Stiri 23 aprilie


Incepand de saptamana viitoare, copiii cu vârste cuprinse între două şi şase luni din Constanţa vor putea fi imunizaţi cu vaccin hexavalent. Acesta se face împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi antipoliomielitei si se administrează la două, patru, şase luni şi la un an. Ministerul Sănătăţii va trimite dozele de vaccin hexavalent către Direcţia Judeţeană de Sănătate. Săptămâna trecută a fost semnat un ordin de ministru prin care o societate farmaceutica va distribui din această săptămână dozele de vaccin. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), conf. dr. Adrian Pană, a anunţat, ieri, că au fost introduse în Programul naţional de imunizare vaccinul pneumococic conjugat şi vaccinul HPV la cerere.

Zilele de 2 si 3 mai sunt lu cratoare pentru cei de la Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călăraşi. Cu toate ca pentru ceilalti bugetari, in aceste zile nu se lucreaza, pe 2 si 3 mai, la Apia se vor primi cererile din Campania de primire a cererilor de plată unică pe suprafaţă 2013. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă (SAPS 2013), fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată p?ă la data de 15 mai 2013. Incepand cu data de 16 mai 2013 se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi de intarziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

Gradinita din Facaeni a fost calcata de hoti. Doi tineri de 15, respectiv 23 de ani din comuna Făcăeni sunt cercetati de politisti pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Aceştia au sustras în noaptea de 20/21 aprilie a.c., din incinta Grădiniţei cu program normal din localitate, o unitate de calcul în valoare de 1.900 lei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit unităţii prejudiciate.

Doi bărbaţi din Feteşti au de ieri dosar penal. Asta dupa ce au fost prinsi în timp ce pescuiau, în perioada de prohibiţie, pe un mal al Braţului Borcea, cu două unelte tip setcă. Ieri, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurale Stelnica au organizat şi executat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol. Cu această ocazie au fost legitimate peste 40 de persoane şi au fost controlate 38 de autovehicule, fiind aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, a căror valoarea depăşeşte suma de 1.300 lei. Tot in cadrul acestei actiuni, poliţiştii au oprit in Bordusani pentru control un autoturism, condus de un bărbat de 32 de ani, din comuna. politistii au constatat ca bărbatul transporta o plasă de tip monofilament, a cărei deţinere este ilegală. Si acesta s-a ales cu dosar penal.
 

Peste 910.000 de română îşi sărbătoresc, astăzi, onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dintre care aproape 730.000 sunt bărbaţi, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe. SFANTUL GHEORGHE este unul dintre cei mai importanti sfinti in calendarul crestin-ortodox. El se sarbatoreste, in fiecare an, la 23 aprilie. In traditia populara, Sfantul Gheorghe mai este intalnit ca San-George sau Sangeorz, patronul naturii inverzite, al vegetatiei, al vitelor si al oilor.
Astăzi este „Ziua Forţelor Terestre“, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de Biruinţă. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale spun că, în toate garnizoanele din ţară, se desfăşoară ceremonii militare de omagiere a jertfelor înaintaşilor şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi adunări festive, simpozioane, evocări, expoziţii de carte şi foto, competiţii sportive şi aplicativ militare.

Ieri, la Slobozia, a avut loc o dezbatere pe tema regionalizarea României. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Confederației Sindicale Naționale Meridian, în parteneriat cu Federația Agricultorilor Fermierul și a avut ca principal scop iminenta regionalizare a României și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra județului Ialomița. La întâlnire au fost prezente numeroase figuri importante din județ, din domeniul politic, al sănătății sau al învățământului. Prefectul Ialomiței, Constantin Atanasiu, a declarat în cadrul întâlnirii că regionalizarea nu se poate realiza fără autoritățile locale şi că scopul acestei regionalizări este de a atrage fonduri și de a proteja și descentraliza instituțiile de la nivel județean“, a declarat acesta. Pe de altă parte, Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, a vorbit despre posibilitățile de dezvoltare a județului Ialomița. acesta a declarat că în contextul regionalizării, Ialomița și Slobozia sunt oportunități pentru dezvoltarea și poziționarea unor investiții majore, care să deservească toată Muntenia și Dobrogea.

Reprezentanţii administraţiei publice locale din Cernavodă s-au reunit în cadrul unei dezbateri ce a avut ca temă principală Actualizarea Planului Urbanistic General al oraşului. În cadrul discuţiilor a fost aprobat şi regulamentul după care se pot construi şi dezvolta noi zone în cadrul localităţii. Potrivit procedurii, până la aplicarea reglementărilor noului plan urbanistic general, este necesară obţinerea unor avize de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Odată obţinut acest aviz, se va trece la următoarea etapă şi anume întocmirea unei hotărâri de consiliu referitoare la noul PUG care va fi supusă aprobării în cadrului unei şedinţe de consiliu local. Primarul oraşului, Gheorghe Hânsă consideră că Planul Urbanistic General trasează cadrul necesar, dezvoltării urbanistice ulterioare a oraşului Cernavodă pe baza propunerilor din cadrul lui putând fi întocmite strategii sau noi proiecte.

Rapid Feteşti a produs surpriza ultimei etape din Liga a treia după ce a câştigat cu 2-1 derby-ul ialomiţean disputat vineri la Axintele contra Viitorului. Stanciu şi Uruc, au punctat pentru Rapid în minutele 71 şi 82. În prezent, Rapid Feteşti ocupă locul cinci în clasament cu 29 de puncte la activ.
Vineri, Rapid Feteşti primeşte acasă vizita Gloriei Buzău.

De 1 mai vom avea parte de vreme frumoasă. Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, o vreme, în general caldă, deşi, în anumite regiuni din ţară se pot semnala averse locale însoţite de descărcări electrice. Potrivit specialiştilor, pe 1 Mai, valorile termice din timpul zilei vor ajunge la 21 de grade Celsius, în timp ce de Paşte media va fi de 20-22 grade Celsius. Potrivit acestei prognoze, în zona Dobroge şi Munteniei, maximele temperaturii aerului vor creşte semnificativ, între 22 şi 24 aprilie, de la valori medii de 14 la 21-22 de grade Celsius. În intervalul 25-29 aprilie, temperaturile diurne vor oscila între 19 şi 23 de grade, iar între 30 aprilie şi 5 mai vor tinde să scadă uşor până spre 19-20 de grade. Pe fondul vremii predominant frumoase, în Dobrogea, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte mică.