Stiri 24 mai

De luni incepe inscrierea candidaţilor la prima sesiune a BACALAUREATULUI 2013. Dreptul de a sustine bacalaureatul il au elevii care au promovat invatamantul liceal, indiferent de forma de invatamant. Candidatii au dreptul sa dea bacul fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Cei care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati. Liceenii din anii terminali finalizeaza cursurile la 31 mai . Sesiunea iunie-iulie incepe la 10 iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba romana proba A, iar rezultatele finale se afiseaza pe 12 iulie.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa reaminteşte contribuabililor, persoane fizice, care obţin doar venituri din salarii şi care vor să sprijine financiar, donand 2% din impozit, entităţilor nonprofit , unităţile de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, că pot depune declaratiile 230 pană pe 27 mai. Donaţia se face doar către o singură unitate de cult sau organizaţie neguvernamentală. De asemenea, pot dona 2% din impozitul anual prin formularul 200, contribuabilii care au obţinut venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, termenul fiind tot pană pe 27 mai. Formularele 200 şi 230 se pot obţine gratuit de la biroul Asistenţă Contribuabili din cadrul administraţiilor financiare teritoriale sau pot fi descărcate de pe pagina de web a A.N.A.F. de la adresa www.anaf.ro . Declaraţiile se depun: la sediile administraţiilor financiare in a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal contribuabilii.

Primăria Cernavodă a fost ieri gazda unui oaspete de excepţie. Noul ambasador al Italiei, Diego Brasioli, aflat la început de mandat, a sosit într-o scurtă vizită în oraş, unde a avut ocazia de a cunoaşte oficialităţile cernavodene, dar şi principalele obiective turistice. Edilul Gheorghe Hânsă, şi-a primit oaspetele diplomat la adăpostul de animale Save the Dogs, investiţie din buget majoritar italian. Edilul i-a prezentat obiectivele istorice din zonă, şi i-a propus diplomatului o colaborare, în demersurile deschiderii reactoarelor 3 şi 4 ale CNE.

Politistii rutieri si RAR ul au aplicat ieri la Fetesti in doar cateva ore amenzi ce depasesc 2 mii de lei. Poliţiştii rutieri, în colaborare cu reprezentanţi ai Registrului Auto Român, au organizat şi executat o acţiune pe raza municipiului Feteşti, care a avut ca scop prevenirea accidentelor de circulaţie, în special cele comise de şoferii care conduc autovehicule pe drumurile publice cu defecţiuni tehnice. Cu această ocazie, au fost legitimate 25 persoane şi verificate 15 autovehicule, fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, a căror valoare depăşeşte suma de 2.000 lei. Totodată poliţiştii au retras 3 certificate de înmatriculare şi au reţinut un permis de conducere.

Angajatorii europeni caută forţă de muncă din România. Angajatorii străini au transmis prin reţeaua Eures, peste o sută de locuri de muncă disponibile cu valabilitate până la finalul lunii iunie. Astfel, Suedia caută medici endocrinologi şi reumatologi, precum şi muncitori calificaţi pentru dulgher şi ambalator, Olanda are nevoie de ingineri care cunosc bine limba engleză iar Franţa caută ingineri şi mecanici de aviaţie. De asemenea, Belgia, Danemarca, Norvegia, Cehia şi Ungaria le oferă românilor joburi pentru vânzători-recepţioneri, medici şi cercetători laborator. Ialomiţenii interesaţi de aceste locuri de muncă se pot adresa consilerului Eures, din cadrul AJOFM Ialomiţa, din Slobozia, strada Lacului numărul 10.

