Stiri 20 mai



Locatarii din doua blocuri din Cernavoda risca sa ramana fara apa potabila pana vineri daca nu isi vor achita datoriile. Este vorba despre cei care stau in Blocurile E7 si E13 de pe Str. 9 Mai. Acestia au acumulat datorii de peste 3 ii de lei si nici  măcar nu sunt constituiti in asociatii, motiv pentru care în ultimii trei ani, au fost notificati si somati de zeci de ori. Pentru a intra în legalitate trebuie să se constituie în asociatii sau să-si desemneze un reprezentant pentru încheierea conventiilor de facturare individuală. În caz contrar vor fi debransati de la sistemul de alimentare cu apă. 

Comuna Borcea va primi bani prin programul  Naţional de Dezvoltare Locală. Consiliul judetean Calarasi a primit prin acest program peste 90 de milioane de lei  pentru finanţarea mai multor lucrări, printre care alimentarea cu apă potabilă, sistem de canalizare şi poduri şi podeţe pe străzi. Preşedintele CJ Călăraşi, Răducu George Filipescu, spune că, de-a lungul anilor, mai multe lucrări au fost sistate din lipsa fondurilor, iar reparaţia care se face acum prin alocarea acestor fonduri va contribui la dezvoltarea echilibrată a infrastructurii locale. Pe langa comuna Borcea, beneficiază de bani prin  intermediul Subprogramului "Modernizarea satului românesc" si alte 18 localitati calarasene

In acest sfarsit de saptamana politistii din Ialomita au derulat actiuni care au avut ca scop  creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din judeţ.   Alaturi de jandarmi, politistii  au facut controale în locurile şi zonele de interes operativ din mediul urban şi rural. Poliţiştii au legitimat peste 150 de persoane, 38 dintre acestea fiind verificate în bazele de date, au controlat 21 societăţi comerciale şi 17 producători agricoli, fiind aplicate în total 41 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor depăşind suma de 9.000 de lei.  Poliţiştii aflaţi în filtrele rutiere au aplicat si ei amenzi care depasesc 77 de mii de lei. Cei mai multi soferii au fost sanctionati pentru ca nu au respectat limita de viteza, 28 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 5 au fost depistaţi la volanul unor autoturisme aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Nici pietonii nu au scapat.  44 de persoane  au fost sancţionate pentru traversare neregulamentară.

Joi la Medgidia va fi oprita apa in mai multe zone ale localitatii. Pentru executarea unor lucrări de reabilitare si modernizare a statiei de pompare Hidrofor din municipiul Medgidia , SC RAJA SA va opri furnizarea apei potabile joi, 23 mai 2013, în intervalul orar 01,00 – 24,00. Vor fi afectati consumatorii din zonele Spital, Vest, Berărie, Catanga, precum si cei din satul Remus Opreanu. În zona de est a municipiului Medgidia, apa va fi furnizată cu presiuni scăzute




Primăria Cernavodă a început o campanie de a maniera cetăţenii care obişnuiesc să arunce coji de seminţe şi alte resturi de ambalaje pe aleea pietonală din centrul oraşului şi în parcuri. Joia trecută, viceprimarul Suliman Ecrem, însoţit de echipe ale Primăriei şi poliţişti locali au pornit prin centrul istoric al localităţii, pentru a-i convinge pe trecători să renunţe la neplăcutul obicei. Cu această ocazie, cetăţenilor li s-a adus la cunoştinţă şi faptul că, pentru gestul lor, riscă să primească amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei. Reprezentanţii administraţiei locale spun că acţiunea va fi urmată şi de penalizări, pentru cei care nu se conformează advertismentelor. Viceprimarul Suliman Ecrem a spus că, în această săptămână, au fost aplicate 11 amenzi pentru aruncarea resturilor de seminţe şi alte resturi pe domeniul public.

Până la 25 mai mai avem posibilitatea redirecţionării a 2 % din impozitul pe venit către diferite fundaţii şi organizaţii nonguvernamentale. Astfel,  cei au realizat venituri în 2012, pot completa şi depune formularului 230 în cazul impozitului pe salarii şi a formularului 200 pentru alte venituri în afară de acestea, la Administraţia Financiară.

Medicii ar putea fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în acest moment se lucrează la un proiect de lege care îi va obliga pe toţi medicii să-şi facă poliţă de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiţi să poarte o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanţă. În present, doar medicii care lucrează la instituţii care încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate au poliţe de asigurare pentru malpraxis.


Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a refuzat cererea patronatelor din turism privind prelungirea vacanţei de vară  pentru elevii din clasele I-VIII. Patronatele au venit cu propunere ca anul şcolar să se încheie pe 1 iunie, pentru ca elevii şi familiile lor să prindă sezonul de reduceri şi tarife mici pe litoral. Însă ministrul educaţiei a declarat că vrea să crescă numărul de săptămâni din timpul anului şcolar, nu să îl reducă. Vacanţa de vară a elevilor începe în 22 iunie şi se încheie pe 15 septembrie, iar patronatele din turism deplâng faptul că  vacanţa de vară destul de scurtă afectează serios turismul pe litoralul românesc. Anul şcolar prelungit cu două săptămâni duce la încasări mai mici chiar şi cu 10 procente.

Mare atenţie! Cu înţepăturile de ţănţari nu e de glumit! Medicii ne avertizează că şi o singură înţepătură ne poate înfecta cu virusul West Nile. Pentru prevenirea unor epidemii, toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară vor  supraveghea şi controla, în perioada mai - octombrie 2013, infecţia cu virus West Nile. Formele de manifestare a bolii la om sunt foarte variate, de la asimptomatice până la forme grave (meningită, encefalită). Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuriAstfel, medicii recomandă următoarele măsuri din partea populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (sită de protecţie); să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărteze recipientele de apă stătută.