Stiri 6 iunie





Primăria Cernavodă va fi saptamana viitoare, pe 14 iunie, gazda unui eveniment cu o mare anvergură in domeniul nuclear. Sala de spectacole a instituţiei intruni mai multe oficialităţi importante, atat de pe scena politică din ţară, cat şi din străinătate care vor participa la  FORUMUL cu tema Energii curate, energii verzi, Cernavodă Oraş nuclear Dunărean.  Organizatorul principal al evenimentului este Grupul de Iniţiativă  Ecologică  şi Dezvolatre Durabilă, impreună cu Primăria Cernavodă şi alţi colaboratori. In cadrul programului, Administraţia Locală Cernavodă va găzdui lansarea de carte a fostului preşedinte al ţării şi actualul preşedinte al fundaţiei Ion Iliescu, intitulată “Fragmente de Viaţă şi de Istorie Trăită".  Un alt moment important ala evenimentului va fi marcat de vernisajul de sculptură al artistului Doru Drăguşin, cu tema Diplomaţie prin Artă. Evenimentul va avea deschiderea la ora  09:00.  

Pensionarii constănţeni care vor să meargă in staţiunile balneare din ţară, pentru a se trata, incă se pot inscrie pe listele de aşteptare ale Casei Judeţene de Pensii Constanţa. Ei pot obţine bilete de tratament pentru perioada august - noiembrie, in funcţie de numărul de locuri disponibile. Pentru luna in curs au fost valorificate 1.012 bilete. O parte dintre pensionari au plecat deja la tratament in perioada 3 - 5 iunie, iar alţii urmează să plece pe 21, 22 şi 23 iunie a declarat purtătorul de cuvant al CJPC, Kristina Mutiş.

Acţiunile pe linia prevenirii braconajului piscicol s/au intensificat in Ialomita.Efectivele Secţiei Rurale Stelnica au acţionat ieri, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, ocazie cu care au fost constatate în flagrant patru infracţiuni şi ridicate în vederea confiscării două unelte de pescuit. Doi barbati din Feteşti au fost prinsi în flagrant de către poliţişti în timp ce pescuiau în apele Braţului Borcea,  fără a deţine autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial.      Câteva ore mai târziu alţi doi bărbaţi  din  Constanţa si  Borduşani au fost depistaţi tot în timp ce pescuiau în apele Braţului Borcea, cu o unealtă  interzisă de lege si folosind o ambarcaţiune tip lotcă pentru care nu deţineau autorizaţie de pescuit.  Pe numele celor patru bărbaţi au fost întocmite dosare penale. 

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor către litoral. În perioada 15 iunie – 9 septembrie, CFR Călători va asigura legături între principalele oraşe din ţară şi litoralul românesc. Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, şi circulaţia unor trenuri Regio va fi adapată. Modificările vor fi anunţate la nivel local, în staţiile CFR. Compania de transport feroviar pune la dispoziţia călătorilor bilete la preţuri reduse pentru minigrupuri, biletul de weekend,  la cumpărarea online a biletelor si   la cumpărarea cu anticipaţie




Săptămâna trecută s-a încheiat prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional de doi ani. La Liceul Tehnologic de Construcţii Căi Ferate Feteşti au fost cele mai multe cereri depuse de către elevii claselor a IX din Ialomiţa. Inspectorul şcolar general, Otilia Dumitru a precizat că la clasa profesională cu profil agricol de la acest liceu au fost înregistrate înscrieri record, câte şase elevi pe loc.
INSERT Otilia Dumitru-
Inspectorul general, Otilia Dumitru a mai declarat că în Ialomiţa au fost înfiinţate 40 de clase profesionale, iar în urma primei etape de înscrieri au fost ocupate toate locurile.

Ialomiţenii care vor să lucreze în străinătate au la dispoziţie prin reţeaua EURES peste 60  de locuri de muncă. Cele mai multe locuri sunt în Lituania, acolo angajatorii caută 40 de ingineri români. Danemarca are nevoie şi ea de 20 de medici români, în timp ce Slovacia este interesată de românce calificate în croitorie. Reprezentantii Eures de la AJOFM Ialomiţa au declarat că ialomiţenii interesaţi de aceste posturi trebuie să cunoască limba engleză.

Caravana „PNDR vine în satul tău“ ajunge mâine şi la Feteşti. Campania presupune derularea unui circuit național de informare a beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR), precum și a potențialilor beneficiari, privind derularea fondurilor europene acordate prin PNDR.   Acţiunea se realizează sub formă de caravană informativă, în cadrul căreia 15 rulote expoziționale parcug un traseu național în toate județele țării. Aceste caravane efectuează săptămânal deplasări în peste 3.200 de comune, timp de 10 luni, astfel încât să poată oferi informații și distribui materiale informative și promoționale către cel puțin 160.000 de beneficiari PNDR (atât ai proiectelor de investiții încheiate cu APDRP, cât și ai plăților directe acordate prin APIA) și către publicul larg. Acţiunea de la Feteşti cuprinde informarea publicului ţintă despre măsurile implementate de APDRP şi despre  liniile de finantare aferente Axei 1 PNDR – „Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier”, si Axei 3 PNDR – Calitatea vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale”.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa începe în judeţ campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Prima etapă a campaniei se va desfăşura în perioada 7-12 iunie şi va fi continuată în iulie prin plasarea momelilor la vizuinele animalelor. În această primă parte a campaniei momelile vor fi distribuite în fondurile de vânătoare prin aruncarea dozelor de imunizare din avion.
Pentru ca acţiunea să poată avea efectul scontat, locuitorii judeţului, vânătorii în mod special, sunt atenţionaţi să ţină câinii legaţi sau închişi timp de două săptămâni de la începerea campaniei. Reprezentanţii DSVSA atenţionează că acest vaccin nu este autorizat pentru imunizarea câinilor sau pisicilor, iar persoanele care găsesc momeli sunt sfătuite să nu le atingă.