Stiri 27 mai

Sâmbătă s-a derulat încă o ediţie a Festivalului de Folclor "Ca la noi în Dobrogea,, .Festivalul a ajuns anul acesta la cea de-a II-a ediţie, cu sprijinul Asociaţiei Voluntarilor din Medgidia precum şi al Primăriei Municipiului Medgidia. La festival au participat sapte ansambluri din Municipiul Medgidia, cate unul din Siliştea, Castelu si Mircea Vodă şi două din Tortoman. După o zi de concurs în care s-au întrecut cele 12 ansambluri, juriul a stabilit câştigătorii. La grupa I , trofeul Festivalului de Folclor "Ca la noi în Dobrogea,,  ediţia a II-a a fost înmânat de preşedintele juriului, Mihai Vasile, Ansamblului " Junii Dobrogei Pitici " din Tortoman, iar la grupa a II-a, trofeul a fost câştigat de Ansamblul "Pandelaşul" din Medgidia.

Agentia de Plăti si Interventie pentru Agricultură elibereaza adeverinte pentru crescatorii de pasari care au depus cerere petru masura 215. Agentia a încheiat actele aditionale la conventiile privind finantarea capitalului de lucru pentru desfăsurarea activitătilor curente de către beneficiarii Măsurii 215 – Plăti privind bunăstarea animalelor – pachetul B – păsări. Adeverintele confirmă suma cu o valoare egală cu valoarea decontului justificativ aferent trimestrului al doilea, depus de către solicitant în perioada 16 aprilie - 15 mai 2013 pentru Măsura 215 . Aceasta este a doua adeverinta si va fi eliberată de către Centrul judeţean al APIA numai pentru aceeaşi banca pentru care a fost eliberată şi prima adeverinţa solicitată de către beneficiar.

La nivelul judeţului Ialomita sunt disponibile 99 locuri de muncă. Cele mai multe posturi sunt pentru absolvenţii de studii medii 44 la numar. Cei cu studii superioare aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot opta pentru una dintre cele 10 slujbe vacante. La capitolul «muncitori calificaţi» sunt libere 27 locuri de muncă. Şomerii fara calificare au la dispozitie 18 locuri de muncă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa anunţă că, săptămâna aceasta, sunt disponibile 772 locuri de muncă. Este vorba despre cameriste, recepţioneri hotel, bucătari, dar şi ingineri şi sudori. la nivelul judetului Calarasi sunt înregistrate 466 de slujbe.Cele mai multe, 264 de locuri de muncă, sunt disponibile în confecţii textile pentru confecţioner îmbrăcăminte, călcător şi muncitor necalificat.

În noaptea de sambata spre duminica politistii din Fetesti au aplicat amenzi de aproape 2 mii de lei in doar cateva ore. Poliţia Municipiului a organizat şi executat o acţiune, pe raza localităţii, pentru prevenirea şi combaterea violenţei stradale şi a altor fapte antisociale, precum şi a contrabandei cu ţigări şi consumului de droguri/substanţe etnobotanice.
Alături de poliţişti în acţiuni au fost angrenaţi şi jandarmii. Impreuna au legitimat 60 de persoane, din care 9 au fost verificate în bazele de date, şi au controlat 47 de autovehicule.
Pentru prevenirea activităţilor comerciale ilicite şi depistarea comercianţilor ce nu respectă legislaţia în domeniu au fost controlaţi 12 de agenţi economici, din care 6 cu profil de bar.

Abaterile constatate de către poliţişti, s-au concretizat în 14 sancţiuni contravenţionale aplicate, cu amenzi ce depăşesc 1.900 lei. 

