Stiri 17 iunie

Administraţia locala din  Cernavodă a intervenit pentru a ajuta localitatile invecinate afectate de ploile abundente de la finele saptamanii trecute. In  comunele Peştera, Ivrinezu, Faclia, şi Ştefan cel Mare aproximativ 15 gospodării, mai multe terenuri  şi drumuri comunale au fost inundate. Primaria Cernavoda   a intervenit în sprijinul localnicilor din comuna Faclia şi Ştefan cel Mare, unde primarul Gheorghe Hânsă s-a deplasat personal cu echipe ale SC Gospodăria Comunală SRL, care au intervenit cu două motopompe pentru a scoate apa din gospodării. acestea  au pompat la flux continuu, vineri şi sâmbătă, apa din zonele inundate. După pomparea apei, muncitorii au si curăţat zonele de nămol.

Absolvenţii claselor a douăsprezecea sunt din nou în febra examenelor. De astăzi au început probele de  evaluarea competenţelor digitale, din cadrul primei sesiuni a bacalaureatului. Proba continuă până pe 21 iunie, iar  proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este programată între 25 şi 28 iunie. Probele scrise vor începe pe 1 iulie cu limba şi literatura română. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN. Pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat, în sesiunea iunie - iulie, s-au înscris în Ialomiţa aproximativ 2000 de elevi.
Tot de astazi elevii de clasa a VIII se inscriu la evaluarea nationala.  Inscrierile se fac pana pe 19 iunie la scolile la care elevii au finalizat gimnaziul. Ei vor intra in examen pe 25 iunie cand se sustine proba la limba si literatura romana. Pe 27 iunie are loc proba la matematica, iar pe 29 se afisaza rezultatele.  La inceputul lui iulie ei vor completa fisele in care vor opta pentru liceul si profilul pe care si le doresc. Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc in 16 iulie.


Sâmbătă, dupa amiaza  politistii din  Feteşti au oprit pentru control un moped condus de un tânăr de 20 de ani, din localitate. Mopedul  nu avea montate plăcuţe de înmatriculare.         Din verificările efectuate a rezultat faptul că mopedul în cauză nu era înregistrat sau înmatriculat, motiv pentru care pe numele său a fost întocmit dosar penal, urmănd a se propune soluţie prin parchet.


Furtuna de săptămâna trecută a făcut ravagii în judeţul Constanţa. Zeci de gospodării au ajuns din nou sub ape, în comuna Peştera, iar culturile de vară din Medgidia şi zonele învecinate au fost distruse de grindină. Comuna Pestera a fost lovită de două viituri în doar 3 zile. Astfe, peste 60 de gospodării au ajuns pentru a doua oară sub ape.  Jandarmii le-au sărit în ajutor, pentru a reduce pe cât posibil pagubele. De asemenea ploaia cu grindină a distrus în Medgidia, toate culturile de vară, şi câteva străzi au fost inundate. Strada Vasile Lupu a fost cea mai afectată pentru că se află într- o zonă joasă şi nu are  canalizare. Acum putem răsufla uşuraţi, nu vom mai avea parte de grindiă curând. De astăzi vin căldurile. Meteorologii anunţă temperaturi de 30 de grade Celsius pentru această săptămână.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper au verificat vineri la faţa locului, stadiul lucrărilor de consolidare a digului de pe braţul Borcea. Reamintim faptul că între localităţile Stelnica şi Borduşani, a avut loc o eroziune a malului drept al braţului Borcea, în zona Bentu. Autorităţile locale, angajaţi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române”, dar şi pompieri din cadrul I.S.U. Ialomiţa au început în regim de urgenţă lucrările de consolidare în urmă cu aproximativ 11 zile. Poliţia de Frontieră a sprijinit intervenţia cu o barcă puternică cu motor pentru a se putea lucra în contracurent. Lucrările includ dublarea digului existent, care are o înălţime de 4,5m, pe o lungime de apoximativ 100m în zona critică şi o lăţime a coronamentului de 7-8 m. Până în acest moment au fost folosite 6.000 tone de piatră, urmând ca în cursul zilei de mâine să se finalizeze întreaga lucrare de consolidare. Prezent la faţa locului, ministrul Afacerilor Interne a primit asigurări din partea reprezentanţilor Administraţiei Naţionale „Apele Române” că urmare a estimărilor realizate, construcţia va rezista şi nu va exista niciun pericol pentru populaţia din zonă şi infrastructura adiacentă. De asemenea, Radu Stroe a subliniat că această construcţie este una solidă, dar provizorie şi va avea discuţii cu factorii decizionali în vederea susţinerii proiectului de consolidare a digurilor promovat de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Un bărbat din Medgidia este anchetat penal, după ce poliţiştii şi angajaţii Enel Electrica au descoperit că era racordat ilegal la reţeaua de energie electrică. Totodată, în apartament au fost găsite şi mai multe pachete de ţigări, cu timbre cu litere chiriliceCercetările sunt continuate de către poliţiştii din Medgidia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare şi furt. Cât priveşte ţigările descoperite, se efectuează cercetări pentru a se stabili provenienţa lor. .