Mâine se desfăşoară la Feteşti faza judeţeană a concursului memorial de Sah, Leornard Sima. Elevii iubitori ai sportului minţii participanţi provin din zona Feteşti, Ţădărei, Urziceni şi Slobozia. Zona Feteşti va fi reprezentată de elevii scolii 7 Feteşti şi cei ai Scolii din Borduşani, echipe ce au ocupat primele două locuri la faza locală. Astfel, ajuns la ediţia a XII a, concursul de sah Leonad Sima va reuni sâmbătă la Feteşti elevi ai sportului minţii din tot judeţul, dar şi adulţi. Prima ediţie a concursului de Sah „Leornard Sima” a avut loc în 2001. Inţiatorul este Aurel Sima, tatăl celui ce a fost Leornard Sima, a cărui viaţă a fost curmată în mod violent la vârsta de 15 ani, în 1988. Acest concurs este un omagiu pentru Leornard, pentru că a fost un campion în tainele sahului.

Sute de lumânări vor fi aprinse şi se vor înălţa baloane colorate duminică, 26 mai, în 21 de oraşe din ţară şi din străinătate, în memoria copiilor decedaţi, marcându-se astfel Ziua părinţilor de îngeri. Potrivit organizaţiei EMMA (Eternul Miracol Materna Alinare), aflat la a VI-a ediţie, singurul eveniment din România şi cel mai mare din lume de acest gen se va desfăşura simultan în 17 oraşe din ţară, printre care şi Fetelşti, şi patru din străinătate, în ţări precum Anglia, Franţa şi Germania. Fondatorul organizaţiei EMMA, Bianca Brad a spus că acest eveniment are o semnificaţie aparte, în special pentru părinţii care au pierdut un copil înainte de naştere, momentul înălţării baloanelor simbolizând despărţirea de micuţul pe care nu au apucat să-l vadă, să-l ţină în braţe, să-l cunoască.
INSERT Bianca Brad

Şoferii indisciplinaţi vor scoate din iulie mai mulţi bani din buzunar. De la 1 iulie cresc amenzile pentru încălcarea regulilor de circulaţie. Amenzile de circulaţie sunt calculate în funcţie de salariul minim brut pe economie, adică un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim. Conform cu HG nr. 23/2013, începând de la 1 iulie, valoarea salariului minim brut pe economie va creşte de la 750 la 800 de lei, ceea ce înseamnă că şi punctul de amendă va creşte de la 75 la 80 de lei. Cele mai mari amenzi pentru persoane fizice sunt cele din clasa IV-a, adică între 9 şi 20 puncte - amendă. Vor plăti aceste amenzi şoferii care comit abateri precum: circulă cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) este expirată, transportă copii pe locul din dreapta şoferului, folosesc în trafic dispozitive anti-radar, refuză să le fie imobilizat vehiculul sau să-i fie verificat tehnic de autorităţi, nu au montate plăcuţele de înmatriculare sau depăşesc cu 41-50 km/oră viteza maximă admisă. Însă, dacă amenda este achitată în primele 48 de ore lucrătoare de la data primirii procesului verbal de constatare, se plăteşte jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

De ieri a devenit funcţional numărul unic al Registruui Auto Român. Astfel, de acum programările la RAR se fac call centerul - 021/9672. Orice persoană care doreşte să aibă acces la serviciile RAR va apela 021/9672, indiferent de domiciliu sau zona din ţară în care se află. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, avantajele numărului unic de programări sunt: accesul rapid al clientului la operatorul care efectuează programarea telefonică, alternativa programării în judeţe limitrofe, dacă intervalul de aşteptare este mai mic. De asemenea, timpul de reacţie va fi foarte scurt şi acţiunile uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări de programare. Programul funcţionează în paralel cu programările online, pe site-ul www.rarom.ro. 


6 persoane au fost arestate ieri pentru contrabandă cu ţigări. Judecătoria Slobozia a emis ieri, 23 pe numele a şase persoane mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pentru comiterea infracţiunii de contrabandă. Pe numele celorlalte 3 persoane reţinute în data de 22 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia a luat măsura preventivă de obligare de a nu părăsi localitatea. Reamintim faptul ca dimineaţa zilei de marţi pentru probarea activitatii infractionale a unei grupări specializate în contrabanda cu ţigări, au fost efectuate 38 de perchezitii la locuinţe, spaţii comerciale şi de depozitare deţinute şi utilizate de către persoane, suspectate de colectarea, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, respectiv ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina.