptarea unor măsuri specifice de stimulare a pieţei muncii. Angajatorii care incadreaza tineri marginalizati social, cu varsta pana in 25 de ani, beneficiaza de o subventie pentru fiecare loc de munca in cuantum de pana la 75% din castigul salarial mediu net pe economie (1200 lei) conform Legii 116/2002. Astfel, AJOFM Ialomiţa îi indeamnă pe angajatorii din judeţ, să participe la eveniment oferindu-le un loc de muncă acestor tineri.  Persoanele interesate să participe la bursă, trebuie sa se inscrie la sediul Agentiei Locale Slobozia si la Punctele de Lucru din Urziceni, Fetesti si Tandarei .

Discuţii ample, săptămâna viitoare, despre finalizarea construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă
Premierul Victor Ponta a anunţat că săptămâna viitoare, reprezentanţi ai companiei chineze interesate de Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, vin în România, pentru discuţii mai ample. Victor Ponta a declarat că firma chineză are  tehnologia necesară şi de asemenea, au parteneriat cu Candu, putând să  producă exact tehnologia care este la Cernavodă. Amplasamentul CNE Cernavodă a fost conceput iniţial să găzduiască cinci reactoare tip CANDU 600, fiecare dintre ele estimate la o putere instalată brută de peste 700 MW. Construcţia a fost începută simultan la cele 5 unităţi, strategie care a fost schimbată la începutul anilor 90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Unităţile 1 şi 2 au intrat în exploatare comercială în anul 1996, respectiv anul 2007, celelalte unităţi nucleare rămânând, la vremea respectivă, în conservare.


De luna viitoare vom scoate mai puţini bani din buzunar pe plata facturilor la electricitate. Scăderea prețului energiei electrice livrată consumatorilor cu 4% este prevăzută de Ordonanța de Urgență emisă de Guvern, care a intrat în vigoare luna aceasta. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, este posibilă această micşorare a preţului, pentru că producătorii de energie regenerabilă vor primi până în anul 2017 doar o parte a certificatelor verzi, restul urmând a fi eșalonate din 2018. Certificatele verzi reprezintă ajutorul acordat de stat firmelor care produc energie din surse regenerabile. Acestea sunt plătite de toți consumatorii de energie din România, în factură, valoarea lor reprezentând 12% din valoarea de plată. Companiile din domeniu au anunțat că noile reglementări vor duce la retragerea unor investiții de peste 3 miliarde de euro în unități de producție în România.