Stiri 10 iun

Situaţie alarmantă în Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi zona agricolă dintre Fetești și Cernavodă riscă să fie inundate de viitura care va veni pe Dunăre, după ce singurul dig care stă în calea apelor s-a erodat. Ca urmare a acestei stări de fapt, sâmbătă comitetul judeţean de Urgenţă Ialomiţa s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru adoptarea unor măsuri de urgenţă pentru consolidarea digului de apărare. În acest moment acţionează în zonă utilaje din dotarea Administraţiei Bazinale Ialomiţa Buzău, dar şi utilaje puse la dispoziţie de anumiţi agenţi economici. utorităţile ialomiţene au început să consolideze digul, însă se tem de modul în care nivelul braţului Borcea creşte şi descreşte rapid, afectându-i, astfel, structura de rezistenţă. Prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu estimează că astăzi lucrările de consolidare se vor finaliza, iar digul va fi pus în siguranţă, totuşi acesta va fi în permanenţă supravegheat.
INSERT Constantin Atanasiu-consolidare dig-
Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor spun că viitura pe Dunăre este aşteptată în Ialomiţa începând cu 14 iunie. Dacă digul nu va reuşi să stea în calea apelor, circa vor fi inundate 30 de mii de hectare agricole, nouă staţii de pompare ANIF, şase cantoane, două magistrale de reţele electrice, două magistrale de transport produse petroliere şi mai multe ferme agricole. Reprezentanţii Apelor Române susţin ca este exclus ca apele Braţului Borcea sa ajungă la calea ferata de pe ruta Feteşti Cernavoda, ci doar sa afecteze terasamentul acesteia, însă autostrada ar putea fi inundată dacă apele vor acoperi toate cele trei incinte aflate in Balta Ialomiţei. În această zonă sunt doar obiective economice, iar populaţia nu este ameninţată.

Luna trecuta a scazut rata somajului in judetul Ialomita. In mai aceasta a fost de 6,79%, in scadere fata de cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie cand s-a situat la valoarea de 7,06%. Dintre cei peste 7 mii de someri care erau in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita se peste 5 mii erau şomeri neindemnizaţi. La nivelul Ialomitei sunt mai multi someri barbati. Raportul dintre numarul somerilor si cel al locruilor de munca este covarsitor. Astazi sunt doar 115 posturi vacante la nivelul acestui judet: 14 pentru cei cu studii superioare, 27 pentru cei cu studii medii, 60 pentru muncitorii calificati si 14 pentru cei necalificati.

Doi bărbaţi şi o femeie din Feteşti au fost prinşi de jandarmi după ce au încercat să fure dintr-un hipermarket din Slobozia. Grupa de intervenţie Slobozia, a fost sesizată despre faptul că trei persoane încercă să părăsească incinta unui hipermarket, fără a achita contravaloarea unor produse. Jandarmii s-au deplasat la sediul societăţii comerciale şi au identificat doi bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 19 şi 22 de ani, domiciliaţi în municipiul Feteşti, care au sustras din rafturile magazinului produse în valoare de aproximativ 100 lei. Ei vroiau sa plece fara sa plateasca, dar au fost observati de agentul de pază care monitoriza activităţile din magazin şi acesta a anunţat jandarmii. Jandarmii le-au întocmit acte de constatare pe care le-au înaintat pentru continuarea cercetărilor, către Poliţia municipiului Slobozia.

Un barbat a fost ranit intr-un accident de circulatie petrecut in acesta sfarsit de saptamana la Facaeni. Un bărbat din judeţul Brăila, conducea o autoutilitară si pe fondul neatenţiei, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în şanţul din partea dreaptă a sensului său de mers. În urma producerii evenimentului a rezultat vătămarea corporală bărbatului de 35 de ani, din Facaeni, pasager în autoutilitară. Aceasta a fost transportat la Spitalul Municipal Feteşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal.

Astăzi a debutat examenul de bacalaureat. De astăzi şi până miercuri inclusiv, se defăşoară prima probă cea de Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În Ialomiţa, din numărul total al celor care vor susţine examenul maturităţii, 1.600 sunt absolvenţi ai seriei curente, iar 460 provin din promoţiile anterioare. Până pe 21 iunie se vor susţine problele orale şi proba de evaluarea competenţelor digitale , iar la 1 iulie încep probele scrise.

Începând de astăzi, persoanele fizice se pot adresa unuia din colectorii validați de Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice, își pot depune dosarele de înscriere la sediul AFM, pentru că s-a dat startul programului Rabla. Colectorii de maşini vechi sunt însă nemulţumii pentru că au primit prea puţine vouchere, aşadar nu vor putea mulţumi, din prima, pe toată lumea. Judeţele Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa şi Giurgiu au primit cele mai puţine tichete. Cei patru colectori validaţi din Călăraşi au primit 36 de vouchere, iar cei cinci din Tulcea, opt din Ialomiţa şi patru din Giurgiu trebuie să împartă, la nivelul fiecărui judeţ, câte 40 de vouchere. Colectorii vor mai primi tichete suplimentare doar după ce le vor finaliza pe acestea. Repartizarea tichetelor valorice nu a fost egală în fiecare judeţ. În Ghidul de finanţare al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este prevăzut că, în aceas-tă primă etapă, vor fi distribuite maximum 25% din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene.

Pentru că o comunicare reuşita cu electoratul este baza succesului politic, organizaţia PSD Feteşti investeşte in îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare a membrilor de partid. La sfârşitul acestei săptămâni, peste 30 de membri din birourile executive ale PSD Ialomiţa au participat la un curs de comunicare, al cărui trainer a fost profesorul universitar Aurel Mircea Niţă de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Astfel, membrii PSD Feteşti au fost instruiţi în a descifra tainele comunicării eficiente şi în a găsi modalităţile optime de relaţionare cu electoratul.
INSERT Mircea Niţă- comunicarea norverbală-

profesorul universitar Aurel Mircea Niţă de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi administrative.