Stiri 3 iunie

La Medgidia se deruleaza un program de dezvoltare local a care cuprinde reabilitarea tramei stradale. In primăvara acestui an administraţia locala a reuşit să finalizeze modernizarea a 31 de artere. La finele săptămânii trecute, Primăria Medgidia a dat startul lucrărilor pentru un nou program de asfaltare, în care sunt incluse 11 străzi, precum şi toate aleile dintre blocuri. primarul Marian Iordache a spus că lucrările vor fi finalizate la 1 octombrie. edilul a afirmat că finanţarea acestui proiect ambiţios este asigurată dintr-un credit furnizor. Practic, o firmă din Bucureşti execută lucrările de asfaltare pe banii ei, urmând ca peste trei ani administratia locala să înceapa să achite datoria, care se va ridica la aproximativ două milioane de lei.

In această perioadă se desfăşoară controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zootehnic, în anul 2013. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură reaminteste crescătorilor de animale că efectivul de femele ovine/caprine pentru care au solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, pe perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august 2013, inclusiv. Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată, după caz. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor A.P.I.A. pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă. data 3 august 2013 este termenul limită până la care echipele A.P.I.A. pot efectua controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine.


Ieri dupa amiaza trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost văzut de un trecător, plutind în apele braţului Borcea, pe raza localităţii Maltezi. Bărbatul a sunat la 112, iar în scurt timp un echipaj de pompieri s-a deplasat la faţa locului şi a intervenit cu ajutorul unei bărci pneumatice pentru recuperarea cadavrului, acesta fiind predat Serviciului de Criminalistică în vederea efectuării cercetărilor.

Ieri dimineaţă la Borduşani, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a săvârşit slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare de la parohia cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" din comună. Biserica parohială din Borduşani a fost construită de către meşteri albanezi între anii 1895 şi 1898. Cheltuiala pentru ridicarea acestui lăcaş a fost suportată de către enoriaşii satului. De-a lungul anilor, au fost necesare mai multe reparaţii de diferite categorii. Anul trecut, au început lucrările de reparaţii la exteriorul bisericii şi de asemenea a fost construită o capelă. Primarul Comunei Borduşani, Constantin Nica a declarat că banii pentru realizarea reparaţiilor au provenit din sponsorizări.
INSERT Constantin Nica- sponsorizări-
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, împreună cu un sobor format din 9 preoţi. La eveniment au participat şi autorităţile judeţene, Preşedintele CJI, Silvian Ciupercă, precum şi Subprefectul Ialomiţei, ….
INSERT Silvian Ciupercă.
Preşedintele CJI, Silvian Ciupercă. Pentru implicarea constantă în viaţa comunităţii parohiale, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu i-a acordat primarului Constantin Nica, Ordinul „Crucea Sloboziei în grad cavaler”.

Deşi oficial de sâmbătă a a început vara, vremea frumoasă se mai lasă aşteptată. Săptămâna aceasta vom avea parte de multe ploi şi temperaturi care abia vor depăşi 23 de grade Celsius.  Doar astăzi ne mai bucurăm de soare şi valori termice plăcute. Cerul este variabil, cu soare, vântul suflă slab, până la moderat, iar temperatura maximă înregistrată pe timpul zilei va fi de 23 de grade Celsius. Peste noapte, norii se instalează, iar de marţi va ploua zilnic până sâmbătă, 8 iunie, inclusiv. Potrivit meteorologilor, precipitaţiile vor fi prezente mai ales pe timpul zilei, iar termometrele vor indica doar 20 - 21 de grade Celsius. Nopţile vor fi ceva mai liniştite, cu cer variabil, dar valorile termice nu vor depăşi 15 grade. De duminică, însă, revine soarele şi se va mai încălzi. 

Agricultorii din Ialomiţa pot solicita livrarea de apă pentru irigaţii. Agenţia Naţională de Îmbunănătăţiri Funciare, prin Filiala Judeţeană Ialomiţa, anunţă agricultorii din judeţ că s-au efectuat probe tehnologice ale instalaţiilor şi agregatelor de pompare, a fost verificată capacitatea de transport a canalelor prin introducerea apei pe canalele CD1 şi CD2 din amenajarea Ialomiţa-Călmăţui, ca urmare a solicitărilor organizaţiilor din zonă. Aceste canale deservesc Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Luciu, Gura Ialomiţei, Aliseo şi Murgeanca pentru care s-a contractat în acest an o suprafaţă de 7226 ha. ANIF Ialomiţa invită şi alţi posibili Beneficiari să contacteze agenţia pentru solicitarea de livrare de apă pentru irigaţii. Totodată, aduce la cunoştinţa agricultorilor că, datorită deselor restructurări şi reorganizări s-au identificat 749 dale la staţia SPP3 din amenajarea Pietroiu-Ştefan cel Mare, care au aparţinut până în anul 2012 Filialei Călăraşi, fapt pentru care a demarat procedura de luare în evidenţă. Reprezentanţii ANIF-Filiala Ialomiţa au declarat că faţă de anul 2012, la data de 27.05.2013, suprafeţele irigate sunt cu 30% mai mari.

Sistemul de plată a TVAului la încasarea facturii ar putea deveni opţional din a doua jumătate a acestui an. Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că această măsură ar îmbunătăţi sistemul de TVA la încasare şi ar putea fi luată odată cu alte modificări ale Codului Fiscal, de la 1 iulie. Reamintim că de la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la încasare se aplică simultan cu sistemul de TVA clasic. Măsura aplicării noului sistem de TVA a fost luată la solicitarea mediului de afaceri şi a fost menită să lase lichiditate firmelor mici. Pe de altă parte, statul a urmărit să împiedice rambursările fictive de TVA. Se pare însă că măsura a produs distorsiuni pentru unii, iar pe alţii i-a decapitalizat. Tocmai de aceea reprezentanţii ministerului de finanţe s-au gândit ca sistemul de plată a TVA la încasare să devină opţional o dată cu celelalte modificări legislative, deci începând cu 1 iulie.