Stiri 21 iunie

Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână de foc. Pragul critic de 80 al disconfortului termic va fi atins şi depăşit uşor, în regiunile vestice, pe arii restrânse în sud şi centru şi izolat în rest. De asemenea, pragul critic al radiaţiilor UV va fi depăşit în multe zone din România. in aceste conditii, medicii avertizează ca trebuie  evitate ieşirile în aer liber la orele de vârf, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate şi ar putea afecta sănătatea. Trebuie să purtăm pe cap pălărie de culoare deschisă, să purtăm haine din fibre naturale. de asemenea, trebuie sa bem multa apa, să consumam multe lichide, fructe şi legume şi să evitam consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.
  
Umeaza un sfarsit de saptamana prelungit pentru majoritatea romanilor. asta pentru ca  ca ziua de 24 iunie, a doua zi de Rusalii este declarata zi libera legala.  În aceasta perioada, peste 300 de poliţişti din Ialomita vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi apărarea patrimoniului public şi privat. Poliţiştii vor fi prezenţi în zona lăcaşurilor de cult, mânăstirilor şi bisericilor din judeţ, în staţiunea turistică Amara şi în zonele de agrement, în vederea evitării oricăror evenimente neplăcute. Pentru ca ialomitenii  să petreacă Sărbătoarea Rusaliilor în linişte şi fără evenimente neplăcute, de maine pana pe 24 iunie, poliţiştii vor acţiona în sistem integrat atât în mediul urban cât şi în cel rural. Şi poliţiştii de investigaţii criminale işi vor concentra eforturile pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a traficului şi consumului de produse etnobotanice, prostituţiei şi proxenetismului, a faptelor de cerşetorie, de vagabondaj şi pentru identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii. Ofiţerii de investigare a fraudelor vor efectua controale, împreună cu reprezentanţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa în unităţile comerciale şi pieţele agroalimentare, în scopul protejării populaţiei împotriva activităţilor comerciale ilicite şi sub aspectul respectării normelor sanitar veterinare. La verificări vor fi atraşi şi comisari ai Gărzii Financiare.

Buletinele biometrice nu mai apar la 1 iulie, aşa cum  anuntau  in martie autorităţile. Acestea spun acum ca procedura de aplicare încă se discută în Parlament. Noile buletine vor fi mai mici decat cele din prezent,  iar informaţiile vor fi tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se inscriu, in plus, date in format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constand in imaginea facială, dar şi amprentele  a două degete, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Politistii din Fetesti au depistat ieri, 20 iunie doi localnici de 30, respectiv 31 de ani, care pescuiau pe un mal al Braţului Borcea, folosind unelte de pescuit tip halău, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Pe numele celor doi bărbaţi au fost întocmite dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere sau folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, urmând a se propune soluţie prin parchet.



Statul oferă prime de încadrare absolvenţilor promoţiei 2013 care se angajează imediat după finalizarea studiilor. Prima este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei. De asemenea, absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca  nu s-ar fi angajat. Dreptul se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectiva sa il solicite Agentiei de care apartine cu domiciliul  in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Vama şi Garda Financiară vor fi desfiinţate. Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va prelua activităţile Gărzii Financiare (GF) şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV). Conform prevederilor, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii. Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală. Restructurarea ANAF a fost anunţată prin Memorandumul cu tema „Programul multianual de modernizare a administraţiei fiscale“ aprobat de Guvern în 18 aprilie 2012 şi constituie o precondiţie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale“, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro în 8 mai 2013.

în această saptămână a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Potrivit acestui proiect de lege,  care aparţine unui grup de parlamentari USL, printre care se numără şi deputatul ialomitean,  Cristina Pocora, 9300 de pensionari MApN, 7400 de pensionari de la Interne şi 1700 de foşti angajaţi ai serviciilor secrete vor primi în luna octombrie a acestui an pensiile la cuantumul din decembrie 2010, aşa cum era înainte de a li se tăia drepturile. Cristina Pocora a declarat că pensiile recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr.119/2010 (…), ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se plătesc în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010” (alin.(1)), înlăturând, astfel, inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri reale realizate lunar au putut fi identificate şi cei în cazul cărora această identificare nu a fost posibilă, din motive independente de voinţa lor. Plata acestor drepturi se va efectua începând cu luna octombrie a acestui an. în acest moment, legea se află la promulgare.


Alcoolul metilic a mai făcut o victimă la Medgidia. Poliţiştii din localitate au fost sesizaţi, ieri, de încă o moarte suspectă în municipiul. Miercuri seară, un bărbat de 40 de ani, cunoscut ca făcând parte din rândul oamenilor străzii, a fost găsit inconştient şi mirosind a alcool, sub podul din localitate şi transportat la spital. În ciuda eforturilor medicilor, bărbatul a decedat. Având în vedere că săptămâna trecută, în Medgidia, au mai murit trei bărbaţi, cunoscuţi consumatori de băuturi alcoolice, din cauza ingerării de alcool metilic, medicii au suspectat aceeaşi cauză, motiv pentru care au sesizat Poliţia. Cadavrul a fost transportat la morgă, pentru efectuarea necropsiei. Dosarul privind cele trei decese cauzate de alcool metilic, din Medgidia, a ajuns în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care efectuează cercetări pentru omor deosebit de grav. Anchetatorii au şi un suspect, un localnic de 37 de ani, care le-ar fi dat bărbaţilor sticla cu substanţa nocivă.  Reamintim că, de la începutul anului şi până în prezent, medicii legişti constănţeni au depistat 30 de decese care au avut drept cauza ingerarea de alcool metilic. În prezent, poliţiştii din tot judeţul fac verificări pentru a stabili, pentru fiecare caz în parte, de unde au avut victimele alcoolul metilic.