Stiri 21 mai



Cei care vor sa ajute organizatiile nonprofit pot dona 2% din impozitul pe anul trecut. Până vineri  25 mai  se mai pot redirecţiona 2 % din impozitul pe venit către diferite fundaţii şi organizaţii nonguvernamentale. Astfel,  cei au realizat venituri în 2012, pot completa şi depune formularul 230 în cazul impozitului pe salarii şi  formularul 200 pentru alte venituri în afară de acestea, la Administraţia Financiară.

Podiumul concursului Prietenii pompierilor, faza judeteana  a fost ocupat la categoria fete de scolile din Fetesti. Competitia a avut loc vineri la Slobozia si la aceasta au participat scoli din tot judetul Ialomita. La categoria fete gimnaziu Locul I a fost castigat de  Echipajul  “Lic. Tehnologic de Industrie Alimentară” Feteşti, Locul II – Şc. Nr. 6 „Mihai Viteazul” si Locul III - Şc. Gimnazială “Aurel Vlaicu”. echipele din fetesti s-au aflat printre primele trei si la concursul Cu viata mea apar viata, derulat ieri. la baieti  si la fete gimnaziu Scoala Aurel Vlaicu a fost pe doi.  Echipele clasate pe primul loc la acest concurs vor participa la etapa pe regiune de dezvoltare, ce se va desfăşura luna viitoare, în judeţul Ilfov.  Concursurile „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” reprezintă activităţi extraşcolare de pregătire a elevilor şi se organizează de către Ministerul Educaţiei  Naţionale şi inspectoratele şcolare judeţene, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene, precum şi al autorităţilor administraţiei publice locale.

Poliţiştii de frontieră au reţinut, în timpul unei acţiuni pentru combaterea braconajului piscicol, trei persoane care pescuiau ilegal. Duminica  poliţiştii de frontieră din Cernavodă şi Isaccea au descoperit trei bărbaţi care pescuiau cu trei plase tip monofilament, care prinsesera 17 kilograme peşte. Plasele de pescuit au fost confiscate, iar cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil. Cele trei persoane sunt cercetate penal pentru pescuit in perioada prohibitiei şi pentru deţinere şi folosire a uneltelor de pescuit tip comercial fara autorizatie.

Asociaţia Voluntarilor din Medgidia, în parteneriat cu Primăria Medgidia, Fundaţia Word Vision şi Asociaţia Med.Cer, în perioada 13-19 mai, au organizat   Săptămâna Naţională a Voluntariatului”. La nivel local, evenimentul a ajuns la cea de-a VII-a ediţie şi a fost marcat prin activităţi zilnice cu rol de promovare a voluntariatului. Voluntarii au petrecut o zi împreună cu copii cu dizabilităţi ce au beneficiat de recuperare în cadrul Centrului de Recuperare din Spitalul Municipal Medgidia şi au distribuit pliante în rândul comunităţii, în vederea recrutării de noi voluntari. Tot saptamana trecuta s-a derulat un spectacol pentru persoanele vârstnice organizat de către elevi ai şcolilor Municipiului Medgidia şi interpreţi ai Casei de Cultură "I.N.Roman". De asemenea, voluntarii au strans fonduri pentru o familie care se află la nevoie. În ultima zi a Săptămânii Voluntariatului, s-au acordat diplome voluntarilor participanţi.Evenimentul s-a încheiat duminică, 19 mai, cu o excursie la mănăstirea „Sf. Ioan Casian” din judeţul Constanţa, oferită tinerilor care s-au implicat în activităţile de voluntariat.         Potrivit organizatorilor, "Săptămâna Naţională a Voluntariatului" a fost un succes, deoarece a mobilizat mulţi tineri să participe la diferite activităţi de voluntariat organizate şi să le insufle nevoia şi bucuria de a se implica în ajutorarea celor care au nevoie.


Sâmbătă se desfăşoară la Feteşti faza judeţeană a concursului memorial de Sah, Leornard Sima. Elevii iubitori ai sportului minţii participanţi provin din zona Feteşti, Ţădărei, Urziceni şi Slobozia. Zona Feteşti va fi reprezentată de elevii scolii 7 Feteşti şi cei ai Scolii din Borduşani, echipe ce au ocupat primele două locuri la faza locală. Astfel, ajuns la ediţia a XII a, concursul de sah Leonad Sima va reuni sâmbătă la Feteşti elevi ai sportului minţii din tot judeţul, dar şi adulţi. Prima ediţie a concursului de Sah „Leornard Sima” a avut loc în 2001. Inţiatorul este Aurel Sima, tatăl celui ce a fost Leornard Sima, a cărui viaţă a fost curmată  în mod violent la vârsta de 15 ani, în 1988. Acest concurs este un omagiu pentru Leornard, pentru că a fost un campion în tainele sahului.

