Stiri 26 iunie

Ziua de azi, declarată zi de doliu naţional, a început la Cernavodă cu câteva momente de reculegere pentru cei 18 români care şi-au pierdut vieţile în gravul accident din Muntenegru. Odată cu celebrarea Zilei Drapelului Naţional, Administraţia Publică Locală şi Casa de Cultură au organizat un ceremonial în memoria victimelor din tragicul eveniment rutier. Încă de la orele dimineţii, la sediul Primăriei Cernavodă s-au ridicat steagurile cu banderola neagră, semn că întreg oraşul se află în  doliu. Angajaţii primăriei au înterupt activitatea şi au pornit catre Pracul Central al oraşului, pentru a aduce un ultim omagiu românilor pierduţi, dar şi un gând bun celor aflaţi în suferinţă. În cadrul ceremonialului,  drapelul a fost ridicat  în acordurile Imnului naţional al României, intonat  de fanfara Casei de Cultură, iar apoi a fost arborat în bernă şi ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de la Muntenegru. Zeci de cernavodeni s-au strâns în centrul oraşului pentru a asista la ceremonial, şi pentru a aduce un omagiu celor aflaţi în autocarul morţii. În faţa cetăţenilor prezenţi, primarul a dorit să transmită, prin intermediul discursului său, gândurile bune faţă de cei 29 de români aflaţi acum în suferinţă. Gheorghe Hansa nu a ezitat să îşi exprime profunda admiraţie faţă cetăţenii muntenegreni, care s-au mobilizat în mod excepţional pentru a-i sprijini pe  români.

Elevii claselor a VIII a trec maine din nou prin emotii. Ei vor sustine proba scrisa la metmatica din cadrul evaluarii nationale.  Pe de alta parte, absolventii de liceu  înscrişi la prima sesiune a examenului de Bacalaureat sustin până vineri, 28 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep pe 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată pe 2 iulie de proba la limba maternă şi pe 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

În această dimineaţă, poliţiştii au descins pe raza judeţelor Călăraşi, Ialomiţa şi a Municipiul Bucureşti, la domiciliile mai multor persoane suspecte de comiterea de infracţiuni cu violenţă. Au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 15 mandate de aducere. Anchetatorii au descins la locuinţele mai multor persoane suspecte, implicate, în ziua de 15 iunie, pe raza Comunei Borcea, în acte de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Conflictul s-a produs spontan, între doi bărbaţi aflaţi la o petrecere de botez, organizată pe raza comunei Borcea din  judeţul Călăraşi. Unul dintre aceştia a chemat în sprijinul său mai mulţi prieteni, care ajunşi în scurt timp, la petrecere şi folosind arme albe au agresat mai multe persoane participante la botez. Starea conflictuală a fost  aplanată de intervenţia poliţiştilor.După conflict, o parte dintre persoanele agresate s-au prezentat la spitalul din Feteşti,  unde li s-au acordat îngrijiri medicale. Cele 15 persoane suspecte, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, pentru audieri. Cercetările continua.  


Săptămana trecută, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a lansat programul Zile gratuite de vacanţă 2013. Prima ediţie din acest an se desfăşoară pana pe 15 iulie. Astfel, turiştii care achiziţionează biletul de la una din agenţiile de turism membre ANAT pot beneficia de una sau chiar două zile de vacanţă gratis. Programul face parte din proiectul Vacanţa in ţara mea şi include oferte speciale care vin in sprijinul turiştilor, prin acordarea unui număr de zile gratuite de vacanţă, după modelul plăteşti cinci nopţi şi stai şase sau chiar şapte.  Agenţiile de turism membre ANAT se găsesc in 39 de oraşe din ţară printre care si  Slobozia, Constanţa si Călăraşi

Guvernul a decretat, astăzi, zi de doliu naţional. Hotărârea de Guvern pentru declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor gravului accident produs în Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români, a fost aprobată, ieri, într-o şedinţă extraordinară a Executivului. Declararea zilei de doliu naţional în aceeaşi dată la care se cinsteşte Drapelul Naţional i-a determinat pe reprezentanţii statului să modifice uzanţele prevăzute de cele două evenimente. În baza acestei HG, trebuie ca, în cursul zilei de astăzi, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale să arboreze drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul se va arbora în bernă la sediile partidelor politice, la sindicate, la punctele de frontieră, pavilionul navelor şi, tot în baza legii şi a HG, posturile naţionale de radio şi de televiziune şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.  În baza articolului 6 din Legea nr. 75/16 iulie 1994, în ziua de doliu naţional, drapelul României se arborează în bernă. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

Centrul de Transfuzii din Slobozia face apel către ialomiţeni să doneze săptămâna aceasta sânge pentru conaţionalii răniți în accidentul din Muntenegru. Reprezentanţii insitutţiei au precizat că este nevoie urgentă de produse sangvine pentru victimele accidentului, rămase în viaţă. Pentru a eficientiza procesul de salvare în privinţa nevoii de sânge, Institutul de Transfuzii din Bucureşti va colecta în fiecare seară pungile de sânge provenite din toate judeţele ţării pentru a le trimite spitalului unde se află în acest moment internaţi răniţii. Aşadar, pentru a salva vieţile românilor accidentaţi în Muntenegru, ialomiţenii care vor să doneze sânge pot merge la Centrul de Transfuzie din Slobozia.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu a dispus declanşarea unei anchete interne pentru verificarea modului de organizare şi distribuire a tichetelor Rabla. Decizia a fost luată în urma sutelor de petiţii primite de la colectorii de maşini vechi, cărora în cea de-a doua sesiune nu li s-a mai acordat nici un tichet. Reamintim că AFM a finalizat pe 21 iunie, distribuirea celor 17.000 de tichete valorice alocate persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla 2013. Sesiune în cadrul căreia 14 judeţe, printre care şi Ialomiţa, Constanţa şi Călăraşi n-au primit nici un voucher.  Colectorii sunt nemulţumiţi că AFM nu a anunţat aşa cum se stabilise anterior, startul celei de-a doua sesiuni, fapt ce a dus la neintrarea în program a amai multor judeţe, si alocarea unui impresionat de tichete în alte judeţe.  Spre exemplu în tot judeţul Ialomiţa au fost alocate doar  35 tichete, în timp ce în Judeţul Vâlcea au fost trimise peste 1400 de tichete.  În funcţie de rezultatele anchetei interne, vor fi dispuse sancţiunile şi măsurile necesare, în conformitate cu atribuţiile şi prevederile legale în vigoare, se arată într-un comunicat al AFM.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) informează că în zilele imediat următoare efectuează plăţile aferente ajutorului specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate, pentru anul de cerere 2012, în sumă totală de 26.233.160,00 euro cu surde finanţare FEGA (European pentru Garantare în Agricultură).La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judeţean Ialomita, de acest ajutor beneficiază un număr total de 78 crescători de animale şi  un efectiv de 395 animale eligibile, respectiv  vaci de lapte.Cuantumul ajutorului specific calculat pentru categoria vaci de lapte este de 93,42 euro.  Menţionăm că valoarea ajutorului specific a fost calculată la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, respectiv 4,5383 lei.