Stiri 30 mai




Copiii cernavodeni vor sărbători de ziua lor prin  Artă şi distracţie.  Prima zi de sărbătoare va mâine, în sala de spectacole a Casei de Cultură Cernavodă, unde Primăria îi invită pe toţi cetăţenii oraşului la cea de aVII-a ediţie a Festivalului de teatru pentru Copii şi Tineret “Pinochio”. Zeci de elevi de gimnaziu, chiar şi cei de grădiniţă, îşi vor etala talentele actoriceşti pe scena de teatru a casei de cultură.   A doua zi de sărbătoare va avea loc pe 1 iunie, pe aleea pietonală şi Parcul Central din Centrul Civic al oraşului. Încă de la orele 8:30 ale dimineţii, copiii iubitori de sport, vor da startul mai multor competiţii de:  CROS, Biciclete, Fotbal, Baschet, Desene pe afalt dar şi  un concurs de  Pescuit, concurs la care vor participa câte 4 elevi ai fiecărei şcoli, iubitori ai acestui sport, care se vor întrece pe malul Lacului Ţibrinu.

Pana maine se deruleaza  inscrierea candidaţilor la prima sesiune a BACALAUREATULUI 2013.  Dreptul de a sustine bacalaureatul il au elevii care au promovat invatamantul liceal, indiferent de forma de invatamant. Candidatii au dreptul sa dea bacul fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Cei  care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati.  Liceenii din anii terminali finalizaza cursurile  la 31 mai .  Sesiunea iunie-iulie incepe  la 10  iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba romana proba A, iar rezultatele finale se afiseaza pe  12 iulie.

La Medgidia va avea loc sambata Crosul portilor deschise. Acesta este organizat de Primăria Municipiului  în parteneriat cu Fundaţia ,,Porţi Deschise,, , Clubul Sportiv Şcolar Medgidia si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta. Crosul a ajuns la cea de a treia  editie. Competiţia va avea loc pe Stadionul ,,Iftimie Ilisei”,  din Medgidia, începând cu orele 08.00.  La ediţia din acest an, vor participa elevi din şcolile gimnaziale municipale şi judeţul Constanţa, care vor fi grupaţi pe categorii de vârstă. Scopul acestei acţiuni  este de a promova în rândul tinerilor, dorinţa şi înclinaţia spre exerciţiul fizic precum şi un stil de viaţă sănătos. Una din condiţiile obligatorii pentru participarea la acest cros , este însoţirea elevilor de către profesori sau părinţi şi nu în ultimul rând,  viza medicală. Primilor 5 concurenţi li se vor oferi diplome, iar primii 3 clasaţi, vor primii medalii şi premii constand in dulciuri.

Miane  este ultima zi in care agricultorii pot depune cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru poliţele de asigurare pentru culturile din toamna trecuta. Este vorba despre politele  încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2012  şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora . Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare beneficiarilor şi reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de către producătorii agricoli.  reprezentantii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  Ialomita  spun ca beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare. Cererile se depun la APIA.
 



Astăzi la ora 16 , consilieri locali din Feteşti se întrunesc în cadrul şedinţei ordiare pe luna mai. Pe ordinea de zi se află 6 proiecte de hotărâri, printre care şi unul iniţiat de Grupul de consilieri PNL din cadrul Consiliului Local Fetesti prin care propune modificarea  Regulamentului de organizare, utilizare si functionare al Salii de Sport de la Grupul Scolar de Industrie Alimentara Fetesti.  Modificarea are ca scop largirea grupului de elevi care pot utiliza in mod gratuit sala de sport. Potrivit propunerilor consilierilor PNL,
Art. 7 al regulamentul va fi modificat astfel încât, sala de sport să poată fi utilizata  în mode gratuit de către
elevii tuturor unitatilor de invatamant din municipiul, elevii sportivi domiciliati in municipiul Fetesti, afiliati cluburilor sportive de fotbal, handbal, karate si altele, insotiti de catre profesori, antrenori si instructori sportivi si va fi pusa la dispozitia Primariei Municipiului Fetesti si Consiliului local pentru organizarea activitatilor sportive si culturale. De asemenea, consilierii PNL propun ca sala să poată fi folosită şi contra-cost de catre persoanele fizice din localitate, cu plata unor tarife. Mai exact dacă vor să joace tenis de masă vor trebui să plătească 4 lei/ora, pentru tenis de câmp vor plăti 20 lei/ora, iar pentru handbal, fotbal, volei, baschet 50 lei/ora. Studentii si pensionarii beneficiaza de 50% reducere din aceste tarife. Dacă proiectul de hotîrâre va primi avizul tuturor consilierilor, aflaţi mâine în carul buletinelor de ştiri de la ORION.

