Stiri 29 mai




Vineri este ultima zi in care agricultorii pot depune cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru poliţele de asigurare pentru culturile din toamna trecuta. Este vorba despre politele  încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2012  şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora . Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare beneficiarilor şi reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de către producătorii agricoli.  reprezentantii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  Ialomita  spun ca beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare. Cererile se depun la APIA.
       
Primăria Municipiului Medgidia în parteneriat cu Asociaţia "Save the dogs and other animals"  organizează sambata,  2 iunie, de la orele 11.00, la Casa de Cultură "I.N.Roman" un spectacol de teatru, după romanul "A dog's life" -  de Peter Mayle, oferit gratuit copiilor din ciclul primar al şcolilor, din Municipiul Medgidia de către o trupă de teatru din Bucuresti intitulată "Replika". Spectacolul este finanţat de "Animal Care Austria" o organizaţie de salvare a animalelor, asemănătoare cu cea "Save the Dogs and other animals", cu scopul de a sensibiliza publicul şi de a trezi în conştiinţa elevilor ideea că şi animalele au sentimente şi merită respectul nostru. De asemenea, spectacolul face parte din programul de educaţie desfăşurat de Asociaţia "Save the Dogs and other animals" timp de două semestre în şcolile din Medgidia.

Cu ocazia Zilei de 01 iunie - Ziua Internaţională a Copilului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa îşi deschide porţile. Vineri, 31.05.2013, începând cu ora 10.00, la toate subunităţile din judeţ (municipiile Slobozia, Urziceni şi Feteşti şi oraşul Ţăndărei), copiilor le vor fi prezentate tehnica de intervenţie, aspecte referitoare la riscurile generatoare de situaţii de urgenţă identificate la nivel teritorial şi la modul de comportare în astfel de situaţii şi vor fi desfăşurate exerciţii practice demonstrative specifice.

Prevenirea delincvenţei juvenile şi  victimizarii minorilor este o  prioritate pentru poliţiştii ialomiţeni. Acestia au inceput mai multe actiuni care se vor derula pana la inceputul lui septembrie. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Iuliana Fecioaru a specificat ca se va avea în vedere specificul sfârşitului de an şcolar (organizare examene, banchete de absolvire) şi a perioadei de vacanţă în care minorii îşi petrec mai mult timp fără supraveghere, circulă mai intens pe drumurile publice şi pot fi implicaţi mai uşor în accidente rutiere, altercaţii, infracţiuni, în calitate de victime sau autori, fiind necesară dinamizarea activităţilor specifice pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar. În acest context, în intervalul de timp premergător vacanţei de vară, dar şi pe toată durata acesteia, se vor intensifica activităţile pe linie de prevenire, siguranţă rutieră şi ordine publică în vederea creşterii gradului de siguranţă a elevilor

Iieri dupa amiaza poliţiştii au depistat pe raza municipiului Feteşti, un moped condus de un bărbat de 36 ani, din localitate, care nu poseda permis de conducere. Pe numele barbatului  a fost întocmit dosar penal.
 




Consilierii judeţeni din Ialomiţa se întrunesc astăzi în şedinţa ordinară pe luna în curs. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt 12 proiecte de hotărâri. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel ce se referă la aprobarea asocierii judeţului Ialomiţa cu unităţile sanitare cu paturi din judeţ, transferate autorităţilor publice locale, în vederea finanţării în comun a serviciilor publice de asistenţă medicală spitalicească. Ideea  unui astfel de proiect a pornit de la faptul că toate spitalele din judeţ se confruntă cu probleme financiare. De departe, cel care se află situaţia cea mai grea, este spitalul municipal Feteşti, căruia i-a fost înjumătăţită finanţarea, fiind astfel în imposibilitatea de a funcţiona în condiţii normale. Si, pentru că administraţia locală din Feteşti, la fel ca şi celelalte administraţii din judeţ, nu are un buget suficient pentru alocarea fondurilor necesare spitalului, prin acest proiect ce va fi suspus aprobării consilierilor judeţeni, Consiliul judeţean ar avea cadrul legal de a aloca bani din bugetul judeţului pentru susţinerea unităţilor medicale cu paturi din judeţ. Dacă va fi sau nu aprobat proiectul, aflaţi mâine în buletinele de ştiri de la Orion.

Absolvenţii claselor a IX-a pot  opta şi în acest an pentru învăţământul professional de 2 ani. Vineri, 31 mai, este ultima zi de înscriere a primei etape. Însă, elevii înscrişi în anul şcolar curent în clasa a IX-a , învăţământ liceal, care optează pentru învăţământul professional sunt înscrişi în această etapă, sub rezerva anulării înscrierii în cazul nepromovării clasei a IX-a. Oferta educaţională pentru elevii din Ialomiţa este destul de bogată. La nivelul judeţului, sunt disponibile 616 locuri în cele 16 unităţi de învăţământ care organizează clase profesionale şiî n cadrul cărora elevii ialomiţeni pot opta pentru una din cele 13 calificări. De departe, calificarea în meseria de mecanic auto este cea cu cele mai multe locuri disponibile, respectiv 168, urmată de calificarea în meseria de mecanic agricol, cu 140 de locuri.  Cele mai multe locuri disponibile, de la nivelul judeţului Ialomiţa, sunt la liceele tehnologice din Feteşti. 84 de locuri asteaptă să fie ocupate la Liceul Tehnologic de Construcţii Căi Ferate Feteşti, iar alte 84 la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti. A doua etapă de înscrieri va avea loc în perioada 11-25 iunie iar elevii vor putea opta doar pentru calificările profesionale şi şcolile unde au rămas locuri neocupate. La finalul lunii auguist va fi organizată o ultimă etapă de înscriere.

De astăzi  echipele Corpului de Control împreună cu inspectorii constatatori din cadrul SC RAJA SA Constanţa demareaza o amplă campanie de verificare a contorilor de la toate categoriile de abonati. Pe lângă verificarea integritătii si functionării apometrelor, echipele mixte efectuează si o sigilare a contorilor, cu sigilii înseriate, al căror număr va fi trecut în baza de date a consumatorilor. Campania deemarată pe municipiul Constanta, se va extinde în toate localitătile în care societatea asigură serviciile de alimentare cu apă si canalizare.    Pentru derularea acestei campanii în bune conditii, RAJA face  un apel către toti abonatii să asigure accesul si să pună la dispozitie toate datele legate de montarea/functionarea contorilor.

Copiii cernavodeni vor sărbători de ziua lor prin  Artă şi distracţie.  Prima zi de sărbătoare va mâine, în sala de spectacole a Casei de Cultură Cernavodă, unde Primăria îi invită pe toţi cetăţenii oraşului la cea de aVII-a ediţie a Festivalului de teatru pentru Copii şi Tineret “Pinochio”. Zeci de elevi de gimnaziu, chiar şi cei de grădiniţă, îşi vor etala talentele actoriceşti pe scena de teatru a casei de cultură.   A doua zi de sărbătoare va avea loc pe 1 iunie, pe aleea pietonală şi Parcul Central din Centrul Civic al oraşului. Încă de la orele 8:30 ale dimineţii, copiii iubitori de sport, vor da startul mai multor competiţii de:  CROS, Biciclete, Fotbal, Baschet, Desene pe afalt dar şi  un concurs de  Pescuit, concurs la care vor participa câte 4 elevi ai fiecărei şcoli, iubitori ai acestui sport, care se vor întrece pe malul Lacului Ţibrinu.