Stiri 14 iunie

Consiliul Județean Ialomița va aloca două miliarde de lei, pentru consolidării digului de la Bentu km 34, în zona Stelnica, astfel încât acesta să facă față iminentei viituri de pe Dunăre, prognouată în Ialomița în jurul datei de 24 iunie. Mai multe porțiuni din dig s-au prăbușit, în urmă cu aproape două săptămâni, iar autoritățile au demarat o amplă campanie de reconsolidare. De asemenea, în afară de ajutorul venit de la Consiliul Județean Ialomița, și Guvernul va aloca o sumă de bani, pentru a ajuta la realizarea acestor lucrări, urmând ca în zilele acestea să se emită o ordonanță de urgență în acest sens, a anunţat acest lucru însuşi premierul Victor Ponta, ieri la începutul şedinţei de Guvern. Primul ministru a adăugat însă că, dincolo de sumele alocate pentru refacerea digurilor, este foarte importantă şi organizarea eficientă.

Astazi elevii de clasa a VIII au luat vacanta. Incepand de luni, ei se inscriu la evaluarea nationala. Inscrierile se fac pana pe 19 iunie la scolile la care elevii au finalizat gimnaziul. Ei vor intra in examen pe 25 iunie cand se sustine proba la limba si literatura romana. Pe 27 iunie are loc proba la matematica, iar pe 29 se afisaza rezultatele. La inceputul lui iulie ei vor completa fisele in care vor opta pentru liceul si profilul pe care si le doresc.
optiunile
Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc in 16 iulie.

În perioada sezonului estival, mai exact între 15 iunie şi 9 septembrie, CFR Călători adaptează circulaţia trenurilor de pasageri la traficul de turişti estimat pentru această vară. Astfel, CFR Călători va introduce, treptat, noi garnituri în circuit, pentru a asigura legături între litoral şi principalele oraşe din ţară. De asemenea, vor fi suplimentate şi legăturile în intervalele orare cele mai solicitate, între Constanţa şi celelalte staţiuni de la malul mării. Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, şi circulaţia trenurilor Regio va fi adaptată, modificările urmând să fie anunţate la nivel local. 

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a finalizat raportul statistic privind desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. La această probă, au participat aproape 150 de mii de elevi. Din totalul candidaţilor înscrişi 2,62% au absentat, iar şase elevi au fost eliminaţi din examen, pentru tentative de fraudă. Din totalul candidaţilor evaluaţi 11,14% au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 23,38% au obţinut certificatul de utilizator avansat, 62,86% cel de utilizator experimentat.

Un fetestean este cercetat de poliţişti pentru uzul şi deţinerea ilegală a unei arme cu aer comprimat. O patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Municipiului Feteşti a depistat ieri, un bărbat de 67 de ani, din localitate, în timp ce trăgea cu o armă cu aer comprimat, într-o ţintă improvizată, în curtea locuinţei sale. Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că bărbatul avea acasa încă o armă cu aer comprimat, nefuncţională, precum şi peste 100 de alice din plumb, pentru care nu deţinea permis de port armă şi nici autorizaţie. Cele două arme şi muniţia au fost ridicate în vederea confiscării şi continuării cercetărilor. Barbatul s-a ales cu dosar penal pentru deţinere şi uz de armă neletală din categoria celor suspuse autorizării.


Maşinile de mare tonaj vor avea de mâine restricţii de circulaţie. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că de mâine şi până pe 15 septembrie că pe unele sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale europene, pentru vehiculele rutiere care au masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, circulaţia este interzisă în anumite condiţii. Conform prevederilor, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, precum şi de sărbătorile legale, restricţiile sunt: pe A2, între ieşirea din municipiul Bucureşti, până la Cernavodă, unde autostrada se intersectează cu DN 22C, vehiculele cu masa totală care depăşeşte 7,5 tone nu vor avea permisiunea de a circula vinerea, în intervalul orar 12.00 - 24.00, sâmbăta - între 6.00 şi 20.00, iar duminica, între 6.00 şi 24.00. De asemenea, interdicţia se aplică, în acelaşi interval orar, şi pentru DN22C, între Cernavodă, Medgidia şi Murfatlar, precum şi pe DN3, între Murfatlar şi Constanţa. Şi pe DN 39 Agigea, la intersecţia cu DN38 până la intrarea în municipiul Mangalia, vehiculele mai grele de 7,5 tone vor avea interdicţie de a circula sâmbăta şi duminica în intervalul orar 6.00 - 22.00.

Astăzi, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. În fiecare an, pe 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, zi în care oamenii care sunt eligibili pentru a dona sânge o pot face voluntar, fără a primi în schimb bani. De altfel, anual sunt organizate, în perioada 1- 14 iunie, de către Ministerul Sănătăţii, în comun cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, campanii de promovare a donării de sânge. O astfel de campnie s-a desfăşurat ieri şi la Feteşti. Scopul acestor campanii este de a sensibiliza populaţia privind importanţa sângelui uman în tratamentul multor maladii şi a donării de sânge, ca sursă crucială pentru obţinerea preparatelor din sânge.


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat luni, 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2013. Astfel, în intervalul 1 martie - 10 iunie, au fost depuse 1.044.593 cereri, pentru o suprafaţă de 9.883.807,16 hectare. Cele mai multe cereri au fost depuse în judeţele Suceava, Dolj, Olt şi Maramureş. Totodată, cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş, Constanţa, Dolj şi Teleorman. În Ialomiţa au despus astfel de cereri circa 10 mii de fermieri, pentru o suprafaţă de 338.496,88 hectare