Stiri 13 iunie





Maine la Cernavoda are loc Forumul pe tema “Energii curate, energii verzi. Cenavodă, oraş nuclear dunărean”. Acesta este organizat de  Fundaţia “Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă” în colaborare cu Primăria Cernavodă şi Centrala Nucleară de la Cernavodă.  In cadruk forumului participantii vor discuta   strategiile de dezvolatre locală, strategia energetica şi modalităţile de implementare a nou adoptatei Strategii a  UE pentru Regiunea Dunării.   La iniţiativa edilului Gheorghe Hânsă, reprezentanţii autorităţilor locale din Zona Dunării au propus proiecte care vor fi promovate pentru finanţare de fonduri nerambursabile în cadrul Strategiei.  Evenimentul se desfăşoara în sala de spectacole a Casei de Cultură a Primăriei Cernavodă, de la  ora 9:00.

Fermierii  cu varste pană in 40 de ani vor primi facilităţi financiare din partea Uniunii Europene. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că subvenţia pe suprafaţă acordată tinerilor va fi majorată cu 25% si se va acorda pe o perioadă de cinci ani. Potrivit oficialilor, subventia majorată va fi acordată pentru primele 25 de hectare. De asemenea, tinerii fermieri vor primi mai mulţi bani pentru a se instala la ţară. Sprijinul acordat fermierilor tineri  pentru instalarea in mediul rural ar putea creşte de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, potrivit declaraţiilor  Ministrulului Agriculturii.



Ediţia cu numărul XVI a Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ începe astazi. Primele spectacole vor avea loc la Feteşti începând cu ora 19 şi concomitent în Făcăeni, Andrăşeşti, iar începând cu ora 20  la Vlădeni. Pe scena din municipiului Feteşti va urca Ansamblul folcloric „KOLE NEDELKOVSKI“ din Macedonia.  Acesta a participat la multe ediţii ale Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“. Alături de macedoneni, urca pe scenă şi copii Casei de Cultură a municipiului Feteşti, care au pregătit special pentru acest festival, patru dansuri populare specifice Munteniei şi Dobrogei.  Daca vremea este buna, spectacolul se desfasoara pe scena amplasata in Parcul mare, daca ploua – la restaurantul Stimex.

În urma unei razii efectuate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia, în cartierul de Poligonul Viilor s-a reuşit găsirea a trei tineri, căutaţi pentru furturi de animale. acestia au varste cuprinse intre 16 si 21 de ani   si sunt cercetaţi în şapte dosare penale, privind mai multe furturi de animale, produse agricole, distrugere şi ameninţare, violare de domiciliu, faptele fiind comise în ultimele lui, în localităţile din preajma Medgidiei. Cei trei indivizi au fost reţinuţi şi urmează să fie duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.



Vestea că o viitură ar putea „spulbera” o porțiune bună din digul de pe brațul Borcea a determinat autoritățile centrale să se prezinte la faţa locului. Constantin Cătălin Chiper – Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne şi Lucia Ana Varga - Ministru Delegat Ape Păduri Piscicultură au fost marţi în Ialomiţa,  pentru a verifica cum stau lucrurile în teren. Ca măsuri, doi oficiali au dispus amplasarea unor diguri gonflabile şi organizarea unui depozit de materiale de intervenţie la Giurgeni.  Bani pentru consolidarea digului, abia din 2014. Digurile gonflabile, care vor fi împrumutate de la alte judeţe, ar trebui să ajungă în Ialomiţa până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a fi amplasate la Borduşani pe o porţiune de 800 de metri. Este necesar acest lucru pentru că, apele braţului Borcea au depăşit cota lucrării de consolidare cu peste o jumătate de metru şi este posibil ca în jurul datei de 24 iunie viitura să se reverse în gospodăriile locuitorilor din zona. Şi la Giurgeni situaţie este gravă, pentru că 30 de case din comună sunt expuse direct inundaţiilor prin infiltraţii din pânza freatică, iar presiunea mare a apelor pe digul localităţii poate cauza breşe în linia de apărare a comunei. În ceea ce priveşte consolidarea a digului din zona Stelnica, km 34 al Braţului Borcea, , autorităţile sunt încrezătoare că lucrările de întărire a digului se vor finaliza până pe 23 iunie, când este aşteptată viitura. Astfel că, lucrările începute  pe 4 iunie, continuă şi în acest moment. Peste 15 utilaje puse la dispoziţie de Administraţia Bazinală de Apă Buzău  şi de două societăţi comerciale au acţionat zilnic pentru stoparea eroziunii malului şi pentru consolidarea acestuia. Până în acest moment, acolo s-a finalizat dig de pământ, tangent cu cel existent, în incinta apărată, cu o lăţime de 8 m şi o înălţime între 3,5 şi 4 m;  s-au protejat ambele taluze ale digului vechi cu geotextil, în suprafaţă de 4070 mp. Lucrările de îndiguire urmează să fie finalizate în următoarele două zile

Elevii pot răsufla uşuraţi, prima săptămână a examenelor de Bacalaureat s-a încheiat. La nivel naţional, după primele două zile de examen şase elevi au fost eliminaţi de la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română, pentru că au fost surprinşi utilizând telefoane mobile. Potrivit inspectorul şcolar general, Otilia Dumitru, în Ialomiţa proba s-a desfăşurat fără incidente.
INSERT Otilia Dumitru- bac-
Inspectorul şcolar general al ISJ Ialomiţa, Otilia Dumitru a mai declarat că luni bacalaureatul continuă cu probele de competenţe digitale.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, aseară, o nouă atenţionare Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi pentru sudul şi estul Transilvaniei, valabilă până în această seară , la ora 23,00. Conform atenţionării până diseară, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 25 l/mp şi izolat 50 l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul ţării, însă pe arii mai restrânse.