Stiri 26 aprilie



Primarul Feteştiului acuză DSP şi CAS că vor să închidă spitalul din localitate, tăindu-i finanţările.

D.S.P. și C.A.S. Ialomița vor să închidă Spitalul Municipal Anghel Saligny Fetești este titlul unui comunicat de presă sosit la redacţie de la Primăria Feteşti. În document se specifică faptul că Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița au hotărât, pe 7 ianuarie 2013 să reducă numărul de paturi cu 50 la Spitalul din Fetești ceea ce va duce la oprirea activității. Primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catrinoiu acuză şi faptul că deşi lucrurile au fost stabilite la începutul anului, acestea au fost prezentate reprezentanților unității spitalicești abia pe  23 aprilie în cadrul ședinței de negociere cu reprezentanții legali ai C.A.S. Mai mult, edilul spune că deși reprezentanții comisiei au fost informați că spitalul funcționează intr-o locație nouă (1 iunie 2011), are dotări cu aparatură de înaltă performanță, are acoperite cu medici si cadre medicale toate secțiile aprobate prin structura de funcționare și deservește aproximativ 55000 de locuitori din Fetești și comunele limitrofe, reprezentanţii CAS si DSP nu au ținut cont de argumentele prezentate și au repartizat doar 85 de paturi pentru spitalizare continuă  - acuți față de 135 în anul 2012. În comunicat se mai menţionează că că în anul 2012 s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului Municipal Fetești   18500 persoane (aproximativ 37% din totalul populației) . Prin reducerea numărului de paturi valoarea finanțării va fi la jumătate față de anul trecut ceea ce va duce implicit la sistarea activității spitalului. Aceasta hotărâre luată pripit de către reprezentanții C.A.S. si D.S.P. Ialomița va avea ca rezultat nu doar alungarea medicilor din localitate, somaj și sărăcie ci și blocarea activității medicale din municipiu, a mai declarat Catrinoiu, asigurându-i totodată pe cetăţeni că va  face toate demersurile necesare pentru asigurarea unei finanțări suficiente funcționării spitalului.


Iepuraşul de Paşte va sosi şi  în casele pensionarilor cernavodeni. 1337 de persoane vârstnice, cu venituri mici, vor primi ajutoare alimentare pentru masa sărbătorilor Pascale. Acţiunea face parte din proiectul social “Respect ?i sprijin pentru seniorii ora?ului nostru” iniţiat de către primarul Gheorghe Hânsă, care ?i-a dorit să vină în întâmpinarea nevoilor financiare ale bătrânilor. Pachetele sociale conţin  un pui, un kilogram de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de orez şi un kilogram de faină, în valoare de 40 de lei. Beneficiarii acestor ajutoare sunt persoanele cu pensii de cel mult 600 de lei, dar ?i cele cu vârste peste 60 de ani, care nu deţin venituri sau sunt asistate social. Pentru a intra în posesia ajutoarelor, persoanele vizate sunt aşteptate luni, 29 aprilie, între orele 08:00 şi 18:00, cu actul de identitate, la sediul Casei Pionierilor, lângă Muzeu.


Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea - Litoral” a fost avertizată de hidrologi că există risc mare de inundaţii în zonele unde fluviul Dunărea traversează judeţul Constanţa. Codul portocaliu este valabil până la sfârşitul lunii aprilie.  Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor până pe  30 aprilie se instituie cod portocaliu pe Dunăre, sectoarele Calafat - Turnu Măgurele (sector îndiguit) - judeţele Dolj, Olt şi Teleorman, precum şi în aval de Cernavodă - Hârşova (sector îndiguit) - judeţul Constanţa.  De asemenea, având în vedere prognoza debitelor pe Dunăre, la intrarea în ţară, se actualizează şi codul galben pe Dunăre. Astfel, în amonte de Calafat (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi şi Dolj, sectoarele aval Turnu Măgurele - Cernavodă (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa), aval Vadu Oii - Isaccea (judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea), pe braţul Borcea (Călăraşi - Vadu Oii) - judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa, dar şi pe braţele Dunării (judeţul Tulcea).

Peste 160 de ialomiţeni se pot angaja în această perioadă în ţări din Uniunea Europeană. Prin intermediul reţelei Eures, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, angajatori din Belgia caută specialişti în domeniul bacteriologiei, cei din Danemarca vor să recruteze medic specialistşi  lucrători canalizare, Slovenii  caută  inginer mecanic,  recepţioner, vânzător autostradă şi lucrător maşini de cusut.  Angajatorii din Belgia aşteaptă CV-urile persoanelor interesate până la finalul lunii mai, iar pentru Slovacia locurile de muncă sunt disponibile până la data de 31 august.

În perioada minivacanţei de 1 Mai si Paști, comisarii pentru protecţia consumatorilor vor fi pe teren şi vor sancţiona orice intenţie a comercianţilor de a păcăli consumatorii sau, mai grav, a le pune în pericol sănătatea
De asemenea, la nivelul judeţului Ialomiţa s-au constituit echipe de serviciu, care să intervină cu promptitudine în soluţionarea sesizărilor consumatorilor, cu prioritate a celor care vizează produsele alimentare, având în vedere că sunt cele mai comercializate în această perioadă. Astfel, în perioada pentru depunerea de reclamaţii şi sesizări la A.N.P.C., consumatorii vor avea la dispoziție linia telefonică specială 0219551, precum şi rubrica de reclamaţii de pe site-ul A.N.P.C. www.anpc.ro


Peste 300 de jandarmi  vor asigura ordinea si linistea publica  de Florii şi de Paşte in judetul Constanta. militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” vor patrula statiuni si in locurile unde se vor desfăşura manifestări ce implică participarea unui public numeros. Militarii vor fi pregătiţi să intervină pentru aplanarea conflictelor care ar putea să apară la manifestările culturale, sportive sau promoţionale ce vor fi organizate pe litoral. Zonele în care vor acţiona oamenii legii vor fi bazarurile, târgurile, discotecile şi parcările slab iluminate. Alături de jandarmi vor fi la datorie şi poliţiştii constănţeni, care vor avea grijă ca oamenii să petreacă sărbătorile fără evenimente neplăcute.

Ministerul Educaţiei a publicat astazi noile programe şcolare pentru învăţământul primar. Acestea se vor aplica din septembrie 2013 la clasele pregătitoare şi I şi din 2014, pentru clasa a II-a. Elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a III-a vor studia "Arte vizuale şi abilităţi practice" de două ori pe săptămână, în timp ce materiile "Educaţie Tehnologică" şi "Educaţie pentru societate" vor fi scoase din programă.  Toţi elevii de la ciclul primar vor avea în programa şcolară două ore pe săptămână de educaţie fizică, urmând ca de la clasa a III-a să se introducă şi o oră de "Joc şi mişcare".  cei de la clasa pregătitoare până la clasa a II-a vor rămâne cu două ore de "Muzică şi mişcare" pe săptămână, însă, de la clasa a III-a, disciplina va avea o oră, odată cu introducerea materiei "Joc şi mişcare". Religia se va studia tot o oră pe săptămână. Elevii de la clasa pregătitoare vor face două ore de "Dezvoltare personală" pe săptămână în loc de una, cum era prevăzut iniţial.  La clasele pregătitoare şi clasa I, toate orele vor dura 30-35 de minute, iar restul timpului va fi alocat activităţilor recreative. La clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, orele vor avea o durată de 45 de minute.