Stiri 11 iunie



Un singur candidat a fost eliminat din examenul de bacalaureat, ieri, după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra sa, la proba orală de limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei până la ora 15.00. Conform metodologiei examenului de bacalaureat, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări - manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. -, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice alt mijloc electronic de calcul sau comunicare.  Probele orale şi de competenţe vor continua pe 17 iunie cu informatica şi se vor termina pe 28 iunie cu limba străină. In tot acest timp,in judetul Ialomita  in fiecare zi  aproximativ 40 de poliţişti asigură ordinea şi liniştea publică în unităţile de învăţământ. Poliţiştii ialomiţeni sunt  sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti locali.  Ei acţionează si în zona adiacentă instituţiilor de învăţământ pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. Totodată, efectivele de poliţie rutieră asigură fluidizarea şi dirijarea traficului rutier în zona celor 16 unităţi de învăţământ preuniversitar în care se  susţine examenul de bacalaureat.

Oraşul Cernavodă s-a infratit cu  Balcic din Bulgaria. Evenimentul a avut loc la Balcic, în cadrul întâlnirii celor doi primari Gheorghe Hânsă şi Nicolay Angelov. Delegatia din Cernavoda s-a deplasat in Bulgaria cu prilejul festivalul de muzică corală organizat de căte bulgari, la care a fost invitat de onoare şi participant corul Casei de Cultură Cernavodă I.D.Chirescu. În cadrul întâlnirii oficiale, primarul bulgar a prezentat modul de administrare locală, sursele de finanţare şi modul de atragere a fondurilor europene. Pe parcursul dezbaterilor, cei doi primari au stabilit punctele de interes comun şi domeniile pe care se vor desfăşura viitoarele colaborări. Administraţia bulgară şi-a exprimat interesul faţă de modul de administrare a  fondurilor în oraşul Cernavodă şi faţă de o eventuală colaborare în domeniul nuclear prin CNE, dar şi disponibilitatea de a stabili relaţii pe toate domeniile administrative şi culturale. Administraţia Cernavodă şi-a exprimat interesul faţă relaţia pe care administraţia bulgară o întreţine cu cetăţenii oraşului şi faţă de sectorul agricol.

Luna aceasta fiscul ialomitean ramburseaza TVA  in valoare de 5,61 mil.  Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa anunta ca suma aferentă unui număr de 66 deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare este  repartizată pe un număr de 4 administraţii fiscale. Decontarea sumelor aprobate la rambursare se va face într-o singură tranşă, pe  27 iunie.  La AFP Feteşti  sunt  16 contribuabili care au de luat de la stat   1,94 milioane lei. Contribuabilii pot verifica pe site-ul A.N.A.F., secţiunea Soluţionarea deconturilor, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse, data când acestea vor fi decontate, precum şi suma aprobată. 


Astăzi, bacalaureatul continuă cu cea de-a doua zi a probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Prima zi de examen, cea de ieri, s-a desfăşurat în Ialomiţa fără incidente. Au fost evaluaţi ieri jumătate din cei 2000 de elevi ialomiţeni. Probele orale la limba română par mai facile pentru elevi, faţă de cele din anii anteriori, pentru că în acest an elevii au subiecte diferite în funcție de profilul liceului pe care l-au urmat.
Ministerul Educației a luat această decizie pentru a adapta cerințele la numărul de ore studiate la clasă. Probele de evaluare a competenţelor de evaluare orală se desfăşoară până pe 19 iunie.

Ialomiţenii din zona Feteştiului sunt invitaţi joi, să se alăture campaniei de donare de sânge a Centrului de Transfuzii Sangvine Slobozia. Acţiunea se desfăşoară cu o zi înainte de sărbătorirea zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, ce este marcată în fiecare an pe 14 iunie. Aşadar, astăzi începând cu ora 9, feteştenii şi locutorii comunelor învecinate, sunt aştepaţi la sediul Spitalulşui Municipal Feteşti, la laboratorul de donare. Poate dona orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg.  Pentru o donare completă de sânge, donatorii vor prim 7 tichete de masă şi o zi liberă de la locul de muncă.  Tot cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului, de Sânge,  Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge promovează la nivel naţional informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei asupra necesităţii donării benevole de sânge, precum şi atragerea potenţialilor donatori, sub sloganul “Oferă darul vieţii - donează sânge!

Ediţia cu numărul XVI a Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ începe astăzi. Primele spectacole vor avea loc la Feteşti începând cu ora 19, şi concomitent în Făcăeni, Andrăşeşti, iar începând cu ora 20 şi la Vlădeni. Pe scena municipiului Feteşti va urca Ansamblul folcloric „KOLE NEDELKOVSKI“ din Macedonia. Ansamblul folcloric „Kole Nedelkovski“ a participat la multe ediţii ale Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“. Repertoriul său include folclor din toate zonele Macedoniei.
În această seară, alături de macedoneni, vor urca pe scenă şi copii Casei de Cultură a municipiului Feteşti, care au pregătit special pentru acest festival, patru dansuri populare specifice Munteniei şi Dobrogei.
Festivalul se desfăşoară şi în  municipiul Slobozia şi alte 10 localităţi ale judeţului Ialomiţa. Vor evolua în ediţia din acest an, ansamblurile din Serbia, Bulgaria, Slovacia, Macedonia, Polonia şi România.

O locuintă din Ţăndărei a luat foc din cauza unei explozii de la o butelie. Pompierii spun, că cel mai probabil, un furtun fisurat de la o butelie lăsată deschisă şi nesupravegheată a dus la producerea exploziei, ce a fost urmată de incendiu. Pompierii au intervenit de urgenţă şi au reuşit lichidarea flăcărilor care ameninţau să se extindă la camerele alăturate. În urma evenimentului nimeni nu a fost rănit, însă mai multe piese de mobilier din încăpere şi acoperişul pe o suprafaţă de cca. 10 mp au ars.

Administraţia Locală Cernavodă va avea onoarea, pe data de 14 iunie, de a găzdui lansarea de carte a fostului preşedinte al ţării Ion Iliescu, intitulată “Fragmente de Viaţă şi de Istorie Trăită”. Cetăţenii oraşului sunt aşteptaţi la sediul Primăriei Cernavodă, la orele 15:45, pentru a participa la întâlnirea cu fostul şef de stat şi pentru a afla informaţii despre publicaţia acestuia. Lansarea va avea loc în cadrul unui eveniment important, Forumul cu tematicile Energii Curate, Energii Verzi.Cernavodă, oraş nuclear găzduit de către Primăria Cernavodă.