Stiri 28 iunie

Astazi s-au incheiat probele orale din cadrul Bacalureatului.           De luni incep probele scrise, dar nu si pentru cei care au fost eliminati din examen. Este cazul unui elev călărăşean care a fost dat afara de la proba competenţelor lingvistice dupa  ce a fost prins cu telefonul mobil asupra lui în timpul examenului. Potrivit inspectorului adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, Eufrosina Amza, elevul a declarat la intrarea în sala de examen cum că nu deţine telefon mobil, însă, în timpul examenului telefonul a sunat. Elevul a fost eliminat de la această probă, iar cazul a fost raportat Ministerului Educaţiei. La fel s-a intamplat si la Slobozia ieri. Unui baiat care  susţinea examenul oral la limba engleză i-a sunat telefonul mobil, iar comisia de evaluare şi disciplină a decis ca acesta să părăsească imediat sala de clasă. Acestia  vor fi nevoiti să aştepte două sesiuni consecutive, pentru a putea susţine din nou examenul maturităţii, integral. Ceilalti sustin luni proba la limba romana.
In alta ordine de idei, elevii de clasa a VIII-a afla maine rezultatele la Evaluarea Nationala. Tot maine ei pot depne contestatii daca sunt nemultumiti de note.

Opt ialomiteni din Vladeni sunt cercetati de politisti pentru furt calificat. Cei  opt au vârste cuprinse între 16 şi 45 de ani si sunt suspectaţi că în perioada ianuarie – februarie au sustras de la un  10 stâlpi ai reţelelor electrice, prizele de împământare, pe care ulterior le-au valorificat unor persoane necunoscute, care  treceau prin comuna. Cercetările sunt continuate pentru recuperarea prejudiciului cauzat şi documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Ieri pe raza judeţului Ialomiţa s-au produs două accidente de circulaţie soldate cu doi raniti.  Primul accident s-a produs pe raza localităţii Lăcusteni. În  timp ce un bărbat din judeţul Constanţa, conducea un autoturism pe DJ 212, din direcţia Feteşti către Ţăndărei, la ieşirea din localitatea Lăcusteni, s-a angajat în depăşirea unui biciclist care circula în aceeaşi direcţie de mers şi l-a acroşat, în momentul în care acesta a efectuat manevra de viraj către stânga. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a biciclistului, un bărbat în vârstă de 66 de ani, din Platoneşti, care a fost transportat la Spitalul Ţăndărei pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Tot ieri, poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că pe DN3A s-a produs un accident de circulaţie. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti la faţa locului s-a stabilit că în timp ce un bărbat de 34 de ani, din judeţul Timiş se deplasa la volanul unei autoutilitare din direcţia Drajna către Feteşti, din cauza neatenţiei în conducere a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă şi a acroşat un copac de pe marginea drumului din sensul său de mers.  Conducătorul auto ranit a fost transportat la Spitalul Municipal Feteşti. Niciunul dintre soferi nu consumase alcool. 

Ieri consilierii locali din Feteşti s-au întrunit în şedinţa odinară pe luna iunie pentru a dezbate cele 15 proiecte de hotărâri. Toate proiectele au fost aprobate. La punctul 4 al ordinii de zi a fost un proiect de hotătrâre privin aprobarea planului multianual pentru modernizarea străzilor din Municipiu. Potrivit raportul întocmit de conducerea Direcţia de Administrare a Domeniului Public, proiectul are drept scop îmbunătăţirea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane de bază ale cartierelor orasului, ceea ce va determina şi creşterea investiţiilor în zonă. Străzile si aleile se vor amenaja conform standardelor naţionale şi europene, se vor delimita strict trotuarele sau partea carosabilă de spaţii verzi. Planul multianual propus pentru modernizarea străzilor prevede realizarea lucrărilor în mai multze etape. Mai exact, în etapa I, vor intra în reabilitare strazi insumeaza o lungime de  aproape 25 , iar în etapa a doua aproximativ 26 de kilometri de străzi. Întrebat în cadrul şedinţei de ieri, de unde provin banii pentru aceste lucrări, primarul Gheorghe Catrinoiu a răspuns:
INSERT Gheorghe Catrinoiu- străzi inreg sedinta-
Primarul municipiului Feteşti, gheorghe Catrinoiu. Despre celelalte prouiecte aprobate ieri de consilierii locali feteştieni aflaţi în buletinele de ştiri de la Orion.

Veste bună pentru şoferi. Începând de astăzi şi până pe 31 august, pe Autostrada Soarelui nu va mai fi percepută taxa de pod în intervalul vineri, ora 6.00 - duminică, ora 24.00. Ministrul delegat pentru Proiecte şi Infrastructură, Dan Şova, a anunţat, ieri, că taxa de pod de 13 lei, care este încasată de la şoferii care circulă pe A2, va fi eliminată în weekend, la solicitarea premierului Victor Ponta. Măsura suspendării tarifului perceput pentru trecerea peste podul de la Feteşti - Cernavodă a fost luată pentru deblocarea traficului pe A2, după ce, la începutul acestei săptămâni, în minivacanţa de Rusalii, şoferii au fost obligaţi să aştepte şi două ore în coloana de maşini ce se întindea pe 20 de kilometri pentru a putea plăti taxa de autostradă. Însă, şoferii care vor circula în celelalte zile ale săptămânii vor plăti taxa respectivă la fel ca şi până acum, tarifele rămânând neschimbate.

Cu prilejul Zilei Dunării, celebrată pe 29 iunie, va fi organizată la  Feteşti o dezbatere privind „Valorificarea potenţialului Dunării în zona Ialomiţei în perioada 2014 -2020”, urmată de o croazieră pe Braţul Borcea, între Feteşti şi Giurgeni. La această dezbatere vor fi invitaţi primarii din judeţul Ialomiţa, oameni de afaceri, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, ai unor organizaţii de voluntariat şi jurnalişti. Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă a declarat că Ziua Dunării ediţia 2013 va fi doar un moment dintr-un lung şir de evenimente care au menirea să pună în valoare acest potenţial uriaş al Dunării. În cadrul croazierei de 8 ore , vor avea loc dezbateri despre turism, mediul economic, circulaţie şi transport pe Dunăre. Preşedintele CJI a mai declarat că în cadrul proiectului „Valorificarea potenţialului Dunării în zona Ialomiţei în perioada 2014 -2020”, accesul la portul turistic de lângă pensiunea „La Popescu” va fi modernizat prin efortul Consiliului Judeţean şi al primăriei Feteşti.
  

Persoanele vârstnice din Cernavodă sunt aşteptate şi azi la Casa pionierului din localitate, pentru a intra în posesia pachetelor cu alimente oferite de primărie. Primăria distribuie pachete ce conţin alimente în valoare de 40 de lei, celor aproape 1400 de bătrâni cu venituri mici din localitate. Acţiunea face parte din iniţiativa edilului Gheorghe Hânsă, de a oferi persoanelor vârstnice cu venituri mici ajutoare alimentare de 6 ori pe an.