Stiri 12 iunie





Pentru prevenirea inundaţiilor din zona comunei Stelnica, se lucrează la foc continuu. Conform hidrologilor, viitura de pe Dunăre este așteptată în zonă spre sfârșitul acestei săptămâni, astfel că autoritățile încearcă să acționeze rapid pentru a evita pericolul inundării zonei agricole dintre Feteşti şi Cernavodă. Dacă digul nu va fi consolidat până 14 iunie când este prognozată viitura, circa 30 de mii de hectare agricole riscă să fie inundate, o parte a autostrăzii soarelui, 9 staţii de pombare ale ANIF, şase cantoane, două magistrale de reţele electrice, dar şi două magistrale de transport produse petroliere. La momentul actual, în zonă sunt dislocate utilaje din dotarea ANAR – ABA Buzău Ialomiţa, utilaje închiriate, dar şi utilaje puse la dispoziţie de anumiţi operatori economici, materiale din stocul de apărare împotriva inundaţiilor de la ABA Buzău şi 30 de muncitori. Prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu a declarat că digul va fi consolidat pe o lungime de 80 metri.
INSERT Constantin Atanasiu- consolidare dig-
Prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu .
Şi cum braţul Borcea trece şi pe lângă Feteşti, am stat de vorbă cu primarul municipiului, Gheorghe Catrinoiu, pentru a afla dacă municipiul este pregătit să facă faţă unor eventuale inundaţii.
INSERT Gheorghe Catrinoiu- prevenire inundaţii-
Primarul municipiului, Gheorghe Catrinoiu.



Ediţia cu numărul XVI a Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ începe maine. Primele spectacole vor avea loc la Feteşti începând cu ora 19 şi concomitent în Făcăeni, Andrăşeşti, iar începând cu ora 20  la Vlădeni. Pe scena municipiului Feteşti va urca Ansamblul folcloric „KOLE NEDELKOVSKI“ din Macedonia.  Acesta a participat la multe ediţii ale Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“. Alături de macedoneni, vor urca pe scenă şi copii Casei de Cultură a municipiului Feteşti, care au pregătit special pentru acest festival, patru dansuri populare specifice Munteniei şi Dobrogei.  Festivalul se desfăşoară şi în  municipiul Slobozia şi alte 10 localităţi ale judeţului Ialomiţa. Vor evolua în ediţia din acest an, ansamblurile din Serbia, Bulgaria, Slovacia, Macedonia, Polonia şi România.
Tot maine are loc si spectacolul care trebuia sa se deruleze pe 1 iunie, dar a fost amanat din cauza ploii. Acesta incepe la ora 15.00 si pe scena amplasata in Parcul Mare vor urca elevi de la toate scolile din Fetesti.

Mâine se celebreaza Ziua Eroilor. Cu aceasta ocazie, la Fetesti, la Monumentul Eroilor din Parcul Mare va avea loc o ceremonie de depunere de coroane. Aceste vor fi depuse de autoritatile locale, partidele politice si scolile din municipiu. De asemenea, va avea loc o defilare militara si o slujba oficiata de un sobor de preoti. Manifestarea incepe la ora 11.00. Si la Cernavodă se va desfăşura un ceremonial militar şi religios, cu ocazia sărbătoririi  “ZILEI EROILOR” SI “ INALTARII DOMNULUI”. Astfel începând cu ora 10, oficialitatile Primariei,  militarii in rezerva si in retragere,  veteranii de razboi, precum si  elevii institutiilor de invatamant din localitate se vor deplasa la Cimitirul Ortodox, pentru cinstirea memoriei celor cinci militari eroi din Cernavodă, cazuti la datorie in anul 1941, precum si pentru omagierea memoriei Locotenentului erou Musat Ioan. Apoi, la ora 11, se va desfăşura depunerea in acordurile fanfarei, de coroane si flori la monumental din Parcul Central al orasului.
 


Absolvenţii promoţiei 2013 care nu se îndreaptă către o facultate şi nici nu se angajează imediat după absolvire, pot beneficia de serviciile şi facilităţile acordate de  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa. In primul rând pot primi indemnizaţie de şomaj. Insă, pentru a putea beneficia de aceasta, absolvenţii au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii (cu 1 ale lunii urmatoare sustinerii examenului de absolvire) să se înregistreze ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în baza de  date a AJOFM. In urma înregistrării în baza de date a agenţiei, tinerii absolvenţi mai pot beneficia  de înscrierea la un curs de calificare sau recalificare în una din meseriile solicitate pe piaţa muncii, informare, consiliere , instruire în tehnicile de căutare a unui loc de muncă. Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor reprezintă o sumă fixă neimpozabilă lunară, în cuantum de 50% din valoarea indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acesteia, iar perioada de acordare este de 6 luni.


Mâine la Cernavodă se va desfăşura un ceremonial military şi religios, cu ocazia sărbătoririi  “ZILEI EROILOR” SI “ INALTARII DOMNULUI”. Astfel începând cu ora 10, oficialitatile Primariei, a militarii in rezerva si in retragere,  veteranii de razboi, precum si  elevii institutiilor de invatamant din localitate se vor deplasa la Cimitirul Ortodox, pentru cinstirea memoriei celor cinci militari eroi din Cernavodă, cazuti la datorie in anul 1941, precum si pentru omagierea memoriei Locotenentului erou Musat Ioan, la mormantul acestuia. Apoi, la ora 11, se va desfăşura depunerea in acordurile fanfarei, de coroane si flori la monumental din Parcul Central al orasului.