Stiri 24 aprilie





La Cernavoda se plombeaza strazile. Muncitorii  SC Gospodăria Comunală SRL   au început procesul de asfaltare pe strada Anghel Saligny, stradă intens circulata si  a continuat şi pe străzile Unirii, Nicolae Titulescu, Seimeni şi toate celelalte străzi principale din oraş. Programul de reabilitare va continua şi în următoarele săptămâni. Acţiunea de plombare a fost iniţiată de către primarul Gheorghe Hânsă, iar scopul acesteia este de a îmbunătăţi traficul rutier din oraş prin reabilitarea străzilor.

Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a din judetul Calarasi au participat astăzi la simularea la limba şi literatura română organizată pentru evaluarea naţională şi pentru examenul de bacalaureat. Simulările pentru elevii călăraşeni vor continua vineri,  cu probele la matematică şi istorie pentru bacalaureat şi proba la matematică pentru evaluarea naţională. La nivelul judetului Constanta, simularea la Limba romana pentru elevii de a VIII-a a avut loc ieri, iar cea la Marematica se deruleaza maine.  Lucrările scrise vor fi evaluate la nivelul unităţii de învăţământ, de către profesorii unităţii şcolare, pe cât posibil ale altor elevi decât cei ai claselor la care aceştia predau. Rezultatele evaluării vor fi comunicate elevilor, prin afişarea acestora la fiecare centru de examen ori centru de comunicare, în data de 9 mai, până în ora 12.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, pompierii vor efectua o serie de acţiuni de informare preventivă şi control pentru a preîntâmpina situaţiile de urgenţă, care s-ar putea produce în perioada sărbătorilor de Paşte. De asemenea, la slujbele de Florii şi cele oficiate în noaptea de Înviere, pompierii  vor fi prezenti in lăcaşele de cult pentru a se asigura ca sunt respectate  măsurile de apărare împotriva incendiilor. Pompierii  recomandă  ca în perioada Sărbătorilor Pascale şi a slujbelor oficiate cu această ocazie să fie respectate următoarele reguli pentru a fi prevenite accidentele şi izbucnirea incendiilor: accesul credincioşilor în lăcaşele de cult să fie permis în limita capacităţii bisericilor, menţinerea deschisă în permanenţă a uşilor de acces, aprinderea lumânărilor să se facă în locuri special amenajate, iar lăcaşele de cult să fie dotate în mod obligatoriu cu mijloace de primă intervenţie.

Medicii veterinari din judetul Constanta au demarat deja o serie de controale în pieţe, dar şi la amgazinele care comercializează produse destinate sărbătorilor pascale:ouă, lapte şi produse lactate, precum şi diverse produse de panificatie. În acelaşi timp, inspectorii urmăresc şi modul de respectare a condiţiilor sanitar-veterinare din târgurile de animale, pieţele agro-alimen­tare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi alimentaţie publică.

Primăria Medgidia a aniversat 20 de cupluri care au implinit in acest an 50 de ani de la căsătorie. Petrecerea a avut loc in sala de şedinţe a Primăriei, unde pensionarii au fost aşteptaţi de viceprimarul localităţii, Luminiţa Vlădescu. Aceasta i-a felicitat şi i-a premiat pe sărbătoriţi, oferind cate 150 de lei pentru fiecare cuplu. 



Reţeaua de distrubuţie a gazelor naturale va fi extinsă anul acesta la Feteşti. Consilierii locali au aprobat cofinanţarea acestui proiect cu circa 130 de mii de lei. Astfel reţeaua de gaze va fi introdusă şi pe strada Depoului pe o lungime de 365 de metri şi pe strada  Atelierelor pe o lungime de 248 de metri. Lucrările vor începe în perioada următoare.

Foarte multi tineri ialomiţeni care in prezent traiesc in mediul urban vor sa se mute la sat si sa lucreze in agricultura.  Județul Ialomița înregistrează cel mai mare număr de proiecte selectate pentru măsura 112 Instalarea tinerilor fermieri, din întreaga regiune de dezvoltare sud, 105. La nivel național, au fost depuse peste 7.000. Conform statisticilor Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Ialomița, la nivelul județului Ialomița, a fost depuse 236 de proiecte, aproape 85% fiind eligibile, mai exact 197. Din proiectele eligibile, mai mult de jumătate au fost selectate, adică 105, număr ce plasează județul Ialomița pe primul loc, la nivelul regiunii de dezvoltare sud, din care mai fac parte alte șase județe, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Călărași. În prezent, în Ialomița, sunt în așteptare 92 de proiecte. Prin acest program,  tinerii fermieri pot folosi banii pentru dezvoltarea fermei, și anume achiziția de teren, utilaje sau semințe, condiția impusă fiind aceea de a crește numărul de unități de dimensiune economică.

Un copac pentru fiecare erou, comemorare în stil ecologic. Aşa se poate descrie evenimentul ce are loc astăzi la Cernavodă,  menit să marcheze împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Momentul istoric este celebrat prin programul ecologic Dumbrava Eroilor, care prevede plantarea a câte un arbore pentru memoria fiecărui erou căzut pe front în timpul Primul Război Mondial.  Acţiunea este demarată  de către Consiliul Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor, şi se desfăşoară în toate localităţile din judeţ. Cernavodă a pierdut pe front 97 de eroi, în cinstea cărora, vor fi plantaţi 97 de arbori, de către autorităţi şi elevi. Copiii au purtat o ţinută mai specială, formată din steaguri şi bentiţe tricolore, prin care şi-au arătat sprijinul faţă de gestul patriotic al elevei Sabina din Covasna.

Poliţiştii au instalat ieri pe Autostrada Soarelui radarul cu laser, despre care spun că poate înregistra viteze de la o distanţă de 1.200 de metri. Dispozitivul nu poate fi depistat de detectoare şi are o precizie atât de mare încât până în prezent nicio contestaţie nu a fost pierdută de Poliţie. Aparatul aduna pe cardul de memorie inregistrari video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca masinii, placuta de inmatriculare si chiar trasaturile faciale ale conducatorului auto.

Trei bărbați  din Fetești și Bordușani, cu vârste cuprinse între 26 și 36 de ani, s-au ales cu dosar penal, după ce au fost prinși de polițiști pescuind ilegal. Aceştia  au fost prinși în urma unor razii ample, desfășurate zilele trecute, pentru combaterea braconajului piscicol. Astfel, doi dintre bărbați, cu vârste de 26 și 36 de ani, ambii din municipiulu Fetești au fost depistați în timp ce pescuiau, în perioada de prohibiție, pe unul din malurile brațului Borcea, cu două unelte de tip setcă. Pe numele bărbaţilor a fost întocmit dosar penal, pentru infracțiunea de pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi a altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie. În cadrul aceleiași acţiuni, poliţiştii au oprit pentru control un autoturism, condus de un bărbat de 32 de ani, din comuna Borduşani, care se deplasa pe raza localităţii. Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că bărbatul transporta o plasă de tip monofilament, a cărei deţinere este ilegală. În cauză, a fost întocmit dosar penal, urmând a se propune soluţie prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Feteşti. În total, în cadrul acțiunilor, au fost legitimate peste 40 de persoane și au fost controlate 38 de autovehicule, fiind aplicate șapte amenzi peste 1.300 de lei.