Stiri 2 iulie

Maine are loc a doua proba scrisa de la Bacalaureat
21 de elevi constanteni  au fost eliminaţi de la prima proba scrisa a Bacalaureatului pentru fraudă şi tentativă de fraudă. Ei au fost prinşi cu telefoane mobile, notiţe şi însemnări. În conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de  bacalaureat, candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele  două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceştia il vor relua integral cel mai devreme in toamna lui 2014. Astăzi, s-a desfăşurat proba la limba şi literatura maternă, iar maine are loc  proba obligatorie a profilului - matematică sau istorie. Examenul se încheie vineri, 5 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării.   Afişarea rezultatelor va avea loc luni, până la ora 12,00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, pana la 16,00.

Nemtii cauta mana de lucru in Romania
EURES Romania dispune de 145 de posturi pentru lucratorii calificati in domeniul hotelier – gastronomic, care doresc sa desfasoare o activitate sezoniera in Germania, pentru care se va organiza selectie la Sibiu in zilele de 5 si 6 septembrie. Locurile de munca sunt pentru urmatoarele meserii: barman (30 de posturi), ospatar (60 de posturi), bucatar (45 de posturi) si manager restaurant à la carte/personal serviciu organizare banchet (10 posturi). Pentru ocuparea lor angajatorii germani solicita persoane care au calificare profesionala incheiata, experienta in domeniu si cunostinte bune/foarte bune de limba germana . Angajarea se face pe o perioada de 6 luni, incepand cu luna octombrie 2013, respectiv aprilie 2014, in functie de angajator.  Persoanele cu domiciliul in judetul Ialomita, care corespund cerintelor posturilor oferite, trebuie sa se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita din Slobozia sau la sediile punctelor de lucru din Fetesti, Tandarei, si Urziceni. Inscrierea in baza de date pentru munca in strainatate in vederea primirii invitatiei de participare la selectie se face pana la data de 20.08.2013.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită in aceasta dimineata
Societatea Naţională Nuclearelectrica a anunţat că astăzi, 2 iulie 2013, în jurul orei 5.00, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat din cauza depistării, în cursul inspecţiilor de rutină, a unor mici pierderi de apă grea în clădirea reactorului.„Toate sistemele au funcţionat conform proiectului, Unitatea se află în stare sigură, iar personalul de specialitate efectuează investigaţii în vederea depistării cauzelor şi stabilirii soluţiilor de remediere. Nu există niciun impact advers asupra securităţii nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului incojurator. Estimăm că Unitatea 2 va fi reconectată la Sistemul Energetic Naţional în cursul zilei de 3 iulie 2013 arata un comunicat al  Nuclearelectrica.

Amenzile s-au marit de ieri

Începând de ieri, valoarea unui punct de amendă s-a majorat de la 75 la 80 de lei. Un punct amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărârea Guvernului. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase. Astfel, începând de pe 1 iulie, amenzile vor fi, în funcţie de clasă, de la 160 pana la 8.000 de lei. Folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă sunt pedepsite cu două puncte de penalizare şi o amendă cuprinsă între 160 şi 240 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară sau circulaţia pe interzis. Amenda maximă, de 1.600 de lei, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile se aplică în cazul conducătorilor auto care se urcă la volan deşi se află sub influenţa băuturilor alcoolice, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, când barierele sau semiba-rierele sunt coborâte sau când semnalele cu lumini roşii sunt în funcţiune sau depăşirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei maxime admise.

Primăria Cernavodă a făcut bilanţul pagubelor produse de inundaţiile din week-end! 32 case afectate, 28 de sedii ale unor agenţi economici, 21 de străzi distruse de viituri.  Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că toate problemele care apar după fiecare ploaie sunt cauzate de subdimensionarea canalului colector al apelor pluviale. În prezent Primăria caută soluţii pentru ajutorarea familiilor care nu se mai pot întoarce în casele lor, chiar dacă apele s-au retras, întrucât clădirile au fost serios avariate. De asemenea, cele 21 de străzi avariate trebuie reparate, unele chiar cu tot cu trama stradală, întrucât găurile lăsate de viituri au adâncimi de peste 1 metru.

Pana pe 31 iulie, administraţia locală din Feteşti primeşte cereri pentru locuinţele sociale din incinta spitalului vechi. După aceasta dată, solicitanţii vor trebui sa întocmească un dosar, iar angajaţii primăriei vor face anchete sociale. Locuinţele sociale au fost construite recent, în fosta clădire a Spitalului Municipal. Practic, un pavilion a fost recompartimentat în 4 apartamente si 8 garsoniere. Primarul Gheorghe Catrinoiu a declarat că acolo se pot muta mai ales feteştenii care locuiesc în prezent în Blocul F9, care din cauza degradării avansate trebuie demolat.
INSERT Gheorghe Catrinoiu- locuinte sociale-
Primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catrinoiu.
Peste 3000 de absolvenţi au fost angajaţi în primele 5 luni ale anului 2013, în urma facilităţilor pe care le acordă statul angajatorilor care încadrează în muncă persoane din această categorie.  Din datele statistice gestionate de ANOFM , reiese că prin subvenţionarea angajatorilor care încadrează absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, s-a realizat încadrarea a 1.609 persoane, iar prin acordarea de prime de încadrare absolvenţilor de învăţământ, s-a realizat încadrarea a 1.586 persoane. De asemenea, prin completarea veniturilor şomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizaţiei pentru şomaj s-au încadrat 396 absolvenţi care beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii.
Însă, numărul absolvenţilor şomeri este mai mare.  Din interogarea bazei de date, în luna iunie 2013 erau inregistati la ANOFM  ca someri, 3.970 de proaspat absolventi din  care 177erau someri indemnizati.

Deşi metodologia de organizare a cursurilor auto pentru categoria A.M a intrat în vigoare, şi astfel şcolile de şoferi le pot organiza, încă mai sunt ialomiţeni care se plimbă cu momedele pe drumurile publice fără carnet. Un tânăr a depistaţi sâmbătă, de  către poliţişti, în timp ce conducea pe drumurile publice, un moped,  fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Reamintim că începând cu 19 ianuarie circulaţia pe drumurile publice a unui moped fără permis categoria AM este intersiză şi se pedepşte ca atare. Insă, cei care au carnet de conducere pentru o altă categorie nu sunt obligaţi de a deţine şi AM-ul.

Studenţii care urmează cursurile unei facultăţi economice sau tehnice se pot angaja în această vară la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. ADR Sud Muntenia va organiza selecţie pentru angajare pe 8 iulie.
Programul destinat în exclusivitate studenţilor se derulează începând cu anul 2007. Prin această iniţiativă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia doreşte să ofere avantajul familiarizării studenţilor cu programele finanţate de Uniunea Europeană şi cu un mediu de lucru performant. Totodată, se doreşte ca acest program să contribuie la dezvoltarea profesională ulterioară a studenţilor. În plus, se oferă posibilitatea încheierii unor contracte de muncă la terminarea studiilor.
Studenţii care vor să afle mai multe informaţii despre acest program pot intra pe site-ul insituţiei www.adrmuntenia.ro