Stiri 20 iun

Pana pe 25 iunie, mai multe sectoare ale Dunării de pe teritoriile mai multor judete, printre care si Constanța se află sub cod galben de inundații.  Anunțul a fost facut de Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor. De maine dimineata se instituie cod galben și pe sectorul Cernavodă – Hârșova. Potrivit hidrologilor, in acest interval exista  risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar care necesită o vigilenţă sporita. In ceea ce priveste bratul Borcea, debitul va creste pana la cota de atentie. Autoritatile sunt increzatoare ca digul care doar ce a fost construit in zona Bentu va face fata acestor cresteri de debit. Reamintim, ca in aceasta zona, au fost demarate in regim de urgenta, pe 7 iunie, lucrări de consolidare a digului de pământ din zona comunei Stelnica, intrucat apele Braţului Borcea s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar dacă acesta s-ar rupe, ar fi putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Rentierii agricoli sunt aşteptaţi sa-si vizeze carnetele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, până la sfârşitul lunii august. Renta viageră agricolă reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol vândut, respectiv 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren arendat. Pentru vizarea carnetului, rentierul trebuie sa se prezinte personal sau prin mandatar, în baza unei procuri autentice, cu actul de identitate în original, carnetul de rentier agricol şi, opţional, documente bancare pentru cei care vor ca banii să le fie viraţi direct în cont şi nu prin intermediul Poştei.


Poliţiştii ialomiteni au depistat două femei de 33 şi 34 de ani, ambele din judeţul Constanţa, în timp ce comercializau pe raza comunei Borduşani articole de îmbrăcăminte, fără a deţine documente de provenienţă.             Faţă de cele două femei a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, bunurile găsite fiind ridicate în vederea confiscării.

Starea de sănătate a celor doi barbati din Fetesti, batuti, taiati si impuscati in gara CFR Fetesti, este stabila în prezent, si prezintă forme de ameliorare. Reamintim că marţi noapte, cei doi  au fost  surprinsi de paznicii din gara Fetesti tocmai când se pregăteau să fure din vagoane. Paznicii au intervenit si intre ei si hoti a izbucnit scandalul. S-au luat la bataie, iar paznicii i-au injunghiat si impuscat cu pistoale cu bile de cauciuc. Ghirurgul Stelian Barcari, de la Spitalul municipal Feteşti,  a declarat că bărbaţii au ajuns în stare gravă la spital, iar ieri au fost supuşi mai multor intervenţii chirurgicale.
INSERT Barcari- stare de sanatate-
Stelian Barcari, medic chirurg la Spitalul Municipal Feteşti.
Potrivit anchetatorilor, cazul a fost instrumentat de către polițiștii de la Transporturi Feroviare și preluat de către procurorii Judecătoriei Fetești, care urmează să audieze toate persoanele implicate. Primele date ale anchetei arată că cei doi bărbați, în vârstă de 38 și 41 de ani, ar fi fost prinși când furau fier vechi din vagoanele cu marfă ale unei garnituri feroviare. Cei doi le-au declarat anchetatorilor că ar fi fost bătuți, înjunghiați cu un cuțit și împușcați în picioare cu un pistol cu bile de cauciuc, de către agenții care asigurau paza garniturilor feroviare încărcate cu fier vechi.

Vara aceasta nu va fi un sezon de vacanţă pentru administraţia locală din Cernavodă, ci un sezon prielnic pentru derularea mai multor proiecte prin care se urmăreşte dezvoltarea infrastructurii şi înfăţişării oraşului, după cum spun reprezentanţii Primăriei. Un pas a fost făcut deja prin finalizarea lucrărilor de reabilitare a parcului central. Treptele vechi ale celor două căi de acces au fost înlocuite şi au fost construite scuaruri pentru plantarea de flori. Acţiunea a oferit o nouă imagine întregului centru civic al oraşului. Un alt pas constă în demararea lucrărilor de asfaltare care vor fi incluse în prima etapă a programului derulat de administraţia locală. Este vorba despre 14 străzi principale ale oraşului, care vor fi reabilitate prin programul de finanţare credit furnizor, program urmat şi de către Primăria Medgidia. Reabilitarea arterelor stabilite va începe cel mai probabil în luna august, iar până atunci vor fi înlocuite trotuarele şi bordurile. Reprezentanţii administraţiei locale spun că în prezent se derulează lucrări de branşare la reţeaua de canalizare pentru 400 de locuinţe, pentru ca abia apoi să se poată începe asfaltarea propriu-zisă. Întreaga acţiune de reabilitare a străzilor va costa aproximativ trei milioane de euro şi se va derula timp de şase luni.