Instabilitatea atmosferică este foarte accentuată zilele acestea, în zona noastră. Astăzi şi mâine, se anunţă ploi torenţiale şi vânt puternic. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, în cursul zilei de ieri, o informare meteo de vreme urâtă în întreaga ţară. Avertizarea este valabilă de astăzi de dimineaţă, de la ora 10,00, şi până mâine după-amiază, la ora 18,00. Sunt vizate fenomene precum grindină, ploi torenţiale şi vijelii.  Cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat. La Constanţa, astăzi, cerul va fi variabil, cu soare, vântul va sufla moderat, dinspre est, cu ceva intensificări temporare. Maxima termică va atinge 24 grade Celsius. Peste noapte însă vor fi condiţii de furtună şi se vor înregistra minimum 18 grade Celsius. Mâine sunt aşteptate ploi, la fel şi sâmbătă, dar temperaturile vor rămâne destul de ridicate, mai ales pe timpul nopţii.

Protopopiatul „Sfântul Andrei“ Fetești şi Asociația GAL „Dunărea de Jos“ împreună cu o societate comercială  a organizat astăzi la Giurgeni, un spectacol pentru promovarea folclorului și a tradițiilor românești. Din cauza vremii nefavorabile, spectacolul a avut loc la Căminul Cultural Giurgeni, şi nu ăîn aer liber aşa cum se dorea. Pe scena căminului au evoluat urca, pe lângă solistul Nicolae Rotaru, și ansamblurile floclorice din judeţ, „Doruleț“ (Făcăeni), „Nuferii Dunării“ (Giurgeni), „Dorulețu“ (Ștefan cel Mare), „Sătucu“ (Gura Ialomiței), „Spicul“ (Luciu) și Grup Folcloric Bărbătesc (Mihail Kogălniceanu). Protopopul Marian Pătărlăgeanu a declarat că prin această acțiune, se punctezea și aniversarea a 20 de ani de existență a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. La această acțiune, au participat autorități locale și județene, dar și preoți din cadrul Protopopiatului Fetești, dar și din județul Călărași. evenimentul este la prima ediţiei şi poartă numele de „Împreună pentru semeni“. Protopopul Marian Pătărlăgeanu a mai declarat că
este un concept de festival nou pentru județele Ialomița și Călărași, o poartă către sufletul comunității, o ocazie anuală în care entitățile își prezintă și aduc în prim-plan folclorul, tradițiile și obiceiurile rurale.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa selecţează candidaţi pentru concursul de admitere la Institutul Medico – Militar din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila” Bucureşti. Cifra de şcolarizare aprobată pentru sesiunea  2013 este de 25 locuri pentru Ministerul Afacerilor Interne. Cererile de înscriere la concursul de admitere vor fi primite până la data de 19.06.2013 la Serviciul Resurse Umane din cadrul I.P.J. Ialomiţa, iar data limită de depunere a dosarelor în regim complet este 28.06.2013.  Persoanele interesate se vor prezenta la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa pentru informare, îndrumare şi înscriere în fiecare zi lucrătoare între orele 08.00 – 16.00.