Stiri 19 iunie

Lucrările de consolidare a digului de pământ de pe Braţul Borcea, începute în regim de urgenţă în ziua de 7 iunie, sunt în faza finală. Lucrările survin ca urmare a faptului că apele Braţului Borcea s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar dacă acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa. La realizarea acestor lucrări participă specialişti de la Agenţia Naţională a Aplor Rmâne, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa şi administratorii terenurilor aflate în incinta îndiguită Borcea de Jos.

Doi hoti prinsi la furat la Gara din Fetesti au avut parte niste scene de groaza . Bărbaţii de 38, respectiv 41 de ani au fost surprinsi azi noapte de paznicii din gara Fetesti tocmai când se pregăteau să fure din vagoane. Paznicii au intervenit si intre ei si hoti a izbucnit scandalul. S-au luat la bataie, iar paznicii i-au injunghiat si impuscat cu pistoale cu bile pe cei doi care au suferit politraumatisme, insuficiente respiratorii acute, plăgi prin împuscare, plăgi tăiate la nivelul coapselor. Managerul Spitalului Municipal Feteteşti, Nicolae Dugala a declarat că în acest moment, bărbaţii sunt internati, li s-au facut analize si li se vor extrage bilele din corp.
INSERT Nicolae Dugala-hotzi impuscati-
Politistii feroviari au deschis o anchetă în acest sens.

Astazi a fost ultima zi de inscriere la evaluarea nationala. elevii care au finalizat gimnaziul vor intra in examen marti, pe 25 iunie cand se sustine proba la limba si literatura romana. Pe 27 iunie are loc proba la matematica, iar pe 29 se afisaza rezultatele. La inceputul lui iulie ei vor completa fisele in care vor opta pentru liceul si profilul pe care si le doresc. Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc in 16 iulie.

Un ialomitean a transportat singur o bomba gasita in curte la pompieri. Barbatul a desoperit ieri, in timp ce sapa in curte un proiectil exploziv de artilerie, de calibru 85 mm. Fără să conştientizeze pericolul la care se expune, a luat elementul de muniţie şi l-a transportat cu un autoturism la Garda de Intervenţie Ţăndărei. Alertat, echipajul pirotehnic a ridicat elementul de muniţie şi l-a distrus într-un poligon special amenajat, în condiţii de siguranţă. Cu această ocazie, pompierii reamintesc că, în cazul găsirii unor astfel de elemente de muniţie, cetatenii trebuie să alerteze de urgenţă organele de poliţie din localitate sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite lovirea, manipularea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie.

Din 25 iunie se va deschide o nouă sesiune de depunere de proiecte pentru fermele de familie pe Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Anunţul a fost făcut de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Măsura dă o şansă micilor ferme de familie să crească şi să producă mai mult pentru piaţă, asigurând un venit din ce în ce mai mare celor care trăiesc din Agricultură. În cadrul sesiunii, pentru care sunt alocate 50 milioane euro, vor fi finanţate aproximativ 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin PNDR. Depunerea proiectelor se va face la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Ialomiţa, în intervalul orar 9.00 - 14.00. Cel care doreşte finanţarea trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri.

Dupa o perioada indelungata cu temperaturi moderate si ploi consistente, vremea intra intr-un proces accelerat de incalzire. Noptile se incalzesc de asemenea, astfel incat minima termica va fi de 19- 20 de grade. Pe tot parcursul saptamanii vom avea parte de zile senine si soare dogoritor, maximele termice fiind prognozate in jur de 30-32 de grade. In aceste conditii indicele de confort termic poate depasi frecvent valoarea limita de 80 de unitati, iar indicele de radiatie ultravioleta va deveni periculoas in special pentru copii si varstnici. Sfatul medicilor este sa ne ferim pe cat posibil sa stam in soare intre orele 11,00 si 17,00, sa ne hidratam corespunzator, sa purtam haine subţiri si deschise la culoare si sa evitam excesul de alcool si alimente grele.


Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa a organizat ieri o conferinţşă de presă în cadrul căreia a prezentat raportul activităţii pe primele şase luni ale anului. Potrivit raportului, în intervalul menţionat au fost acordate în Ialomiţa, 8072 de concedii medicale, numărul fiind mai mic decât în anii precedenţi, ca urmare a campaniei pe care CJAS a iniţiat-o în urmă cu câţiva ani, şi care a urmărit veridicitatea necesităţii oamenilor de a beneficia de zile de concediu medical. Tot în cadrul şedinţei Directorul CJAS, Mihai Geantă a declarat că entru următoarea perioadă a anului 2013, respectiv iunie-octombrie, se preconizează cheltuirea a 44 milioane RON, pentru toate cele patru spitale. Mai exact, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia va primi în jur de 2,6 milioane lei lunar pentru aproximativ 2048 de spitalizări, Spitalul Urziceni va primi 490.000 RON lunar pentru 611 spitalizări, Spitalul Feteşti va primi 516.000 RON lunar pentru un număr de 676 spitalizări, iar Spitalul Ţăndărei va primi aproximativ 280.000 RON în fiecare lună pentru 417 spitalizări.