Stiri 4 iunie



Maine va avea loc   o amplă acţiune de ecologizare a malului Braţului Borcea, de la Feteşti la Giurgeni. Aceasta este prilejuita de  „Ziua Mediului”. Actiunea de ecologizare se inscrie in randul celor organizate de  Prefectura si  Consiliul Judeţean Ialomiţa in cadrul  proiectului „IALOMIŢA CURATĂ, DUNĂREA CURATĂ”.  La curatenia de pe malul apei vor participa autoritatiile din domeniul  mediului,  Inspectoratul Şcolar al judeţului Ialomiţa, primăriile din Feteşti, Borduşani şi Giurgeni, Poliţia de Frontieră , Serviciul Judeţean de Ambulanţă, precum şi agenţi economici din domeniul salubrităţii.

Locuitorii din Medgidia nu vor avea maine apă potabilă de la ora 8 până la ora 16. Pentru executarea unor lucrări de reabilitare la re?eaua stradală de alimentare cu apă potabilă din municipiul operatorul  RAJA  întrerupe furnizarea apei potabile in Zona Nord a ora?ului.  Furnizarea apei potabile se va relua imediat ce lucrările se vor finaliza.

 Administraţia Publică Cernavodă vrea sa dezvolte turismul in zona. Primaria  s a inceput conservarea siturilor care fac parte din patrimonial istoric al localităţii.  Primarul  Gheorghe Hânsă  a declarat ca  momentan se fac amenajări şi se  concepe o  broşura de prezentare a obiectivelor  cu fonduri din bugetul local, urmând ca anul viitor să fie construit şi un centru turistic, din fonduri europene.
Până atunci, potrivit primarului, municipalitatea a efectuat deja un inventar al tuturor obiectivelor care pot fi destinate turismului şi care atrag de obicei atenţia celor care vizitează oraşul. Astfel, s-a hotărât ca acestea să fie introduse într-un circuit turistic al oraşului care va cuprinde si mormântul pictat de la Hinog, aceasta fiind ultima descoperire arheologică din zonă.  Si Cetatea Axiopolis este  un  punct  de referinţă al circuitului turistic al localităţii. Din nefericire, în prezent, cetatea nu poate fi accesibilă vizitatorilor, deoarece în zona amplasamentului acesteia se află o unitate militară, motiv pentru care zona geografică face ca ruinele să aparţină MApN. Din acest motiv, autorităţile publice locale caută solutii pentru a scoate cetatea de sub patrimonial armatei, iar aceasta sa poata fi destinata ulterior circuitului turistic. 

In aceasta perioada se deruleaza înscrierile pentru şcolile de poliţie. Astfel, absolvenţii de liceu care doresc să urmeze cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza ” Bucureşti se pot înscrie, pentru unul dintre cele 238 de locuri disponibile, până pe data de 14 iunie. Pentru Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, anul acesta, sunt disponibile 123 de locuri, iar înscrierile se pot face până pe 2 august. Alte 160 de locuri sunt disponibile la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.  Aici înscrierile se pot face tot până la începutul lunii august. Dosarele candidaţilor trebuie să cuprindă: o cerere de înscriere, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare, diploma de Bac, actele de identitate, cazier judiciar, trei fotografii, autobiografie şi un tabel nominal cu rudele. Dosarele se depun la sediul Inspectoratelor  Judeţene de Poliţie.Perioadele de desfăşurare, tematica şi bibliografia pentru concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii pot fi obţinute de pe site-ul acestor instituţii.


