Stiri 8 aprilie



Astazi este Ziua Internationala a romilor. Cu aceasta ocazie, la Fetesti a avut loc in ultimile zile simpozionul Educatia romilor, intre traditie si contemporaneitate. Acesta a fost organizat de Scoala Gimnaziala Mihai Viteazul.  Vineri a fost ziua in care participantii şi-au prezentat lucrarile si au avut loc dezbateri. Directorul scolii Mihai Viteazul, Valeriu Dedu a multumit celor implicati.
Insert Valeriu Dedu multumiri
Sambata, in a doua zi de simpozion, copiii veniti de la 6 scoli din tara au mers in excursie in Dobrogea.
Duminica s-a  derulat festivalul traditiilor rome. Trupe de dans de la Scolile din Borăneşti, Bora, Traian, nr.4 şi nr. 6 din Fetesti, dar si de la scoala din Şutesti din Braila, au dansat si au cantat cantece traditionale.  Romii au fost sărbătoriţi ieri la Cernavodă în stil tradiţional, printr-un spectacol grandios dedicat lor. Evenimentul a fost organizat de Partida Romilor Cernavodă , Primaria şi Casa de Cultură.
Ziua internationala a rromilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, la primul congres international al rromilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Rromilor din intreaga lume.

Incepand de astazi crescătorii de ovine şi caprine pot depune cererile de plată pentru anul in curs. acestea trebuie depuse la APIA   până pe data de 30 aprilie, banii fiind acordaţi în cadrul “Plăţilor naţionale directe complementare pentru sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine”. De banii respectivi pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu.

O magazie de lemne din municipiul Feteşti a fost distrusă de flăcări în acest sfarsit de saptamana  după ce un cetăţean a executat un foc deschis în apropiere. In scurt timp scânteile au fost purtate de vânt la materialele combustibile din magazie, generând incendiul. Pompierii s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale de intervenţie, iar după aproximativ o oră au reuşit lichidarea flăcărilor. În urma evenimentului a ars magazia pe o suprafaţă de cca. 36 mp şi au fost afectate ferestrele a opt apartamente aflate în imediata apropiere.

Pe 19 aprilie AJOFM organizeaza o bursa a locurilor de munca ce se adresează tuturor categoriilor sociale aflate în căutarea unui loc de muncă. Această bursă se va desfă?ura la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, începând cu ora 9.00. Până azi au fost contacta?i aproximativ 200 de agen?i economici, dintre ace?tia doar trei confirmând deocamdată participarea cu 21 de locuri de muncă. Cei care vor sa isi gaseasca un loc de munca prin aceasta bursa trebuie sa se inscrie la sediul Agentiei locale din Slobozia si la pnctele de lucru din Urziceni, Tandarei si Fetesti.

Cei care au platit taxa de poluare mai mare decat timbrul de mediu pot sa ceara banii inapoi.  Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa informează contribuabilii interesaţi că,  potrivit unei hotarari de Guvern,  pot solicita restituirea sumelor rezultate ca diferenţe ?tre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu. Pentru restituirea sumelor rezultate ca diferenţe, solicitantul  trebuie sa depuna  o cerere de restituire la organul fiscal competent  şi va anexa, inoriginal sau in copie, documentul doveditor al plăţii taxei precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de inmatriculare. 

  
Hidrologii au emis, vineri după-amiază, o nouă avertizare de cod portocaliu de creşteri ale debitelor peste cotele de apărare, valabilă până pe 12 aprilie pentru fluviul Dunărea. Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor  pe Dunăre - sector aval de Sistemul Hidro-Energetic de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier, vor exista creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de apărare. De asemenea, se menţine avertizarea de cod galben şi pe braţele Dunării - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.  În zona Feteşti, cel mai mare debit va fi înregistrat, conform prognozei, pe 11 aprilie. Nivelul apei pe braţul Borcea va depăşi cu 8 centimetri cotele de inundaţii. La acest moment se intervine pentru consolidarea digurilor pe întreg sectorul.  La Feteşti, în cartierul Buliga, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a luat deja primele măsuri pentru protejarea digurilor din zona,  a declarat Mariana Negroiu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa.

S-au întors ploile! Nici bine nu am renunţat la haine groase  în favoarea tricourilor,  că a trebuit să ne întoarcem la umbrele şi geci. Ploile pun, din nou, stăpânire pe aproape toată ţara. În Muntenia şi Dobrogea, vremea frumoasă de sâmbătă a fost înlocuită  de nori şi temperaturi mult mai scăzute. Astăzi temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 şi 15 grade. Norii vor rămâne prezenţi şi nu vom scăpa de ploi. Mâine  vremea se va încălzi uşor, dar abia la sfârşitul săptămânii avem speranţa ca temperaturile vor fi mai ridicate.

Ieri pe aprilie, în întreaga lume a fost sărbătorită ziua Mondială a Sănătăţii. Anul acesta a fost marcată prin mesaje către responsabilizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenţiei. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia asupra factorilor de risc ai tensiunii arteriale, folosind sloganul« Verifică-ţi tensiunea arterială - Elimină riscul de infarct miocardic şi accident cerebral». 

Romii au fost sărbătoriţi ieri la Cernavodă în stil tradiţional, printr-un spectacol grandios dedicat lor. Evenimentul este organizat de Partida Romilor Cernavodă şi Casa de Cultură, de la care nu au  lipsit muzica şi dansurile cu specific ţigănesc, artişti şi multe alte surprize. Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor. Atunci s-a luat decizia ca această dată să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. În Cernavodă, locuiesc aproximativ 2300 de cetăţeni de etnie rromă.
Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.