Stiri 5 aprilie



Braţul Borcea ameninţă să iasă din matcă. Autorităţile din 7 localităţi aflate pe malul stang al braţului sunt în alertă.  În zona Feteşti, cel mai mare debit va fi înregistrat, conform prognozei, pe 11 aprilie. Nivelul apei pe braţul Borcea va depăşi cu 8 centimetri cotele de inundaţii. La acest moment se intervine pentru consolidarea digurilor pe întreg sectorul.  La Feteşti, în cartierul Buliga, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a luat deja primele măsuri pentru protejarea digurilor din zona,  a declarat Mariana Negroiu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa. Probleme ar putea aparea si la digului de apărare în zona Borcea de Jos, aria Bentu. Din cauza debitelor ridicate, creşte gradul de eroziune a digului, iar riscul producerii de inundaţii în Balta Ialomiţei este extrem de mare. Pentru a evita o astfel de situaţie s-au luat măsuri pentru aprobarea în regim de urgenţă a lucrărilor necesare eliminării pericolului de cedare a digului. Astazi  mai mulţi experţi din cadrul Comitetului  Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa şi experţi în hidrologie au facut o vizită de lucru în zona Bentu pentru a hotari modul în care trebuie executate lucrările de protecţie.

La finalul acestei luni se va desfăşura Campania de vaccinare VPI cu vaccin polio inactivat a elevilor calaraseni din clasa I. Reprezentantii  Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi spun ca in perioada aprilie-iunie se deruleaza acţiunea de recuperare a elevilor restanţieri la vaccinările împotriva rubeolei, rujeolei, oreionului, difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, pe care trebuiau să le primească în acest an şcolar sau în anii şcolari anteriori. Din campaniile şcolare derulate în anii anteriori există un număr semnificativ de elevi care nu au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei. Pentru reducerea riscului ca aceşti copii să se îmbolnăvească s-a decis recuperarea la vaccinare a tuturor restanţierilor, elevi în prezent în clasele IV-VIII .

Un bărbat din Cernavodă a ameninţat ieri că se sinucide. El s-a  s-a urcat pe centrala Primăriei Cernavodă, după ce a consumat alcool cerand sa i se faca dreptate.  Barbatul spunea că nu are loc de muncă, însă îşi doreşte să lucreze şi nu ştie de ce nu este angajat pe nicăieri. din aceasta cauza, spunea el,  nu are bani şi nu are ce să le pună pe masă copiilor, aşa că s-a horatat sa protesteze. A cerut în repetate rânduri să vorbească ori cu primarul, ori cu viceprimarul. După îndelungi rugăminţi şi vorbe de bine, un prieten al bărbatului, un  taximetrist, l-a convins să coboare de pe clădire.

Săptămâna trecută, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetesti a găzduit un simpozion international. Simpozionul a purtat numele „Apa, izvor al vietii si al cunoasterii europene“ si a fost organizat în cadrul unui proiect Comenius. La activitătile desfăsurate în cadrul evenimentului, au participat 136 de cadre didactice, 44 de elevi, 67 de scoli, din 26 de judete si municipiul Bucuresti, dar si sase scoli, din Spania, Polonia, Turcia, Lituania, Ungaria si Portugalia. Principalele puncte de discutie au avut în vedere utilizarea apei în diverse domenii de activitate, poluarea apei, realizări practice ale elevilor si profesorilor si educatia antreprenorială.

Duminica la Cernavoda va avea loc un spectacol ocazionat de Ziua internationala a Romilor. Spectacolul se deruleaza la Casa de Cultura si este organizat de Partida Romilor in parteneriat cu Primaria si Casa de cultura ID Chirescu. Acesta va cuprinde dansuri si cantece tiganesti si va incepe la ora 16.00.

Cinci tineri din Rasova au fost prinsi ieri de politisti in timp ce furau conducte de azbociment. Poliţiştii din Rasova au efectuat, ieri, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de piese şi componente din sistemele de irigaţii. Cu această ocazie, i-au surprins pe cei cinci  în timp ce sustrăgeau trei conducte din azbociment, cu diametrul de 30 cm şi lungimi cuprinse între doi şi cinci metri, din sistemul de irigaţii situat în extravilanul localităţii. Prejudiciul nu a putut fi stabilit, urmând ca acesta să fie comunicat de partea vătămată. Cercetările sunt continuate de către poliţişti, cu suspecţii în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.