Stiri 29 aprilie


La Medgidia va exista o unitate de transfuzii. Consilierii locali au aprobat in sedinta de saptamana trecuta finantarea Unităţii de transfuzii sanguine in cadrul secţiei ATI a Spitalului Municipal Medgidia. Un alt punct al ordinii de zi are ca obiectiv aprobarea Planului de ordine şi siguranţă publică al localitatii prin care vor fi montate camere de supraveghere in toate zonele orasului. Tot in sedinta de joi, consilierii au aprobat proiectul de hotărare privind reglementarea circulaţiei prin instituirea de sensuri unice pe aleile din zona Nord (bl.A-D), precum şi pe str.Kemal Agi Amet intre str. A.Iancu şi str.Republicii.

Maine este ultima zi în care crescatorii de ovine pot depune cererea pentru prima pe cap de animal. De prima pe cap de animal pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrele judeţeane APIA. Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cod unic de identificare. cererea se depune pentru subventiile din cadrul “Plăţilor naţionale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine şi caprine”.

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, peste 80 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în apropierea mai multor lăcaşe de cult de pe raza judeţului, pentru a oferi cetăţenilor un climat de linişte şi siguranţă, dar şi pentru prevenirea faptelor antisociale, precum cerşetoria, vagabondajul, prostituţia, tâlhăriile, consumul de băuturi alcoolice în locuri neautorizate, consumul şi traficul de droguri, acte săvârşite cu violenţă etc. În municipiul Feteşti jandarmii asigură buna desfăşurare a slujbelor la trei biserici. Jandarmii desfăşoară şi acţiuni punctuale sau de patrulare, independent sau în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, cu precădere în zonele şi arterele intens circulate, în preajma discotecilor, restaurantelor, sălilor de jocuri, cluburilor de noapte, urmărind identificarea şi monitorizarea persoanelor cu un comportament deviant (cerşetori, hoţi din buzunare etc.) care sunt prezenţe obişnuite în locurile unde se concentrează un public numeros, precum şi monitorizarea şi descurajarea grupurilor de tineri care tulbură ordinea şi liniştea publică.

Elevii din ciclul primar şi gimnazial vor fi evaluaţi din doi în doi ani! Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a precizat că evaluările vor fi de tipul celei naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a. Acestea vor fi sustinute la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, începând cu următorul an şcolar. Pricopie consideră că „măsurătorile” învăţăturii trebuie realizate şi „pe traseul” educativ, nu doar la finalul a patru ani. Întrebat dacă rezultatele evaluărilor vor conta pentru media elevului, Pricopie a răspuns că, anul viitor, va porni de la premisa că nu ar trebui să conteze.

Doi tineri cernavodeni au fost prinsi de jandarmi incercand sa fure dintr un garaj. Un echipaj de jandarmerie aflat în patrulare pe strada Viorelelor din Cernavodă a auzit zgomote şi a observat două persoane care au pătruns în interiorul unui garaj. Jandarmii i-au somat pe cei doi, moment în care aceştia au încercat să fugă. Deoarece se manifestau violent şi nu s-au supus somaţiilor, cei doi au fost imobilizaţi şi predaţi Poliţiei Cernavodă pentru continuarea cercetărilor. La faţa locului a fost găsită o lanternă şi un levier cu care au forţat şi au deschis respectivul garaj auto.

Inspectorii sanitari veterinari ne fac recomandări pentru a ne putea face cumpărăturile de Paști în siguranţă, adică să nu achiziţionăm produsere care să ne afecteze sănătatea. Prima recomandare ar fi să cumpărăm produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. Spre exemplu, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consum numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (ante-mortem) precum şi după sacrificare (post-mortem). Şi ca să fim sigur că mâncăm carne de miel şi nu carnea altui animal, inspectorii fac câteva precizări : Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate.” ANSVSA face apel către cetăţeni să sesizeze toate neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor, la numărul de telefon  0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești s-a desfăşurat săptămâna trecută, Campania Globală pentru Educație. Evenimentul a cuprins dezbateri, prezentări și întâlniri între profesori, elevi, părinți, dar și personalități politice și administrative. Sâmbătă, în ultima zi a evenimentului, a avut loc o expoziție de desene ale elevilor din ciclul primar, dar și o prezentare cu tema „Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiți pentru toți copiii“. Ziua s-a încheiat cu o dezbatere pe teme educaționale, având ca invitați personalități politice și administrative, profesori, părinți și elevi.

Astăzi au început Deniile. Suntem în Săptămâna Patimilor, moment în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. În fiecare zi, în biserici, se organizează denii, închinate unei semnificaţii. Denia de astă seară aminteşte Pilda celor zece fecioare. Ele ar fi trebuit să îl aştepte pe mire cu candelele aprinse, însă doar cinci au fost prevăzătoare şi şi-au luat untdelemn. În momentul în care mirele a venit, doar fecioarele care aveau candelele aprinse au intrat în camera de nuntă. Prin aceasta, Mântuitorul ne avertizează că, pentru a ne mântui, trebuie să fim permanent pregătiţi pentru ziua judecăţii.

Un copil de patru ani și un bărbat sunt dați dispăruți după ce aseară s-au răsturnat cu barca în canalul Dunăre Marea Neagră, în apropiere de Cernavodă. Cei doi făceau parte dintr-un grup care și-a petrecut ziua de Florii la un grătar. Aproape de înserare, unul dintre bărbați l-a luat pe copil și împreună au plecat la o plimbare cu barca., însă nu s-au mai întors la mal. Căutările lor au început imediat, însă pe timpul nopţii salvamarii au fost nevoitţi să le întrerupă. Azi dimineata au fost reluate, îsnă până la această oră, trupurile celor doi nu au fost găsite.


Primăria Cernavodă va demara, imediat după sărbătorile Pascale, lucrările de introducere a reţelei de canalizare menajeră pe 19 străzi din cartierul de nord al oraşului. Introducerea reţelei de canalizare se va realiza, în parteneriat cu SC RAJA SA, cu fonduri europene, care se ridică la aproximativ şase milioane de euro. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că din 145 de străzi, doar25 au reţea de canalizare. De aceea, în următorii doi ani se pune accentul pe amenajarea canalizării pe toate arterele rutiere din oraş. 19 străzi vor fi canalizate anul acesta, urmând ca restul să intre într-un viitor program.