Stiri 31 mai



Primăria Fetești face eforturi pentru a limita efectele datoriilor care se acumulează în fiecare zi la spitalul din localitate.  În acest sens, a accesat un împrumut din vărsămintele  provenite din privatizare în valoare de 1.342.752 lei, în baza OUG 3 din 2013. De asemenea, a solicitat subvenții de la ministerul Sănătății în valoare de  215.000 lei pentru plata parțială a restanțelor. Banii au fost folosiți pentru plata arieratelor de peste 90 de zile și pentru plata medicamentelor, utilităților (apă, energie electrică, gaze) și servicii medicale în special întretinerea aparaturii. Primarul, Gheorghe Catrinoiu a declarat că: ”acestă sumă acoperă doar o parte din datoriile pe care le are la momentul de față spitalul și este o soluție de moment. Rezolvarea problemei înseamnă asigurarea unei finanțări suficiente funcționării prin păstrarea numărului inițial de paturi prevăzut în structura de funcționare aprobată de Ministerul Sănătății. Reamintim că Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița au hotărât, în data de 07 ianuarie 2013 să reducă numărul de paturi cu 50 la Spitalul Municipal ”Anghel Saligny” Fetești, ceea ce a dus la acumularea de arierate care pun în pericol funcționarea unității medicale.

Începând de maine  A.N.A.F. demarează testarea “Poştei electronice securizate”.  Cu ajutoprul acestui nou serviciu,  contribuabilii vor primi “Înştiinţarea privind stingerea creanţelor fiscale”. Perioada de testare este de patru luni, urmând ca ulterior, ANAF să armonizeze cadrul legislativ în vederea transmiterii şi a altor documente prin intermediul acestui serviciu. Până la armonizarea cadrului legislativ, se va menţine şi actuala emitere a documentelor, în format tipărit. Serviciul “Poşta electronică securizată” are drept scop îmbunătăţirea comunicării cu contribuabilii. Se facilitează, pe de-o parte, accesul contribuabililor la informaţiile autentice deţinute de ANAF, printr-un canal electronic standardizat şi securizat şi se elimină, pe de altă parte, costurile şi timpul consumate cu imprimarea şi transmiterea informaţiei pe suport hârtie.

De la 1 iunie şi până la 31 iulie, producătorii de lapte de vacă vor putea depune formularele de acordare a unei cantităţi de cotă de lapte din rezerva naţională. Acordarea se va face în funcţie de cantitatea de lapte disponibilă în rezerva naţională, pentru producătorii deţinători de cotă în a căror exploataţie s-a depăşit cota de lapte pe perioada anului de cotă precedent şi pentru exploataţiile care şi-au început activitatea pe parcursul anului de cotă.  Cantitatea minimă a cotei din rezerva naţionala ce poate fi solicitată de către producători este de 1000 kg, iar cantitatea maximă este de 1.800.000 kg. Formularele tip se depun la Centrul Judeţean A.P.I.A. pe raza căruia funcţionează exploataţia.

O fetiţă de doi ani din Feteşti a fost rănită aseară într-un accident rutier. În urma verificărilor effectuate, poliţiştii  au stabilit că pe fondul unui moment de neatenţie al mamei sale, fetiţa a pătruns pe partea carosabilă moment în care a fost lovită de o maşină condusă de o femeie de 43 de ani din localitate. În urma producerii accidentului, copila a fost rănită şi  transportată la Spitalul Municipal Feteşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale.  Pe numele conducătoarei auto a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. 


Punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 din cadrul Centralei Nucleare Cernavodă este unul dintre proiectele de vârf ale Administraţiei Publice Cernavodă. . Noi paşi spre realizarea acestui obiectiv, au fost făcuţi de către primarul Gheorghe Hânsă  prin participarea la cea de a 13-a ediţie a simpozionului nuclear NucInfo Day, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Săptămâna trecută, în cadrul evenimentului, edilul a avut întrevederi cu mai multe oficialităţi precum: ministrul economiei Varujan Vosganian, secretarul de stat Mihai Albulescu, Jon Rowan de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică Viena,  preşedintele Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputaţilor Iulian Iancu.  În faţa mai marilor de la Bucureşti, edilul Gheorghe Hânsă a avut ocazia de a susţine acest proiect şi de a solicita sprijin pentru punerea în funcţiune a celor două reactoare. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că  o asfel de realizare ar putea soluţiona, în primul rând, o bună parte a deficitului actual al locurilor de muncă, dar şi o îmbunătăţire pe plan industrial şi nu numai.

Sala de sport de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti va putea fi utilizată de către toţi cetăţenii municipiului. Decizia aparţine consilierilor locali care au aprobat aseară în unanimitate proiectul de hotărâre iniţiat de grupul Grupul de consilieri PNL. Aşadar, de luna viitoare sala de sport va fi utiliozată gratuity de cătreelevii tuturor unitatilor de invatamant din municipiul, elevii sportivi domiciliati in municipiul Fetesti, afiliati cluburilor sportive de fotbal, handbal, karate si altele, insotiti de catre profesori, antrenori si instructori sportivi si va fi pusa la dispozitia Primariei Municipiului Fetesti si Consiliului local pentru organizarea activitatilor sportive si culturale. De asemenea, sala va putea fi folosită şi contra-cost de catre persoanele fizice din localitate, cu plata unor tarife. Mai exact dacă vor să joace tenis de masă vor trebui să plătească 4 lei/ora, pentru tenis de câmp vor plăti 20 lei/ora, iar pentru handbal, fotbal, volei, baschet 50 lei/ora. Studentii si pensionarii beneficiaza de 50% reducere din aceste tarife.

Elevii din Ialomiţa îşi vor putea petrece vacanţa la şcoala de vară. Mai exact elevii din invăţământul primar şi gimnazial vor putea petrece constructiv şi educativ vacanţa de vară, în cadrul unităţilor de învăţământ de care aparţin. Timp de două ore şcolarii vor învăţa în afara stilului clasic de la şcoală,  ore ce vor fi susţinute voluntar de către profesorii de la clasă. Inspectorul general şcolar, Otilia Dumitrua declarat elevii care vor freceventa şcoala de vară vor beneficia gratuit de programele concepute pe durata vacanţei şi vor pleca gratuit în excursii.

Apă cu Porţia în Borcea. Din cauza creşterii consumului de apă în perioadele cu temperaturi Operatorul Raja a luat decizia de a furniza apă locuitorilor arondaţi forajelor din Pietroiu şi Borcea  după un program, care să asigure nevoia de apă pentru toti cetăţenii. Astfeşţ, vor avea apă la robinite cu presiune doar 5 şi 10 dimineata şi între 17 şi 22. În celelalte interval orare Raja reface stocul de apă, iar apa va fi furnizată cu presiune scăzută. Totodată, în această perioadă operatorul interzice tuturor  locuitorilor comunei Borcea, să utilizeze apa în scopuri agricole.

Astăzi, se încheie înscrierile la sesiunea naţională a Bacalaureatului 2013, ale cărei probe vor debuta pe 10 iunie. Dreptul de a sustine bacalaureatul il au elevii care au promovat invatamantul liceal, indiferent de forma de invatamant. Candidatii au dreptul sa dea bacul fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Cei care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati. Liceenii din anii terminali finalizeaza cursurile la 31 mai . Sesiunea iunie-iulie incepe la 10 iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba romana proba A, iar rezultatele finale se afiseaza pe 12 iulie.