În urma demersurilor pe care le-a făcut, conducerea spitalului municipal Feteşti aşteaptă rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă. Reamintim că în urma repartizărilor de paturi finanţabile realizate de DSP şi CAS Ialomiţa, spitalului din Feteşti i-a fost înjumătăţită finanţarea, fapt care ar putea duce la închiderea unităţii medicale. Însă autorităţile locale au făcut demersuri atât la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi la Ministerul Sănătăţii, insituţii de la care aşteaptă soluţii pentru finanţarea spitalului nou construit. Mai mult de cât atât, pentru că nu au fost de accord cu repartizarea realizată de DSP şi CAS, primăria şi unitatea medicală au dat în judecată aceste instituţii. Managerul spitalului, Nicolae Dugală a declarat pentru radio Orion, că un alt motiv pentru care au fost acţionate în instanţă aceste instituţii este acela că, deşi făcuseră repartizarea de la începutul anului, acestea nu au anunţat spitalul decât după 3 luni.
INSERT Nicolae Dugală- solutii asteptate-
Din cauza fondurilor insuficiente spitalul din Feteşti ar putea rămâne fără utilităţi, déjà furnizorii au notificat în acest sens, unitatea medical
INSERT Nicolae Dugală-datorii utilităţi-
Managerul spitalului municipal Feteşti, Nicolae Dugală

Pentru a ţine sub control invazia de ţânţari, primăria Cernavodă a demarat, acţiunea anuală de dezinsecţie. Echipele de la dezinsectizare au început lucrările în parcuri şi în zonele cu spaţii verzi, unde adesea devin agresive și periculoase în special pentru copii. Procesul de combatere împotriva paraziţilor s-a desfăşurat cu ajutorul unor atomizoare, cu care s-au stropit substanțe adecvate care respectă normele în ceea ce privește protecția mediului și a sănătății oamenilor. Acțiunile de dezinsecție se vor efectua în tot orașul, în special în spațiile verzi, dar și în preajma unităților de învățământ.

De astăzi incepe inscrierea candidaţilor la prima sesiune a BACALAUREATULUI 2013. Dreptul de a sustine bacalaureatul il au elevii care au promovat invatamantul liceal, indiferent de forma de invatamant. Candidatii au dreptul sa dea bacul fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Cei care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati. Liceenii din anii terminali finalizeaza cursurile la 31 mai . Sesiunea iunie-iulie incepe la 10 iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba romana proba A, iar rezultatele finale se afiseaza pe 12 iulie.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa reaminteşte contribuabililor, persoane fizice, care obţin doar venituri din salarii şi care vor să sprijine financiar, donand 2% din impozit, entităţilor nonprofit , unităţile de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, că pot depune declaratiile 230 pană pe 27 mai. Donaţia se face doar către o singură unitate de cult sau organizaţie neguvernamentală. De asemenea, pot dona 2% din impozitul anual prin formularul 200, contribuabilii care au obţinut venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, termenul fiind tot pană pe 27 mai. Formularele 200 şi 230 se pot obţine gratuit de la biroul Asistenţă Contribuabili din cadrul administraţiilor financiare teritoriale sau pot fi descărcate de pe pagina de web a A.N.A.F. de la adresa www.anaf.ro . Declaraţiile se depun: la sediile administraţiilor financiare in a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal contribuabilii.

Sâmbătă s-a încheiat la Feteşti, ediţia a XII a a Conscursului memoria de Sah, Leornard Sima, cu faza judeţeană. Şi ediţia din acest an a reunit elevi de la majoritatea scolilor din Judeţ. Însă cei mai buni sahişti au fost cei de la scoala din Gura Ialomiţei, care au reuşit să ocupe locul I. Pe locul doi s-au situat elevii scolii Aurel Vlaicu din Feteşti, locul 3 a fost ocupat de elevii de la strcutra scolii din Gura Ialomiţei, iar locul IV a fost adjudecat de elevii de la Liceul Tehnologic Borduşani. La eveniment au mai participat Preşedinta Federaţiei Române de Sah, Mariana Ioniţă, primarul Gheorghe Catrinoiu şi reprezentanţi ai Consiliului local Feteşti.