Abia la doi ani de la darea în folosinţă a noului sediu, Ministerul Sanatatii a avizat schimbarea denumirii spitalului, a sediului şi a structurii organizatorice a unităţii medicale de la Feteşti. Mai exact pe 5 aprilie, ministerul anunţa administraţia locală printr-o adresă, că sunt întrunite condiţiile cerute în acest sens. Nici nu e de mirare că doi ani au fost necesari pentru „aranjarea actelor”, dacă stăm să ne gândim că spitalului din Feteşti, indiferent cum figura în acte, nici fondurile  necesare funcţionării nu i se alocă.
INSERT Gheorghe Catrinoiu- spital nume-
Autorităţile locale încă fac eforturi pentru a limita efectele datoriilor care se acumulează în fiecare zi la spitalul din localitate. Un săprijin va părimi şi de la Consiliul judeţean Ialomiţa, care  în cadrul şedinţei ordinare de săptămâna trecută a aprobat asocierea judeţului Ialomiţa cu unităţile sanitare cu paturi, transferate autorităţilor publice locale. Prin acesta, CJI va putea participa, alături de administraţiile locale, la finanţarea serviciilor publice de asistenţă medicală spitalicească, urmând ca judeţul Ialomiţa să ajute la finanţarea Spitalului Feteşti cu o sumă totală de 100 de mii de lei,  pe parcursul anului 2013.

Doar 266 de elevi din Ialomiţa îşi vor achiziţiona în acest an calculatoare prin intermediul programului social „Euro 200”. La 31 mai, Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat lista finală a beneficiarilor acestui ajutor financiar. Nici anul acesta numărul beneficiarilor nu a coincis cu cel al solicitanţilor eligibili. După depunerea cererilor şi efectuarea anchetelor sociale, lista finală a elevilor care s-au încadrat în condiţiile de acordare a dreptului cuprinde 266 de elevi, dintr-un total de 359 câţi au fost declaraţi eligibili. Elevii care nu au fost declaraţi beneficiari pot face contestaţii până mâine.
La nivel naţional, numărul total de beneficiari a fost 21.077, iar venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care s-a acordat ajutorul financiar a fost de 76.40 RON.

Tinerii cernvodeni vor avea şansa de a se pregăti pentru o carieră, chiar la ei acasă. Acest lucru este posibil prin intermediul primei universităţi care îşi va deschide un punct de lucru la Cernavodă, şi care va fi accesibilă tuturor tinerilor care au promovat BAC-ul.  Este un proiect care se desfăşoară în exclusivitate la Cernavodă, şi pe care primarul Gheorghe Hânsă îl susţine, cu dorinţa ca toţi tinerii din localitate, mai ales cei care nu îşi permit să studieze la marile centre universitare din ţară, să aibă acces la educaţie şi formare profesională chiar la ei acasă. Universitatea Tomis din Constanţa pregăteşte economişti în facultăţi autorizate să funcţioneze începând cu anul 2007, în concordanţă cu standardele europene stipulate în Convenţia de la Bolognia. Domeniile pentru care vor fi pregătiţi studenţii sunt, cu precadere, cu specific economic vizînd turismul, serviciile, managementul afacerilor, administraţia publică, finante bănci şi contabilitate

 Din cauza neatenţiei a ajuns la spital. Este vorba de un bărbat de 38 de ani care sâmbătă a traversat strada prin loc nepoermis si fără să se asigure, moment în care a fost lovit de o maşină condusă regulamentar de o femeie de 45 de ani din Feteşti. Şoferita s-a ales cu dar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar bărbatul a fost transportat la spitalul din localitate, pentru îngrijiri medicale.

Poliţiştii de investigaţii criminale, ordine publică şi rutieră din Feteşti au acţionat în acest sfârşit de săptămână, pe raza municipiului, pentru prevenirea şi combaterea violenţei stradale, furturilor de animale şi din locuinţe, tâlhăriilor, contrabandei cu ţigări şi consumului de droguri sau substanţe etnobotanice. În cadrul acţiunilor au fost legitimate 40 de persoane, dintre care 10 au fost verificate în bazele de date şi au fost oprite pentru verificări 25 de autovehicule. Totodată, au fost verificate cinci unităţi comerciale cu profil de bar şi o discotecă. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de peste 2.000 lei.