Consilierii locali din Cernavodă au votat zilele trecute, în cadrul şedinţei de consiliu, proiecte care vizează educaţia şi sănătatea persoanelor de etnie rromă din Cernavodă. În acest sens, edilul Gheorghe Hânsă a iniţiat două proiecte “Sănătate înainte de toate” şi “Centrul de sprijin şcolar”, cu care Primăria Cernavodă va participa, anul acesta, la “Anul European al cetăţenilor”.. În cadrul primului proiect, se vor derula campanii evaluare a stării de sănătate persoanelor rome, în special a tinerelor mame şi persoanelor vârstnice, precum şi efectuarea unor analize medicale de bază(cholesterol, glicemie,EKG, tensiune,etc.). Costurile prevăzute acestui proiect vor fi de aproximativ 50 de mii de lei, din care 10 la sută vor fi acoperite de către Bugetul Local. Cel de al doilea proiect iniţiat de către primar se intitulează “Centru de sprijin şcolar Cernavodă”, care îşi propune facilitarea participării la iniţiativa “Şcoală după şcoală” a unui număr de 30 de copii romi din clasele I-IV, care vor îndrumaţi de două cadre didactice. Acest program îi va sprijini pe cei mici în efectuarea temelor pentru şcoală, după terminarea orelor de curs, vor primi asistenţă sociopedagogică şi vor fi implicaţi în diverse activităţi recreative. Valoarea proiectului va fi, de asemenea, de maxim 50 de mii de lei, costuri acoperite în proporţie de 90 la sută de către Agenţia Naţională pentru Romi şi în procent de 10 la sută de către Bugetul Local. Ambele proiecte se vor desfăşura pe o perioadă de patru luni. Conform recensământului din 2012, în localitate, sunt declarate 374 de persoane care fac parte din această minoritate.

Violenta este o problema care isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult in societate, inclusiv in scoala, manifestandu-se sub forma violentei verbale, ajungandu-se pana la cazuri de violenta fizica grava.
Sambata, 18 mai 2013 la Liceul Tehnologic C.C.F. Fetesti s-a desfasurat Simpozionul National ȘCOALA-CENTRUL NON-VIOLENTEI, in cadrul caruia au avut loc dezbateri cu privire la cauzele, dar mai ales efectele pe care le au diferitele tipuri de violenta in mediul scolar. S-a pus accent pe prezentarea exemplelor de buna practica, filmuletelor, prezentarilor ppt ale cadrelor didactice participante, referitoare la prevenirea violentei in mediul scolar, premiindu-se si  lucrarile artistico-plastice  ale elevilor.
Alaturi de cadrele didactice si parinti, la aceasta activitate au participat  reprezentanti ai Jandarmeriei si Politiei mun Fetesti, dar si din partea Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Ialomita, institutii cu care Liceul Tehnologic C.C.F. Fetesti desfasoara actiuni comune in cadrul parteneriatelor incheiate.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa reaminteşte agenţilor economici că  sînt obligaţi să comunice către AJOFM Ialomiţa toate locurile de muncă vacante. Comunicarea trebuie  efectuată în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 5000 lei. Locurile de muncă vacante vor fi transmise către AJOFM Ialomiţa la sediul din Slobozia, sau la sediile punctelor de lucru din Urziceni, Feteşti sau Ţăndărei.

Deţinătorii de mopede pot, în sfârşit, să urmeze cursurile şi să susţină examenele pentru obţinere permisului pentru categoria AM. Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică, aşteptate de patru luni de şcolile auto, au fost publicate în Monitorul Oficial. Din 19 ianuarie, persoanele care doreau să circule cu un astfel de vehicul pe drumurile publice trebuiau să deţină un permis de conducere categoria AM. Problema apărea însă în momentul în care se prezentau la şcolile auto: nu puteau să urmeze cursurile necesare, căci instructorii auto nu primiseră metodologia în baza căreia să facă instructajul legislativ şi să desfăşoare orele de practică. De săptămâna trecută, însă, această scăpare legislativă a fost soluţionată. Cei care deţin permis de conducere  pentru autoturisme, nu trebuie să mai susţină examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoria AM.