STIRI 9 aprilie



Pericol de inundaţii la Feteşti. Debitul Braţului Borcea creşte în fiecare zi cu aproape 20 de cm. Pana vineri fluvial Dunărea se află sub avertizare de cod portocaliu de creşteri ale debitelor peste cotele de apărare. Tot pănă la această dată, se menţine avertizarea de cod galben şi pe braţele Dunării - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.   În zona Feteşti, cel mai mare debit va fi înregistrat, conform prognozei, astăzi, 11 aprilie. Vineri, 5 aprilie, în urma depăsirii cotei de inundaţii cu 9 cm în zona Fetesti, membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta s-au intrunit într-o sedinta şi au dispus luarea unor măsuri de urgenţă. Mai exact, s-a decis consolidarea digului din prima linie de apărare între GSPD și Fabrica de Alcool; verificarea liniei a II-a între Parcul Trandafirilor și Buliga precum şi depozitarea de pământ de împrumut la zonele de trecere între GSPD și Parcul Trandafirilor.  De asemenea Comitetul local a solicitat sprijin material şi financiar de la Comitetul Judeţean de Urgenţă, întrucat, municipiul Fetesti nu ar fi  pregătit pentru a face faţă unor inundaţii.
INSERT Gheorghe Mitache inundaţii
Acum primăria Feteşti are în total 15 000 de saci, insuficienţi însă la o inundaţie asemănătoare celei din 2010, când, pentru consolidarea digului au fost necesari peste 65 000 de saci.

Cei care au platit taxa de poluare mai mare decat timbrul de mediu pot sa ceara banii inapoi.  Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa informează contribuabilii interesaţi că,  potrivit unei hotarari de Guvern,  pot solicita restituirea sumelor rezultate ca diferenţe ?tre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu. Pentru restituirea sumelor rezultate ca diferenţe, solicitantul  trebuie sa depuna  o cerere de restituire la organul fiscal competent  şi va anexa, inoriginal sau in copie, documentul doveditor al plăţii taxei precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de inmatriculare. 

Potrivit situaţiei transmise de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, luni, 8 aprilie, în primele zile de la debutul campaniei de înscrieri în învăţământul primar au fost înregistrate în Ialomiţa
1347 de cereri de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014. Din totalul acestora, 1233 sunt solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 114 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013. Prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014  se desfăşoară în perioada 2-22 aprilie. Afişarea listei copiilor înscrişi se va face în data de 29 aprilie, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în perioada 8-17 mai şi este destinată doar copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. Lista finală va fi publică în data de 24 mai. Pentru o informare corectă, părinţii şi toţi cei interesaţi pot consulta site-urile inspectoratelor şcolare judeţene. De asemenea, cei interesaţi pot apela Tel Verde, disponibil în fiecare judeţ, la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Ialomiţa - 243).

Pentru perioada 8 - 12 aprilie, patru blocuri din Cernavodă sunt avizate pentru debranşare de la sistemul de alimentare cu apă din cauza datoriilor de peste 30.000 lei către SC RAJA SA. Aceste 4 condominii nu sunt nici măcar constituite în asociaţii, motiv pentru care, în ultimii trei ani, au fost notificate şi somate de zeci de ori pentru a intra în legalitate: să se constituie în asociaţii sau să-şi desemneze un reprezentant pentru încheierea convenţiilor de facturare individuală. În cazul în care, în termenul de cinci zile, proprietarii de apartamente din cele patru blocuri nu încheie convenţiile de facturare individuală sau nu-şi achită debitele restante, vor fi debranşaţi de la sistemul de alimentare cu apă. Acestea sunt blocurile avizate din Cernavodă: bl. D2, str. 9 Mai, debit (d) - 13.622 lei; bl. E14, str. Panait Cerna, d - 6.905 lei; bl. D3, str. 9 Mai, d - 5.011 lei; bl. B1, str. Panait Cerna, d - 4.890 lei.