Stiri 25 aprilie




Inca exista pericol de inundaţii pe Dunăre.  Apele Române au emis ieri o avertizare hidrologică de cod galben pentru mai multe sectoare ale fluviului, valabilă pana pe 30 aprilie. Avertizarea vizeaza mai multe zone traversate de fluvii, intre care si judetele Constanta, Calarasi si Ialomita.

Casieriile Raja vor fi inchise in perioada 1-6 mai. S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor, că în perioada 01 – 06 mai, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/66.44.44 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de servicii la parametrii optimi.  Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru pentru perioada sărbătorilor este cel al casierilor RAJA. Astfel, în perioada 01 – 06 mai 2013, toate casieriile SC RAJA SA vor fi închise.  Începând cu data de 07 mai, acestea îşi vor relua programul normal de lucru, între orele 08,00 şi 18,30.

Poliţiştii ialomiţeni au intensificat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale de peşte şi subproduse de peşte, cu ocazia apropierii sărbătorilor pascale şi în perioada de prohibiţie. Intr-o actiune derulata ieri pe malul stâng al Braţului Borcea, pe raza comunei Făcăeni, în zona inundabilă, au fost identificate întinse în pădurea de plop şi salcie, trei setci monofilament şi 5 setci trifilare, în lungime de aproximativ 800 metri, fără elemente de identificare, care au fost ridicate în vederea confiscării. Cu ocazia recuperării uneltelor de pescuit, peştii capturaţi, din specia caras şi plătică, au fost eliberaţi în mediul natural. Cercetările sunt continuate pentru depistarea persoanele care le-au folosit. Tot ieri, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 27 şi 64 de ani, domiciliaţi pe raza localităţilor Feteşti şi Giurgeni au fost depistaţi în timp ce pescuiau cu unelte de pescuit tip halău. Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Pompierii au inceput o campanie de prevenire a incendiilor care se pot produce in zonele de picnic. Pentru a preveni incendiile de pădure pompierii  recomandă   respectarea instrucţiunilor personalului silvic,  aprinderea  focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate. Cei care merg la iarba verde trebuie  să nu lase focul nesupravegheat sau pe cei mici să se joace cu focul, să menţină curăţenia în pădure, iar la final focul să fie stins cu apă sau pământ. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean penrtu situatii de Urgenta Ialomita, George Damian a specificat ca in cazul in care aceste reguli sunt incalcate pot avea loc dezastre si tragedii.
 



Astăzi consilieri locali din Feteşti se întrunesc astăzi în şedinţa ordinară pe luna în curs. Pe ordinea de zi sun 8 proiecte de hotărâri printre care şi unul care se referă la modificarea hotărârii consiliului local care prevede acordarea unor facilităţi medicilor care nu au locuinţă în Feteşti. Prin HCL nr. 25/2013 s-a aprobat acordarea de facilitati medicilor de la Spitalul Municipal Anghel Saligny, constand in decontarea cheltuielilor de transport sau decontarea contravalorii chiriei in limita cheltuielilor de transport, temeiul legal fiind art.36 alin.(6) lit.b) din Legea nr. 215/2001 potrivit caruia consiliul local hotaraste acordarea unor sporuri si altor facilitati, potrivit legii, personalului sanitar. In opinia Institutiei Prefectului, care potrivit legii exercita controlul de legalitate asupra hotararilor adoptate, angajarea cheltuielilor din bugetul local se face numai in limita creditelor bugetare aprobate si nicio cheltuiala din fondurile publice locale nu poate fi angajata, ordonantata si platita daca nu este aprobata si daca nu are prevederi bugetare si surse de finantare. Avand in vedere faptul ca aceasta hotarare a fost adoptata inainte de aprobarea bugetului local si ca ulterior aceste sume au fost cuprinse in bugetul local în şedinţa de astăzi se propune  modificarea hotărârii consiliului local, in sensul ca sumele necesare decontarii cheltuielilor de transport si ale chiriei sa fie repartizate in bugetul spitalului, iar consiliul de administratie sa hotarasca in functie de fiecare caz in parte cheltuiala lor. Şedinţa ordinară începe la ora 16 şi este publică.

Copiii care nu au împlinit încă 14 au nevoie de paşaport pentru a putea trece graniţele ţării. Dacă părinţii au nevoie doar de cartea de identitate pentru a merge în Bulgaria sau în orice altă ţară a Uniunii Europene,  copiii au nevoie de paşaport. Certificatul de naştere nu este suficient pentru a i se permite trecerea graniţei, întrucât nu are fotografia posesorului. De aceea, copilul trebuie neapărat să aibă paşaport. Există şi varianta în care copilul poate fi înscris pe paşaportul unuia dintre părinţi. O nouă problemă apare atunci când copilul este însoţit peste graniţă numai de un părinte. În această situaţie, nu este de ajuns doar paşaportul pentru a ieşi din ţară, ci este nevoie şi de o declaraţie notarială în care celălalt părinte îşi dă acordul ca fiul sau fiica să treacă frontiera. Cei care vor să-şi petreacă vacanţele peste hotare şi nu îndeplinesc aceste condiţii, trebuie să se grăbească deoarece au la dispoziţie numai patru zile pentru a le face paşaport copiilor. De pe 1 mai până pe 7 mai, Serviciile publice comunitare  pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor vor fi închise.

Ieri  poliţiştii ialomiţeni au efectuat patru percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Ialomiţa şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni ce a avut ca obiectiv combaterea contrabandei cu tutun.  În urma descinderilor, poliţiştii au descoperit şi confiscat  2.051 de pachete cu ţigări, ce aveau aplicate timbre inscripţionate cu caractere slavone şi sume de bani despre care există suspiciuni că provin din activităţi de contrabandă cu ţigări. Faţă de doi bărbaţi, de 41 şi 48 de ani, din Traian, respectiv Constanţa, la domiciliile cărora au fost găsite bunurile menţionate anterior, a fost luată măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Învinuiţii au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al inspectoratului, iar astăzi  prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.