Stiri 9 mai




Ieri a debutat cea de-a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru preşcolarii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ. Părinţii  îşi mai pot înscrie copii în clasa pregătitoare până pe 17 mai. Pentru judeţul Călăraşi telefonul disponibil pentru informaţii suplimentare cu privire la înscrierea în clasa pregătitoare este 0800816242, pentru judetul Ialomita 0800816243, iar pentru Constanta 0800816241.

 Administratia locala din Cernavoda vrea sa infrateasca localitatea cu orasul Balcic din Bulgaria.  În acest sens, conducerea Primăriei Cernavodă va purta discuţii cu autorităţile locale din Balcic (Bulgaria), pentru încheierea unui acord de înfrăţire. Potrivit primarului Gheorghe Hânsă, există deja o colaborare între cele două autorităţi pe plan cultural, dar se doreşte extinderea relaţiilor şi din punct de vede educativ şi economic. Până în prezent, Primăria Cernavodă mai are încheiate două acorduri de înfrăţire cu localitatea franceză Saint-Sébastien-sur-Loire şi oraşul sloven Krško.

Fiscul din Ialomita a publicat lista celor care figurau cu datorii catre bugetul de stat la sfarsitul lui martie. la acesta data D.G.F.P. Ialomiţa avea in evidente 1.063 agenţi economici datornici, care figurau cu obligaţii restante catre stat de peste 33 de milioane lei. Faţă de aceeasi data din anul trecut se înregistrează o scădere a numărului de contribuabili restanţieri, acum sunt cu aproape 900 mai putini, precum şi a obligaţiilor restante care au scazul anul acesta cu mai bine de 50%. La A.F.P. Feteşti sunt inregistrati 70 contribuabili cu o creanţă de 1,84 milioane lei.

Nuclearelectrica a anunţat că, începând de maine, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc pe 11 mai , ora 00.00. În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi de mentenanţă preventivă, electivă şi corectivă; de inspecţii obligatorii; de testare obligatorie, conform cerinţelor CNCAN, care se pot efectua numai cu centrala oprită. Reprezentanţii Nuclearelectrica spun ca lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

Astazi se sarbatoreste Ziua Independenţei de Stat a României, Ziuai Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al II lea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene. 9 mai 1877 a fost ziua în care Parlamentul ţării a proclamat „Independenţa absolută a României”. Considerat momentul imbold pentru mişcarea de eliberare naţională din Transilvania şi din celelalte provincii româneşti aflate sub dominaţie străină, ziua de 9 mai a fost consemnată în istorie drept premisa desăvârşirii unităţii naţional-statale din 1918. Tot pe 9 mai 1945, Puterile Aliate au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste. În această zi este comemorată amintirea celor peste 800.000 de eroi din al II-lea Război Mondial. 9 mai 1985 a fost aleasă ca Zi a Europei de către Consiliul European de la Milano, care a apreciat că punctul de pornire a construcţiei Europei Unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.
Primăria Oraşului Cernavodă şi Casa de Cultură “I.D.Chirescu” organizeaza astazi la orele 17:00, un spectacol cultural artistic pentru a marca insemnatatea acestei zile. in piaţeta din faţa Primăriei, artiştii Casei de Cultură vor susţine un spectacol inedit. dansuri tradiţionale specifice fiecărei tări ale Uniunii Europene, cântece care aparţin folclorului European şi Imnul Europei, interpretat de către Fanfara Casei de Cultură “Axiopolis”.
Această zi a fost marcată şi la Medgidia pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, unde a avut loc ceremonia de arborare a drapelelor şi de intonare a imnurilor României, Uniunii Europene şi al Municipiului Medgidia interpretate in sunetul Fanfarei Municipale "Dan Spătaru". La acest eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice, cetăţeni ai oraşului şi elevi de liceu.