Stiri 13 mai


Calarasenii care isi cauta un loc de munca au la dispozitie saptamana aceasta aproape 340 de locuri de munca vacante. în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi sunt înregistrate pentru cei cu studii superioare 7 posturi. Pentru studii medii sunt disponibile 69 de locuri de muncă. Alte 78 de locuri de muncă pot fi ocupate în confecţii textile, transpoturi sau industria lemnului, de către solicitanţii care nu deţin nicio calificare. In acelasi timp, romanii care deţin calificare în meseria de lăcătuş mecanic sau strungar în fontă au la dispozitie pri reţeaua EURES în această perioadă: 15 locuri de muncă în Republica Cehă ca şlefuitor –pilitor. Contractele sunt pe o perioadă nederminată. Se oferă 450 – 1.000 euro net/lună, în funcţie de performanţă, iar cazarea este în apropierea locului de muncă, la câteva minute distanţă. Persoanele care doresc să ocupe un post în străinatate vor prezenta un dosar, iar componenta acestuia o pot afla de la consilierii Eures din agentiile pentru ocuparea fortelor de munca

Un incendiu s-a produs ieri după-amiaza, la un rezervor al unei fabrici dezafectate de pe raza oraşului Ţăndărei. Cei aproximativ 400 de litri de produs petrolier din interiorul rezervorului s-au aprins în momentul în care persoane necunoscute au încercat să taie mai multe elemente de fier aflate în apropiere, iar scânteile generate au dus la izbucnirea incendiului. Pompierii au acţionat timp de 20 de minute pentru lichidarea flăcărilor.

Un fetestean care fugea de inchisoare a fost gasit zilele trecute. Politistii din localitate au facut o razie pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de libertate. Astfel, poliţiştii l/au identificat pe bărbatul de 64 de ani, din localitate, urmărit, întrucât se sustrăgea executării unui Mandat de Executare a Pedepsei cu Închisoarea. acesta are de executat o pedeapsă privativă de libertate de 1 an, pentru evaziune fiscală.




Somerii din Calarasi pot urma luna aceasta cursuri gratuite de formare profesionala. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Călăraşi organizează 4 programe de formare profesională pentru persoanele care nu realizează venituri. Cele 56 de persoane care vor beneficia gratuit de cursurile de calificare organizate în această lună vor fi pregătite în meseriile de: brutar, bucătar, instalator instalaţii tehnico- sanitare şi de gaze şi lucrător finisor în construcţii. Pentru a urma unul dintre cursurile în meseriile de bucătar şi instalator , solicitanţii trebuie sa aibă mimim învâţământ general obligatoriu (8 clase), iar în cazul cursurilor de brutar şi lucrător în construcţii pot fi înscrise şi persoane care au şcoală incompletă. Înscrierea la cursurile de calificare se poate face pe baza recomandării emise de consilierul de orientare profesională al agenţiei.

Fermierii trebuie sa depuna cererile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs, pana pe 15 mai. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că pentru cererile depuse după această dată se aplică , la suma totală de plată, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere. După data de 10 iunie a.c., cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul. In perioada 1 martie – 07 mai, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă, peste 815 mii de cereri de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ 5 milioane hectare. APIA invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cerere la centrul judeţean sau local la care sunt arondaţi, iar actualii fermieri beneficiari să depună cerere conform invitaţiei primite / programării afişate la centrele APIA.

La reînceperea cursurilor după vacanţa de primăvară, medicii şi asistenţii medicali din cabinetele şcolare şi medicii de familie constănţeni au efectuat examenul medical pentru supravegherea stării de sănătate a şcolarilor.
Bilanţul acestui control este unul îngrijorător dacă ne gândim că nu mai puţin de 1061 de copii au fost depistaţi cu păduchi, boli infecţioase şi parazitare sau varicelă. Scopul triajului este de a depista şi izola precoce, înainte de intrarea în colectivitate , suspecţii si bolnavii de boli contagioase, se arată într-un comunicat de presă al DSP Constanţa.